FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska povisuje dobnu granicu za umirovljenje na 67 godina

Autor: rtom
MADRID, 3. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Španjolska vlada odobrit će u siječnju mirovinsku reformu kojom dobnu granicu za umirovljenje povisuje sa 65 na 67 godina, objavljeno je u petak u sklopu antikriznih mjera koje predviđaju i privatizaciju zračnih luka i državne lutrije te povećanje poreza na duhan.

"Vlada će mirovinsku reformu odobriti 28. siječnja i zatim je proslijediti parlamentu", rekao je u petak ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik vlade Alfredo Perez Rubalcaba.

Vlada socijalista koju vodi premijer Jose Rodriguez Zapatero već godinu dana najavljuje mirovinsku reformu što je praćeno socijalnim nezadovoljstvom naroda protiv strogih mjera za izlazak iz krize.

Španjolska je u eurozoni jedna od država najteže pogođenih krizom.

Madrid je u petak predstavio i druge antikrizne mjere kao što su više trošarine na duhanske proizvode čime kani uprihoditi 780 milijuna eura te ujedno nadoknaditi 230 milijuna eura gubitka od najavljenih poreznih rasterećenja za male i srednje poduzetnike.

Manje poreze trebalo bi plaćati oko 40.000 srednjih i malih poduzeća.

Navedeni paket mjera uključuje i davanje u koncesiju zračnih luka u Madridu i Barceloni, privatizaciju 30 posto državne lutrije te smanjenje naknada za dugoročno nezaposlene.

Taj paket mjera treba za trećinu smanjiti potrebe financiranja u 2011., s 45 na 30 do 31 milijardu eura.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙