FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka i Francuska "daju primjer" porezne politike eurozoni

Autor: akoz
FREIBURG, 10. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Njemačka i Francuska obećale su u petak da će početi usklađivati svoje poreze za primjer Europi kako izbjeći buduće krize, a odbacili su prijedloge da se izdaju zajedničke obveznice eurozone i poveća sadašnji krizni fond.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nakon kratka sastanka u Freiburgu na njemačkoj granici s Francuskom rekli su da moraju dati primjer zemljama eura čvršćim poreznim usklađivanjem.

"Dogovorili smo se o usklađivanju njemačkih i francuskih poreznih politika, a zahvaljujem njemačkoj kancelarki na toj prilici. Jako je važno moći reći našim partnerima: mi smo u eurozoni, moramo se uskladiti kako bismo obranili euro", rekao je Sarkozy na zajedničkoj konferenciji za novinare s Angelom Merkel.

"Trebamo dati primjer glede konkurentnosti i koliko daleko možemo ići od same proračunske politike", rekla je Merkel.

Oboje čelnika odbacili su prijedlog zajedničkih obveznica eurozone, koje zagovara luksemburški premijer i čelnik skupine zemalja eurozone Jean-Claude Juncker uz talijansku potporu.

Merkel i Sarkozy su također odbacili mogućnost povećanja stabilizacijskog fonda eurozone (EFSF), vrijedna 750 milijarda eura.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙