FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rasprave Wena i Singha o osjetljivim temama u New Delhiju

Autor: bnov
NEW DELHI, 16. prosinca 2010. (Hina/AFP) - Kineski i indijski premijeri Wen Jiabao i Manmohan Singh počeli su u četvrtak razgovore u New Delhiju o nizu osjetljivih tema, posebice glede pograničnih razmirica koje stalno ometaju bilateralne odnose dvaju azijskih divova.

Prigodom posjeta Indiji započetog u srijedu, u pratnji izaslanstva od 400 poslovnih ljudi, kineski premijer Wen Jiabao svoj je dolazak, prvi u pet godina, stavio pod znak razvoja trgovinske razmjene.

"Došao sam u Indiju radi širenja suradnje i produbljivanja prijateljstva između dvije zemlje", kazao je on prije susreta s indijskim kolegom Manmohanom Singhom u njegovoj rezidenciji Hyderabad House, u saveznom središtu. "Zajedničkim naporima premijera i mene, uspjet ćemo postići važan strateški konsenzus prigodom posjeta", dodao je on.

Prigodom ekonomskog foruma u srijedu Wen Jiabao izjavio je da će njegovo izaslanstvo zaključiti sporazume u razini od gotovo 16 milijardi dolara u velikom broju sektora, od financija do energetike. Dok su gospodarski odnosi u punom zamahu diplomatski odnosi obojeni su međusobnim nepovjerenjem već godinama.

Neriješeno granično pitanje dugogodišnja je zapreka izgradnji boljih odnosa. Kina i Indija spore se oko 3500 kilometara graničnog područja Himalaje, gdje su se dvije zemlje 1965. godine i vojno sukobile.

Unatoč prijeporima međusobna trgovinska razmjena je u punome procvatu i Kina je najveći indijski trgovinski partner. Vrijednost bilateralnih sporazuma u 2011. premašit će 60 milijardi dolara

(Hina) xbnš ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙