FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Kongres prihvatio sporni zakon o produljenju Bushevih poreznih olakšica

Autor: dhai
WASHINGTON, 17. prosinca 2010.(Hina) - Predstavnički dom američkog Kongresa u četvrtak u ponoć je prihvatio sporni zakon o produljenju poreznih olakšica iz vremena administracije Georgea W. Busha, oko kojeg je predsjednik Barack Obama postigao kompromis s oporbenim republikancima, nakon njihove pobjede na kongresnim izborima u studenome.

Zakonom koji je prihvaćen s 277 glasova za i 148 protiv, na dvije godine se produžuju porezne olakšice za sve građane, uključujući i najbogatije Amerikance, što će smanjiti prihode u državnu blagajnu za 858 milijardi dolara.

Obama je vodio energičnu kampanju za prihvaćanje zakona, unatoč vlastitu protivljenju da se niže stope poreza na dododak zadrže za one kojima je obiteljski dohodak iznad 250.000 dolara godišnje, jer je dogovorom s republikancima osigurao produljenje isplate naknada za nezaposlene i potporu za senatsku ratifikaciju sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja Novi START.

Demokratski kongresnici, posebno oni s liberalnog krila stranke, protivili su se Obaminoj nagodbi s republikancima, zbog produljenja olakšica za najbogatije i ponovnog uvođenja stope poreza na nasljedstvo od 35 posto za imovinu iznad 5 milijuna dolara za samce i iznad 10 milijuna dolara za obitelji.

Amandman za zadržavanja stope od 45 posto nije prihvaćen.

Senat je već ranije prihvatio zakon o produljenju poreznih olakšica, koje su istjecale 31. prosinca, pa je zakon upućen na potpisivanje Obami.

(Hina) xdh ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙