FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapadni političari traže da Medvedev "okonča progon" Hodorkovskog

Autor: kgab
ZAGREB, 14. prosinca 2010. (Hina) - Niz zapadnih političara pozvao je ruskog predsjednika Dmitrija Medvedev da "okonča progon" bivšeg šefa Jukosa Mihaila Hodorkovskog u otvorenom pismu koje je objavio Financial Times u utorak.

Pismo, objavljeno dan prije početka čitanja presude na novom suđenju Hodorkovskom, koji je u ovom slučaju optužen za krađu nafte i pranje novca, među ostalima su potpisala dva bivša britanska ministra vanjskih poslova Malcolm Rifkind i David Miliband te bivši šef francuske diplomacije Bernard Kouchner, prenose ruski mediji.

U otvorenom pismu se navodi da je kampanja protiv Hodorkovskog i njegovog poslovnog partnera Platona Lebedeva politički motivirana te da je suđenje "uzdrmalo povjerenje u rusko pravosuđe".

Hodorkovski i Lebedev uhićeni su 2003. pod optužbom za prijevaru i utaju poreza i osuđeni su na osam godina zatvora. Godinu dana prije njihovog predviđenog izlaska iz zatvora optuženi su za krađu 218 tona nafte iz Jukosa i pranje novca - više od tri milijarde rubalja (97,5 milijuna američkih dolara) što bi moglo produljiti njihove zatvorske kazne do 2017. godine.

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙