FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istočnoj Aziji predstoji oštro usporavanje gospodarskog rasta - ADB

Autor: vmom
HONG KONG, 7. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Istočna Azija zabilježit će slabiji rast u idućoj godini zbog kolebljivog oporavka američkog gospodarstva, upozorila je u utorak Azijska razvojna banka (ADB), ističući pritom da bi veća suradnja u pogledu valutnih tečajeva pomogla zaštititi regiju.

Krhko američko gospodarstvo i postupno ukidanje gospodarskih poticaja oslabilo je izglede za istočnu Aziju, kojoj se sada prognozira usporavanje stope rasta na 7,3 posto u idućoj godini, nasuprot 8,8 posto u ovoj godini, objavila je ADB u polugodišnjem Azijskom gospodarskom monitoru.

Unatoč oporavku od globalne financijske krize, stanje u istočnoazijskom gospodarstvu ostaje vrlo neizvjesno, tumače dalje u ADB-u, upozoravajući da će trebati dulje vrijeme da se nadoknade štete u gospodarstvu izazvane Velikom recesijom.

"Visoka nezaposlenost mogla bi se duboko ukorijeniti i održati kroz dulje vrijeme", dodaje se u izvješću.

"Rast produktivnosti također bi mogao biti pogođen budući da su kapitalna ulaganja osjetno smanjena tijekom krize i nisu se vratila trendu rasta iz razdoblja prije krize", kaže se dalje u izvješću.

Bančine prognoze za 2010. ostaju tako znatno ispod stopa rasta od 10,4 posto koliko je rast u regiji dosegnuo u 2007.

"Nakon oštrog usporavanja u 2008. i 2009. istočnoazijska gospodarstva snažno su se oporavila u 2010. i time su se stope rasta BDP-a približile razinama iz 2007.", tumače dalje u ADB-u.

U ADB-u nadalje pozivaju na veću suradnju u pogledu valutnih tečajeva, jer inače trgovina unutar gospodarstava regije možda neće biti dobra kao što bi mogla biti, poručio je Iwan Azis, čelnik ADB-ovog ureda za regionalnu gospodarsku integraciju.

Hong Kong, Kina, Tajland, Filipini, Koreja i Singapur nalaze se među 14 gospodarstava analiziranih u izvješću.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙