FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neujednačen oporavak brodarske industrije – UNCTAD

Autor: gple
ŽENEVA/ZAGREB, 20. prosinca 2010. (Hina) - Međunarodna pomorska trgovina pala je prošle godine za 4,5 posto i još je uvijek ispod razine iz 2007., a njezin oporavak koči prevelik broj brodova i snižene vozarine, izvijestili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi.

Prošle je godine obujam pomorske trgovine iznosio 7,84 milijarde tona i iako je oporavak započeo, taj je proces neujednačen i sporiji nego u odgovarajućim razdobljima u prošlosti, upozorava Konferencija UN-a za trgovinu i razvoj u godišnjom izvješću o pomorskoj trgovini.

U 2008. trgovina je poskočila za 3,6 posto, dosegnuvši rekordnu razinu od 8,17 milijardi tona.

U najnovijem izvješću UNCTAD-a za 2009. kao glavne kočnice izdvajaju se brojne neizvjesnosti i nestabilne prilike u svjetskom gospodarstvu.

Ponuda novih kapaciteta i dalje je snažna pa je svjetska trgovačka flota na početku ove godine iznosila 1.276 milijuna dwt-a, povećavši se za sedam posto u odnosu na isto razdoblje lani.

To je povećanje rezultat rekordnog skoka novih kapaciteta, za 117 milijuna dwt-a. U međuvremenu su stari kapaciteti smanjeni za 33 milijuna dwta-a, slanjem brodova u rezalište odnosno njihovim povlačenjem iz prometa.

U prošloj je godini ponuda novih kapaciteta uvećana za 42 posto u odnosu na 2008. zbog narudžbi koje su upućene prije naglog pada potražnje. Rezultat je višak prijevoznih kapaciteta i učetverostručeni skok rezanja starih kapacitata.

Usprkos tome, pad potražnje i višak kapaciteta rezultirali su nižim vozarinama za brojne vrste brodova, ističe se u izvješću UNCTAD-a.

Pomorski prijevoz najvažniji je pojedinačni način prijevoza i na njega otpada oko 80 posto prijevoza robe širom svijeta.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙