FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: mtau
ZAGREB, 18. prosinca 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

UJEDINJENI NARODI - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon najavio je u petak osnivanje neovisne stručne skupine za istragu epidemije kolere na Haitiju za koju neki Haićani optužuju UN-ove mirovnjake iz Nepala. Od kada je u listopadu na Haitiju izbila epidemija kolere više od 91.000 osoba je obolila a više od 2.000 je umrlo od te bolesti. Prošlog su mjeseca prosvjednici kamenovali ophodnju UN-a i uzvikivali slogane optužujući UN-ovu misiju da je donijela bolest. Prošlog su tjedna istraživači iz SAD-a izvijestili da je soj kolere odgovoran za epidemiju došao iz južne Azije i da je vrlo sličan onoj koja se pojavljuje u Bangladešu. Ujedinjeni narodi su do sada govorili da nema znanstvenog dokaza da su pripadnici nepalske bojne odgovorni za bolest te da da su svi vojnici na testiranju bili negativni. No s obzirom da optužbe nisu prestale Ban je rekao da ostaju "pitanja i legitimna zabrinutost koji zahtijevaju najbolji odgovor koji znanost može dati". On je novinarima nakon konzultacija sa čelnicom Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Chen rekao da osniva međunarodnu stručnu skupinu koja će biti "potpuno neovisna i imati puni pristup prostorima i osoblju UN-a".

ISLAMABAD - Pakistan i Kina u petak su potpisali 13 sporazuma u područjima od trgovine i obrane do razmjene u kulturi i tako ojačali međusobnu bilateralnu suradnju. Sporazumi su potpisani nakon sastanka pakistanskog premijera Yusufa Raze Gilanija i kineskog premijera Wena Jiabaoa i njihovih izaslanstava u Islamabadu. "Danas smo potpisali 13 sporazuma i memorandum o razumijevanju kako bi osnažili suradnju u obrani, trgovini, bankarstvu, poljoprivredi, sigurnosti, kulturi, komunikacijama, ulaganju i elektronskim medijima", rekao je novinarima pakistanski ministar informiranja Qamar Zaman Kaira. Kaira je rekao da su se dvije strane također dogovorile o mehnizamu suradnje u energetici u okviru koje će Kina financirati razne energetske projekte u Pakistanu. "Kina je također najavila osigurati 639 milijuna dolara za obnovu poplavom pogođenih područja", rekao je ministar. Dvije će se strane također sastati u subotu na poslovnom summitu gdje se očekuje sklapanje sporazuma vrijednih milijarde dolara između 250 predstavnika kineske poslovne zajednice i njihovih pakistanskih kolega.

WASHINGTON - Sarah Palin odigrala je značajnu ulogu u definiranju politike Republikanske stranke u ovoj godini, ali se još uvijek suočava s velikim preprekama ako se odluči uključiti u utrku za predsjedničke izbore u SAD-u 2012., pokazuje anketa The Washington Posta i ABC Newsa objavljena u petak. Šest od 10 birača je kazalo da ne bi ni razmotrili glasovanje za bivšu guvernerku Aljaske, ako ona krene u utrku za Bijelu kuću, a u hipotetičkom ogledu s Obamom 2012. osvojila bi 40 posto glasova, prema 53 posto za Obamu. Unatoč stalne medijske prisutnosti ove jeseni, sudjelovanja u kampanji za kongresne izbore i njezin 'reality TV show' "Sarah Palin's Alaska", Palin se suočava sa sve većim protivljenjem njezinoj mogućoj kandidaturi. Samo osam posto svih registriranih birača kazalo je da će definitivno glasovati za Palin za predsjednicu, dok 31 posto kaže kako bi to razmotrili. Ukupno, 59 posto Amerikanaca kaže da neće glasovati za nju, dok je u studenom 2009. tako odgovorilo 53 posto ispitanih. Čak i među republikancima, 29 posto je izjavilo da ne bi podržalo njezinu kandidaturu. Palin najviše potpore ima kod republikanskih žena i konzervativnih republikanaca. Među neovisnim biračima 62 posto kaže da sigurno neće glasovati za nju. Istraživanje je pokazalo da je i Obamina privlačnost za birače ograničena, jer 44 posto birača kaže da ne bi ni razmotrilo glasovanje za njega 2012., dok je samo 25 posto definitivno za njega. U istraživanju su razmatrani i izgledi gradonačelnika New Yorka, Michaela Bloomberga kao neovisnog kandidata za predsjednika u 2012. Samo 2 posto registriranih birača je reklo da će ga definitivno podržati, još 45 posto je reklo da će razmisliti o tome, a 43 posto je kazalo da sigurno neće glasovati za njega.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙