FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica blago porasle

Autor: neba
NEW YORK, 9. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - U srijedu su na Wall Streetu vodeći indeksi blago ojačali, no trgovalo se oprezno jer ulagače zabrinjava mogućnost rasta inflacije i proračunskog deficita u SAD-u.

Dow Jones indeks ojačao je 0,12 posto, na 11.372 boda, dok je S&P 500 porastao 0,37 posto, na 1.228 bodova, a Nasdaq indeks 0,41 posto, na 2.609 bodova.

Sporazum o poreznim olakšicama između predsjednika SAD-a Baracka Obame i republikanaca, postignut početkom tjedna, zasigurno će potaknuti rast američkog bruto domaćeg proizvoda u idućoj godini.

Međutim, kako će porezne olakšice ojačati potrošnju Amerikanaca, očekuje se i rast inflacije. Isto tako, porast će proračunski deficit.

Zbog toga su i jučer nastavile padati cijene državnih obveznica, pri čemu su znatno porasli prinosi. Prinos na 10-godišnje trezorske obveznice skočio je s 3,13 na 3,33 posto, najvišu razinu od lipnja.

Zbog toga se jučer na Wall Streetu trgovalo oprezno, pri čemu su cijene dionica porasle u samo četiri od 10 sektora S&P indeksa.

Najviše je ojačao bankarski sektor. KBW indeks tog sektora porastao je 2,9 posto jer bi rast prinosa na obveznice i kamata trebao pozitivno djelovati na profitabilnost financijskih institucija.

Zahvaljujući solidnim procjenama budućeg poslovanja Texas Instrumentsa i Novellus Systemsa, porasle su i cijene dionica u sektoru proizvođača poluvodiča. Dionica TI-a poskupila je 1, a Novellusa 2 posto.

S druge strane, među najvećim gubitnicima bio je McDonalds. Cijena dionice tog lanca restorana brze hrane pala je 2 posto, nakon što je objavio slabije nego što se očekivalo rezultate prodaje u svijetu u studenome.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,24 posto, na 5.794 boda, a frankfurtski DAX 0,37 posto, na 6.975 bodova. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,56 posto, na 3.831 bod.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙