FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Godišnja stopa inflacije u studenom pala na 1,2 posto

Autor: dsta
ZAGREB, 15. prosinca 2010. (Hina) - Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u studenome su u Hrvatskoj u odnosu na listopad u prosjeku bile više za 0,3 posto, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na studeni prošle godine, više za 1,2 posto, a u godišnjem su prosjeku veće su za 1,1 posto.

Time je u studenom godišnja stopa inflacije pala u odnosu na onu u listopadu i rujnu kada je iznosila 1,4 posto.

Na porast indeksa potrošačkih cijena na mjesečnoj razini, u studenom u odnosu na listopad, utjecale su cijene alkoholnih pića i duhana (duhan), koje su u prosjeku više za 3,2 posto, cijene odjeće i obuće, koje su više za 1,4 posto, (kolekcije odjeće i obuće za zimu) te cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva i cijene prometa (više cijene goriva), koje su u prosjeku po svakoj skupini veće za 0,2 posto.

Porast indeksa potrošačkih cijena u studenome u odnosu na listopad ublažile su cijene rekreacije i kulture, koje su u prosjeku niže za 0,3 posto, (audio-vizualna i foto oprema, sportska oprema i ulaznice za nacionalne parkove), cijene prehrane i bezalkoholnih pića (svježe voće, meso i ribe), cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja i cijene obrazovanja, koje su u prosjeku po svakoj skupini niže za 0,2 posto te cijene ugostiteljskih usluga, koje su u prosjeku niže za 0,1 posto.

U okviru indeksa potrošačkih cijena, cijene dobara u studenome u odnosu na listopad u prosjeku su više za 0,3 posto, a cijene usluga u prosjeku su niže za 0,1 posto.

Na godišnjoj su razini, u studenom ove u odnosu na isti mjesec prošle godine, najviše su povećane cijene stanovanja, vode, energije, plina i goriva, za 5,3 posto, dok su cijene prometa bile više za 4,3 posto, a alkoholnih pića i duhana za 4 posto.

Na godišnjoj su razini porasle i cijene zdravstva za 1,7 posto, ostalih dobara i usluge za 1,5 posto, ugostiteljskih usluga za 1,2 posto, te rekreacije i kulture za 0,3 posto i pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje za 0,2 posto.

Pad cijena u studenom ove u odnosu na studeni prošle godine statistika bilježi kod cijena prehrane i bezalkoholnih pića za 0,1 posto, komunikacija za 1 posto, odjeće i obuće za 6,4 posto, a najviše su pale cijene obrazovanja za 11 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙