FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u fokusu dionica Ine, očekuje se rast Crobexa

Autor: neba
ZAGREB, 3. prosinca 2010. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi u fokusu investitora danas će biti dionica Ine, nakon najave Mola da će ponuditi 2.800 kuna za otkup dionica od malih ulagača, zbog čega se očekuje rast oba Crobex indeksa.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 7 danas očekuje porast Crobexa, a 2 stagnaciju.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,61 posto, na 1.784 boda. Crobex10 spustio se 0,72 posto, na 948 bodova.

Redovni promet iznosio je oko 23 milijuna kuna, otprilike 9 milijuna više nego prethodnoga dana.

„U fokusu investitora na domaćem tržištu danas će biti dionica Ine, nakon najave Mola da će ponuditi otkup preostalih dionica od malih ulagača po cijeni od 2.800 kuna. Takva najava zasigurno će imati pozitivan utjecaj na cijenu Inine dionice, a zbog njezine težine u oba indeksa utjecat će i na njihov rast. Ulagači će s velikom pozornošću pratiti sve nove vijesti i detalje oko najavljene ponude“, ističe Maja Bešević, portfelj menadžerice u Podravskoj banci.

MOL grupa najavila je jučer ponudu za kupnju free float dionica Ine s cijenom od 2.800 kuna za dionicu.

Po riječima glasnogovornika MOL grupe u Hrvatskoj Domokosa Szollara, to je ista cijena po kojoj je MOL plaćao Inine dionice u dobrovoljnoj javnoj ponudi iz 2008. godine te oko 56 posto veća od prosječne cijene po kojoj se u posljednje vrijeme trguje Ininim dionicama na Zagrebačkoj burzi.

MOL trenutno u Ini ima 47,155 posto dionica, hrvatska Vlada ima 44,836 posto, a 8,009 posto dionica imaju institucionalni i privatni investitori.

Jučer je cijena Ininine dionice završila trgovanje na 1.711 kuna.

Bešević dodaje da će kretanja na svjetskim burzama danas imati manjeg utjecaja na domaće tržište nego inače, upravo zbog najnovijih zbivanja oko dionice Ine.

Sa svjetskih tržišta, inače, i nadalje stižu pozitivne vijesti. Na Wall Streetu su u četvrtak, drugi dan zaredom, cijene dionica znatno porasle, zahvaljujući dobrim vijestima iz američkog gospodarstva i ublažavanju strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, no trguje se oprezno uoči ključnog izvješća o zaposlenosti u SAD-u. Na europskim burzama također se oprezno trguje.

„Podatak o zaposlenosti u SAD-u danas će odrediti smjer trgovanja na Wall Streetu. Očekivanja u vezi tog podatka su optimistična, procjenjuje se da je otvoreno otprilike 145.000 novih radnih mjesta u industriji. Ipak, stopa nezaposlenosti vjerojatno će i dalje stagnirati na 9,6 posto“, ocjenjuje Bešević.

Smjernice investitorima dat će i podatak o narudžbama trajnih dobara američkoj industriji, a na europskim burzama podatak o indeksu upravljanja nabavom u Italiji, Španjolskoj i ostalim članicama eurozone.

Na brodarskom tržištu jučer je indeks vozarina sipkog tereta BDI ojačao 2,6 posto, na 2.133 boda. No, tijekom studenoga strmoglavio se čak 22 posto.

„Značajna korekcija naniže BDI-a posljedica je smanjene uvozne aktivnosti Kine u listopadu za 13 posto, prelaska brodara s godišnjeg na tromjesečno određivanje vozarina kao i konstantnog priljeva novih brodova u svjetsku flotu“, zaključuje Bešević.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙