FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapadne sile i Iran počeli nuklearne razgovore

Autor: djan
ŽENEVA, 6. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Šest svjetskih sila počele su u ponedjeljak u Ženevi prve razgovore s Iranom nakon više od godine dana, nadajući se da će taj sastanak dovesti do novih, ozbiljnih pregovora o iranskom nuklearnom programu.

Šest zemalja, Britanija, Kina, Francuska, Njemačka, Rusija i Sjedinjene Države, umanjile su očekivanja od sastanaka u Ženevi 6. i 7. prosinca. Diplomati kažu da će znak napretka biti i dogovor da se ponovo sastanu na sadržajnijim razgovorima, početkom 2011. godine.

"Razgovori su upravo počeli", rekao je Reutersu jedan zapadni diplomat, netom pošto su glavni iranski nuklearni pregovarač Said Džalili i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, koja vodi razgovore uime šest zemalja, ušli u konferencijski centar u Ženevi.

Zapadne zemlje žele da Iran prestane sa svojim aktivnostima obogaćivanja uranija, koji se uz dodatnu obradu onda može koristiti kao gorivo za nuklearne reaktore ili za izradu bomba.

Europski dužnosnik rekao je da šest zemalja očekuju da Iran rasvijetli neka pitanja o nuklearnom programu koja su dosad ostala bez odgovora. "Za Iran je izbor jasan: ili će surađivati ili biti još izoliraniji", rekao je taj dužnosnik.

Džalili je izjavio da Iran ženevski sastanak shvaća ozbiljno. "Nadamo se vrlo dobrim razgovorima i nadamo se napretku i transparentnosti u njima", rekao je prije početka razgovora.

(Hina) xdj ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙