FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najbolji studenti prava primili stipendije Zaklade "Zlatko Crnić"

Autor: ipet
ZAGREB, 16. prosinca 2010. (Hina) - Najbolji studenti pravnih fakulteta u Hrvatskoj - 16 studentica i studenata preddiplomskoga i diplomskoga studija sa svih hrvatskih pravnih fakulteta te poslijediplomantica Ivana Katić s Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci primili su na današnjoj svečanosti u Hrvatskom odvjetničkom domu stipendije Zaklade "Zlatko Crnić".

Skupina od 17 izvrsnih studentica i studenata, koji su ostvarili znatno veći prosjek ocjena od minimalno potrebnih 4,0, primat će stipendije u tekućoj akademskoj godini 2010./2011. u mjesečnom iznosu od 1200 kuna, dok će poslijediplomantica dobiti naknadu za plaćanje školarine.

Predsjednik Zakladnoga vijeća Danko Špoljarić podsjetio da se stipendije dodjeljuju 18. put za studente preddiplomskih i diplomskih studija te 16. put za poslijediplomante. Napomenuo je da je Zakladno vijeće nakon tragičnoga događaja na Općinskome sudu u Zagrebu 1999., kad je stradala sutkinja Ljiljana Hvalec, usvojilo pravilnik o pomaganju djeci stradalih sudaca i tako proširilo zakladnu djelatnost.

Špoljarić je izvijestio da je u 17 godina djelovanja zaklada osigurala više od 500 stipendija za studente i više od 50 stipendija za postdiplomante i doktoranade te da se na ovogodišnji natječaj za stipendije javilo 59 kandidata, od kojih je 49 ispunilo uvjete iz natječaja - minimalni prosjek od 4,0. Sa zagrebačkoga Pravnog fakulteta javilo se 40 kandidata, s osječkoga osam, splitskoga šest te pet kandidata s riječkoga Pravnog fakulteta.

Studentima je na njihovim postignućima čestitao i predsjednik Vrhovnoga suda RH Branko Hrvatin istaknuvši da je Zlatko Crnić dostojanstveno obnašao zahtjevan poziv predsjednika Vrhovnoga suda što, dodao je, mi danas nastojimo skromno nasljedovati. Stipendiste je pozvao da nastave savjesno raditi kako bi mogli što bolje odgovoriti zahtjevnoj zadaći "služenja božici Pravde koja nekad ima povez na očima, a nekad mač u rukama".

Uz čestitke stipendistima umirovljeni sudac Ustavnoga suda Hrvoje Momčinović, koji je bio član inicijativnoga odbora za osnivanje zaklade, uputio ih je da slijede časni put Zlatka Crnića, ali i na primjer nekadašnjih stipendista zaklade - a sada sutkinje Općinskoga suda u Zagrebu Iris Gović i profesora na zagrebačkome Pravnom fakultetu Marka Petraka, koji su s predsjednikom Zakladnoga vijeća vodili današnju svečanost.

Zakladu "Zlatko Crnić" utemeljilo je 1993. Hrvatsko društvo za građansko pravo u spomen na tragično preminuloga pravnika Zlatka Crnića, predsjednika Vrhovnoga suda RH.

(Hina) xipet ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙