FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obljetnica zagrebačkoga Medicinskog fakulteta

Autor: tmar
ZAGREB, 17. prosinca 2010. (Hina) - Zagrebački Medicinski fakultet proslavio je danas svečanom sjednicom Fakultetskog vijeća 92. obljetnicu koju je djelatnicima i studentima čestitao predsjednik države Ivo Josipović.

Predsjednik Josipović rekao je da je zagrebački Medicinski fakultet kao najveća hrvatska znanstveno-obrazovna ustanova u području biomedicine tijekom povijesti pomogao razvoju medicinskih fakulteta u drugim gradovima te da "u budućnosti medicinska struka ima puno za pridonijeti ostvarivanju koncepcije pravednog društva u Hrvatskoj tako da svakom pojedincu omogući ostvarivanje njegova prava na zdravlje".

Istaknuo je da medicina, uz pravo, spada u red "moćnih profesija" jer odlučuju o sudbinama ljudi pa se kroz odnos liječnika prema pacijentima ogleda i cjelokupan odnos prema čovjeku.

Dekan Medicinskog fakulteta prof. Davor Miličić rekao je na svečanosti da na fakultetu radi 300 doktora znanosti, 100 redovitih profesora i stotinjak izvanrednih te velik broj asistenata i znanstvenih novaka. Svake godine fakultet upiše 300 studenata, a prosjek studiranja je šest i pol godina što, istaknuo je, govori o uspješnosti studenata medicine.

Dodao je kako fakultet u posljednje dvije godine upisuje u prvu godinu studija 60 studenata više s obzirom na to da Hrvatskoj nedostaje liječnika, a taj će se nedostatak tek osjetiti u sljedećih nekoliko godina.

Miličić je, među ostalim, najavio da će se na Medicinskom fakultetu od iduće godine uvesti i dodiplomski studij sestrinstva po uzoru na Europsku uniju i SAD, a u planu je i uvođenje dodiplomskog studija primaljstva.

Problemi s kojima se fakultet susreće su, kao i drugdje u znanosti, nedostatak financijskih sredstava i nemogućnost otvaranja novih radnih mjesta pa fakultet trpi od nedostatka suradnika i nastavnika, rekao je dekan Miličić.

U povodu obljetnice fakulteta, zaslužnim djelatnicima i studentima dodijeljene su prigodne nagrade.

(Hina) xmt ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙