FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 19. prosinca 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

WASHINGTON

Američki Senat u subotu je odbacio pokušaj oporbenih republikanaca da se blokira ratifikacija novog sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja s Rusijom - START, nakon što je predsjednik Barack Obama u pismu zajamčio da sporazum neće ograničiti američke planove za izgradnju sustava za obranu od projektila u Europi. S 59 glasova protiv i 37 za, Senat je odbacio amandman senatora Johna McCaina na preambulu sporazuma START koji bi, da je usvojen, vjerojatno vratio SAD i Rusiju za pregovarački stol. McCain, vodeći republikanski član senatskog Odbora za oružane snage, tražio je brisanje odredbe iz preambule koja kaže da "dvije strane priznaju međuodnos između strateškog ofenzivnog oružja i strateškog defenzivnog oružja", te da će "taj međuodnos postati važniji sa smanjivanjem strateškog nuklearnog naoružanja".

MOSTAR

Dvojica muškaraca preminula su u Bosni i Hercegovini od posljedica smrzavanja, objavili su u nedjelju tiskani mediji pozivajući se na policijska izvješća. Nezavisne novine iz Banja Luke javile su da su žrtve niskih temperatura 72-godišnjak iz mjesta Jakupovaca kod Laktaša, koji je pronađen mrtav u garaži pokraj svoje obiteljske kuće, te 50-godišnjak iz Čelinca, čije je tijelo otkriveno pokraj lokalne ceste u Lađevcima. Snježne padaline, praćene niskim temperaturama, zadale su probleme vozačima u BiH, gdje je na većini putnih pravaca bilo otežano odvijanje prometa.

ISLAMABAD

Kineski premijer Wen Jiabao u subotu je pohvalio pakistansku borbu protiv terorizma i pozvao je svijet da podupre tu islamsku zemlju u njezinim naporima za postizanje gospodarskog napretka. "Pakistan je podnio velike žrtve i odigrao je važnu ulogu u međunarodnim naporima protiv terorizma", rekao je Wen u pakistanskom parlamentu. "To je stvarnost i međunarodna zajednica bi to trebala u potpunosti priznati", kazao je. "Terorizam se ne bi trebao povezivati s određenom zemljom ili vjerom", istaknuo je kineski premijer. Više od 150.000 vonika pokušava preuzeti kontrolu nad pakistanskom planinskom regijom koja graniči s Afganistanom od talibana i militanata povezanih s Al Kaidom. U znak osvete islamski pobunjenici su ubili tisuće pakistanskih vojnika i civila u napadima od 2001.

HAVANA

Kubanski predsjednik Raul Castro priznao je u subotu da pogreške iz prošlosti i dalje predstavljaju prijetnju postignućima kubanske revolucije, ali je obećao ekonomske reforme kako bi učinio socijalizam "istinski neopozivim". Castro je rekao pred parlamentom da je starija generacija čelnika suočena sa svojom posljednjom prilikom za očuvanje ideala režima, koji je preuzeo vlast na otoku 1959. nakon svrgavanja diktatora Batiste. "Ili ćemo ispraviti naše pogreške ili će nam isteći vrijeme na rubu ponora i potonut ćemo zajedno s naporima cijele generacije", kazao je predsjednik na kraju petodnevne političke rasprave.

BRUXELLES

Europska unija je najveći dio 2010. provela boreći se s dužničkim krizama u rubnim zemljama euro zone i u spašavanju eura, najvećeg postignuća u europskim integracijama, ali kriza je donijela neke stvari koje su do jučer bile nezamislive i koje se u budućnosti mogu pokazati kao prekretnica u izgradnji Unije. Kriza je započela 2008. kao financijska, koja se zatim pretvorila u gospodarsku s najvećom recesijom od 1945. godine, a ove godine pojedine članice su prisiljene na drastične mjere štednje zbog golemog proračunskog deficita i javnoga duga, što može dovesti do socijalne i političke krize. Euro, zajednička valuta koju dijeli 16, a od sljedeće godine 17 zemalja članica, našla se pod udarom spekulativnih napada čije su prve žrtve Grčka i Irska, a strahuje se da bi sljedeće žrtve mogle biti Portugal i Španjolska, a ni Italija, Belgija, čak ni Francuska ne mogu biti bezbrižne.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙