FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 19. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

ZAGREB/LA PAZ - Bolivijsko tužiteljstvo podignulo je optužnice protiv 39 osoba zbog navodne zavjere s ciljem ubojstva predsjednika Eva Moralesa te za pokretanje oružane pobune prošle godine, a među njima se nalazi i Branko Marinković, jedan od vođa bolivijske oporbe i sin hrvatskog iseljenika, javlja BBC. Navodna zavjera otkrivena je u travnju 2009. kada je bolivijska policija ubila trojicu osumnjičenih europskih plaćenika u istočnom gradu Santa Cruzu. U akciji su ubijeni Bolivijac mađarskih korijena s hrvatskim državljanstvom Eduardo Rosza Flores zvan Chico, koji se smatra vođom skupine i koji je hrvatsko državljanstvo stekao boreći se u Domovinskom ratu, te Irac Michael Dwyer i mađarski državljanin Arpad Magyarosi. Uhićeni su bili Bolivijac hrvatskih korijena i državljanstva Mario Francisco Tadić i još jedan Mađar Elod Toaso. Bolivijsko tužiteljstvo podiglo je krajem ovoga tjedna optužbe protiv 39 ljudi za zavjeru s ciljem ubojstva predsjednika države Eva Moralesa. Među njima su brojni oporbeni političari i jedan general. Optuženi su izjavili da nisu krivi te da su optužnice politički motivirane. Većina optuženih je u pritvoru, ali je 17 pobjeglo i sada živi izvan Bolivije. Najistaknutiji političar među njima je Branko Marinković, poslovni čovjek i bivši čelnik oporbenog Građanskog odbora Santa Cruza, koji je pisanju medija ima i hrvatsko državljanstvo, koji je pobjegao SAD. Svi su oni optuženi da su sudjelovali su u zavjeri u svrhu ubojstva Moralesa i pokrenuli su oružanu pobunu kako bi srušili vladu ili proglasili neovisnost pokrajine Santa Cruz, navodi tužiteljstvo. Marinković i drugi oporbenjaci opovrgnuli su bilo kakvu vezu s Roszom Floresom i optužili su vladu da je izgradila slučaj protiv njih iz političkih razloga. "Progoni me bolivijska vlada i prisiljen sam živjeti izvan svoje voljene Bolivije jer je u mojoj zemlji moj život u opasnosti. Nema jamstva da ću imati pošteno suđenje", rekao je Marinković. Bolivijski potpredsjednik Alvaro Garcia Linera izjavio je u subotu da bi se Marinković trebao vratiti u Boliviju i "braniti svoju istinu".

LONDON/STOCKHOLM - Britanski list Guardian u nedjelju je objavio pojedinosti o optužbama za silovanje koje su dvije Šveđanke iznijele protiv osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea. Assange je u četvrtak u Londonu pušten na slobodu uz jamčevinu od 200.000 funta (oko 1.700.000 kuna), do odluke u eventualnom izručenju Švedskoj, nakon što je proveo devet dana u najvećem londonskom zatvoru. Švedska traži njegovo izručenje kako bi ga ispitala zbog optužba za silovanje dviju suradnica WikiLeaksa. Britanski list Guardian, koji je dobio uvid u policijski dosje o ta dva slučaja, piše da je u prvom slučaju Assange imao spolni odnos s "gospođicom A", koja je na to pristala, ali je prezervativ tijekom snošaja puknuo. Gospođica A optužuje Assangea da je to namjerno učinio i da je nakon toga ejakulirao u nju. Assange ja na to odgovorio da uopće nije znao da je kondom puknuo, a kamoli da ga je namjerno potrgao. U drugom slučaju, "gospođica W" navodi da je je imala dobrovoljni spolni odnos s Assangeom sa zaštitom, ali da se iduće jutro probudila usred novog spolnog odnosa bez kondoma. Upitala je Assangea je li zaražen HIV-om, na što je on odgovorio da ne zna. Kada je zatražila od njega da se testira, on je odbio. Assange odbacuje sve optužbe dviju Šveđanki.

PARIZ - Nekoliko tisuća putnika u nedjelju je ostalo "zarobljeno" u zračnim lukama zbog obilna snijega koji je potpuno poremetio zračni promet nad Europom, nepunih tjedan dana prije Božića. Nekoliko tisuća putnika ostalo je blokirano u zračnim lukama u Velikoj Britaniji, a riječ je o najprometnijem vikendu u godini. Samo je nekoliko zrakoplova u subotu uspjelo poletjeti iz dviju glavnih zračnih luka u zemlji, Heathrowa i Gatwicka. Uprave zračnih luka ne očekuju povratak prometa "u normalu" prije ponedjeljka. Meteorolozi su izvijestili kako je ovo najhladniji prosinac u Velikoj Britaniji od 1910. U noći na nedjelju termometri su se u središnjoj Engleskoj spustili na -19,5 stupnjeva Celzija. Otežan je i cestovni promet, osobito u Škotskoj i na sjeveru Engleske. Željznički promet odvija se uz velike poteškoće, a vlakovi Eurostara kasne oko sat vremena. Zatvaranje Heathrowa, prve zračne luke u svijetu za tranzitni međunarodni promet, utjecalo je na prometovanje i u drugim zračnim lukama na starome kontinentu. Oko 1500 putnika na zračnim linijama prema Londonu, preusmjereno je u zračnu luku kraj Bruxellesa, gdje su bili prisiljeni provesti noć. Dva Boeinga 777 British Airways iz SAD-a u nedjelju su, umjesto u londonske zračne luke morali sletjeti u zračnu luku u Reykjaviku. Nekoliko stotina putnika je, zbog zatvaranja Heathrowa noć na nedjelju provelo u zračnoj luci Roissy. I međunarodna zračna luka Frankfurt gdje su piste bile otvorene kako bi primile zrakoplove koji nisu uspjeli sletjeti u drugim europskim zračnim lukama, otkazala je u nedjelju ujutro 490 letova. Stanje se za sada postupno normalizira jedino u Italiji, gdje je zračna luka u Pisi, u koju slijeću zrakoplovi niskotarifnih zrakoplovnih tvrtki, u nedjelju ujutro otvorena.

KABUL - Najmanje 11 afganistanskih vojnika je ubijeno, s devet je ozlijeđeno u nedjelju u dva odvojena samoubilačka napada u Afganistanu, izjavili su dužnosnici. Pet vojnika je poginulo, a devet je ozlijeđeno kada su dva bombaša samoubojica napala vojno vozilo u Kabulu, priopćilo je afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova. U drugom incidentu bombaši samoubojice napali su bazu za novačenje vojnika u sjevernoj pokrajini u Kunduzu u nedjelju rano ujutro i pritom ubili najmanje šest vojnika.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙