FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobex nastavlja uspon, Ina i dalje u fokusu

Autor: neba
ZAGREB, 15. prosinca 2010. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi i danas se trguje žustro, ponajviše zahvaljujući otkupu dionica Ine, a kako tako dobiveni kapital investitori ulažu u ostala domaća izdanja, Crobexi nastavljaju svoj uspon.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 1,21 posto, na 2.087 bodova, dok je Crobex10 porastao 1,26 posto, na 1.138 bodova. To su nove najviše razine tih indeksa od sredine svibnja ove godine.

Redovni promet dionicama iznosio je 88 milijuna, pri čemu na dionice Ine otpada gotovo 73 milijuna.

„Iako se danas ponešto smirio uzlet Crobexa u odnosu na jučer, tempo trgovanja jednako je dobar. Kapital od prodaje dionica Ine nastavlja se prelijevati u ostala domaća izdanja, pa čak i ona manje likvidna. Lijepo je vidjeti ovako živahnu burzu. Čini se da nas čeka obećavajući kraj godine“, kaže Goran Vorkapić, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Do 12 sati vlasnika je promijenilo oko 25.000 dionica Ine, a cijena joj je stabilna na 2.830 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, s prometom od gotovo 4 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 1,56 posto na 283 kune.

Povlaštenom dionicom Adrisa ostvareno je 3,7 milijuna kuna prometa. Poskupjela je 0,16 posto, na 270,3 kune.

A zbog skoka cijene za 11,58 posto, na 69,4 kune, tijekom jutra bilo je obustavljeno trgovanje dionicom Belja. Trenutno se njome trguje po 69,32 kune, uz promet od 1,5 milijuna kuna.

U pozitivnoj blokadi još je dionica IGH, kojoj je cijena skočila 13 posto, na 1.800 kuna.

I dok se u javnosti vodi rasprava treba li domaći kapital sudjelovati u otkupu dionica Ine, brokerskoj industriji ovakva zbivanja idu na ruku, nakon dvije sušne poslovne godine.

„Iskreno govoreći, domaćoj brokerskoj industriji više se isplati da se dionice Ine otkupljuju preko burze, nego putem javnog bilježnika. Ipak, valja imati na umu da ako mirovinski fondovi sada ulažu u dionice Ine, a riječ je kapitalu većem od 2 milijarde kuna, onda nam tek ostaje za vidjeti kako će se ponašati u budućnosti, s obzirom da se smatraju jednim od glavnih izvora likvidnosti na burzi“, zaključuje Vorkapić.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙