FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 8. prosinca 2010. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

RIM - Vatikan se nakon ugradnje velikih solarnih ploča na krovu jedne od svojih palača dokazao kao okolišu najprijateljskija država na svijetu, objavio je vatikanski službeni list. "Vatikan je postigao rekord u proizvodnji solarne energije po glavi stanovnika - 200 watta. Njemačka, vodeća zemlja svijeta u tom području proizvodi 80 watta per capita", pohvalio se u utorak list L'Osservatore Romano. Italija, primjerice, proizvodi samo četiri watta po glavi stanovnika. Vatikan je najslabije naseljena suverena država svijeta. Trajno je nastanjuje oko 800 stanovnika. Solarne ploče postavljene prije dvije godine na krovu konferencijske dvorane Pavla VI. najmanjoj državi svijeta uštedjele su energije u vrijednosti 90 tona nafte. Zbog njegova zalaganja za zaštitu okoliša talijanski su mediji Benedikta XVI. već prozvali "zelenim papom".

BERLIN - Nizozemski pjevač i glumac Johannes Heesters, najstariji živući aktivni umjetnik, u utorak je na pozornici proslavio 107. rođendan. Iako mu je glas napukao, a on je poluslijep, Heesters, koji već desetljećima živi u Njemačokoj, odbija napustiti daske koje mu život znače. Na svojim nastupima u kazalištima, na kojima mu pomaže 45 godina mlađa supruga Simone, Heesters priča anegdote, zbija šale i pjeva uz orkestralnu pratnju svoje uspješnice koje sežu do 1930-ih godina. Heesters, rođen 1903., proslavio se nastupima u brojnim mjuziklima, operetama i glazbenim filmovima 30-ih godina u Njemačkoj i Austriji i zbog toga ga i danas u domovini Nizozemskoj smatraju kolaboracionistom jer je sudjelovao u njemačkoj ratnoj industriji zabave. Bečki list Kurier objavio je danas da je Heesters dobra zdravlja i da ne uzima nikakve lijekove. Sinoć je nastupio u Efrurtu.

LONDON - Svakodnevno uzimanje male količine aspirina znatno smanjuje smrtnost od nekih vrsta raka, kao što su rak debelog crijeva i prostate, zaključak je studije koja je u utorak objavljena u britanskom medicinskom časopisu The Lancetu. U ovoj novoj studiji profesor Peter Rothwell sa sveučilišta Oxforda u Velikoj Britaniji i njegovi kolege proučavali su smrtnost od svih oblika raka tijekom i nakon ispitivanja, uspoređujući pacijente koji su svakodnevno uzimali aspirin i one koji to nisu činili. Autori su proveli osam ispitivanja koja obuhvaćaju 25.570 pacijenata. Po njihovoj ocjeni, svakodnevno uzimanje aspirina kroz 5 do 10 godina smanjuje smrtnost, bez obzira na vrstu raka (pa i smrtnost zbog fatalne hemoragije), za oko 10 posto u promatranom razdoblju. Stručnjaci su zaključili da je kroz dvadesetak godina smanjenje rizika smrtnosti od te bolesti oko 10 posto kod raka prostate, 30 posto kod raka pluća, 40 posto kod raka debelog crijeva i 60 posto kod raka jednjaka. Kod potonjeg, kao i kod raka pluća, blagotvorno djelovanje je ograničeno na skupinu tumora.

NEW YORK - Oženjeni muškarci su pristojniji i bolji jer im brak pomaže da poprave ponašanje, pokazala je američka studija. Alexandra Burt i njezini kolege sa Sveučilišta u Michiganu u svom istraživanju navode da je ionako vjerojatnije da će muškarci s manje loših osobina prije ući u brak od onih drugih. Kod muškaraca koji su pokazivali neke crte asocijalnog ponašanja, poput laganja, agresije i nedostatka sućuti, ono se značajno smanjilo nakon ulaska u brak. U studiji predstavljenoj u prosincu u stručnom časopisu "Archives of General Psychiatry", Burt i njezini suradnici pratili su 289 parova muških blizanaca, u dobi od 17 do 20 godina, tijekom 12 godina. Više od polovice bili su identični blizanci. Stručnjaci smatraju da se oženjenim muškarcima ponašanje popravlja jer manje vremena provode sa svojim prijateljima, a neki od oblika lošeg ponašanja, poput delikvencije ili alkoholiziranja, češće se vezuju uz grupne aktivnosti. K tome, oženjeni imaju "više toga za izgubiti" ako ih se uhvati u nekim ilegalnim aktivnostima od samaca. U ranijim je istraživanjima dokazano da su oženjeni muškarci zdraviji od samaca.

LONDON - Violinistici korejskog podrijetla Min-Jin Kym nepoznate osobe ukrale su Stradivarijevu violinu u lancu brze prehrane na jednoj od željezničkih postaja u Londonu. Mlada žena, 32-godišnjakinja, ugledna violinistica koja nastupa s filharmonijskim orkestrima, primijetila je u šoku da instrument nije više pored nje nakon što je kupila sendvič u restoranu smještenom pored stanice Euston u Londonu. Violina koju je 1696. izradio Antonio Stradivari procjenjuje se na 1,2 milijuna funta (10,5 milijuna kuna). Violina ima brojna posebna obilježja, poput popravaka i dodatka posebnog podbratka. Instrument takve vrijednosti jako je teško prodati na tržištu gdje bi ga se smjesta prepoznalo. Policija se nada da će se instrument uočiti ako ga ponude na tržištu antikviteta. Upozoren je ured za umjetnost i antikvitete Scotland Yarda. Osiguravatelj je obećao nagradu od 15.000 funta osobi koja pronađe instrument.

NEW YORK - Današnji dječaci ranije ulaze u pubertet nego generacija njihovih očeva, a razlika je gotovo nevjerojatnih godinu dana, objavili su američki znanstvenici. Rezultati istraživanja sugeriraju da raniji ulazak u pubertet nije samo rezerviran za djevojčice, za koje je već dokazano ranije seksualno sazrijevanje nego u prijašnjim generacijama. Istraživanje su proveli stručnjaci iz medicinskog centra Cedars Sinai iz Los Angelesa na osnovu podataka 6,200 zdravih bugarskih dječaka današnje generacije i istih podataka prikupljenih 70-ih godina. U oba slučaja dječacima se mjerila visina, težina, veličina testisa, te duljina i opseg penisa. Rezultati su objavljeni u časopisu "Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine". "Studije napravljene prije nekoliko desetljeća pokazale su da se najveći napredak u seksualnom razvoju zbiva između 13. i 16. godine", rekao je voditelj istraživanja Fnu Deepinder. "Podaci o današnjim dječacima pokazuju da je taj napredak sada pomaknut na dob od 12 do 15 godina", dodao je. Dječacima spolovila počinju rasti odmah poslije rođenja i taj proces traje do punog seksualnog sazrijevanja, do 19. godine. Rast testisa bitnije počinje tek od 11. godine, ali u oba slučaja najbrži razvoj zbiva se od 12. do 16. godine. Najveći napredak u tjelesnom rastu odvija se između 12. i 14. godine. Studija je također pokazala da su dječaci iz 70-ih godina u toj dobi imali relativno manje genitalije od modernih dječaka, ali je ta razlika nestala oko 17. godine. No, dječaci iz ruralnih sredina imaju pola centimetra dulje penise od svojih urbanih vršnjaka. Deepinder kaže da bi genetski, nutritivini, pa čak i obrazovni čimbenici mogli stajati iza ranijeg razvoja današnjih generacija, ali nije poznato kakav utjecaj raniji pubertet ima na muško zdravlje. Također nije istraženo postoje li kakve razlike u tome u populacijama iz različitih dijelova svijeta.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙