FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: sbak
ZAGREB, 14. prosinca 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijest iz svijeta do 21 sat.

BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije istaknuli su u utorak u svojim zaključcima da je Hrvatska u borbi protiv korupcije postigla "ohrabrujući napredak" na visokoj razini, ne spomenuvši izravno pojedinačne slučajeve. "Napredak ohrabruje u mnogim područjima, uključivo u području vladavine prava i borbe protiv korupcije na visokoj razini", kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova. U nacrtu zaključaka koji su bili pripremljeni prije nego je počeo istražni postupak i uhićen bivši premijer Ivo Sanader, nije se spominjao "napredak u borbi protiv korupcije na visokoj razini". U odnosu na nacrt zaključaka konačno prihvaćeni zaključci sadrže još jednu, za Hrvatsku pozitivnu promjenu, u dijelu u kojem se govori o suradnji s Haaškim sudom. "Vijeće bilježi općenito dobru suradnju Hrvatske s ICTY-jem", rečenica je koja je dodana u zaključke nakon današnje rasprave. U zaključcima se dodaje da su "potrebni daljnji napori, među inim, glede neovisnosti i učinkovitosti pravosuđa, borbe protiv korupcije na svim razinama, kao i u području reforme javne uprave, pravima manjina, povratku izbjeglica i suđenjima za ratne zločine. Vijeće ohrabruje Hrvatsku da ubrza ispunjavanje preostalih mjerila, uključivo i stvaranje uvjerljive evidencije rezultata, posebice glede tržišnog natjecanja i pravosuđa i temeljnih prava". "Vijeće pozdravlja dobar napredak Hrvatske u ispunjavanju kriterija za članstvo. Pristupni pregovori su u završnici, a pripreme na nacrtu pristupnog ugovora postojano su napredovale. Zaključenje pregovora je na dohvatu", kaže se u zaključcima.

BRUXELLES - Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz izjavio je u utorak u Bruxellesu kako u hrvatskoj suradnji s njegovim uredom smatra pozitivnim nastavak potrage međuresorne radne skupine za vojnim dokumentima iz "Oluje" te izrazio nadu da će sljedećih nekoliko tjedana i mjeseci dobiti nove podatke o sudbini tih dokumenata. Brammertz je u utorak na poziv belgijskog predsjedništva EU-a izvijestio ministre vanjskih poslova zemalja članica EU-a o suradnji Hrvatske i Srbije s njegovim uredom. Nakon razgovora s ministrima sastao se i s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem. U izjavi za novinare nakon tih sastanaka Brammertz je rekao da je "o Hrvatskoj bilo manje pitanja". Upitan postoji li politička volja za punom suradnjom u Hrvatskoj, Brammertz je rekao da njegov ured ne procjenjuje političku volju, nego da gleda stanje na terenu. "Mi pratimo što se događa na terenu. Kao što sam rekao, ima pozitivnih elemenata, istražuju se smjerovi koje smo identificirali prije puno vremena, to jest kasno, ali nije prekasno i mislim da se još može učiniti", rekao je Brammertz.

SARAJEVO - Prizivno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je pravomoćnu presudu po kojoj je Branimiru Glavašu potvrđena kazna od osam godina zatvora koju mu već izrekao Županijski sud u Zagrebu, potvrđeno je u utorak iz sjedišta suda u Sarajevu. Kako se navodi u obrazloženju, Glavašu je kazna od osam godina zatvora izrečena zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva opisana u hrvatskom kaznenom zakonu. Prizivno je vijeće suda BiH, razmatrajući priziv Glavaševe obrane, djelomice prihvatilo prigovor na dio presude Županijskog suda u Zagrebu o vremenu provedenu u pritvoru koje se računa u kaznu.Kazna mu je izrečena jer je sud utvrdio da je Glavaš, iako je bio dužan, propustio spriječiti mučenje i nečovječno postupanje prema civilnom stanovništvu te što je zapovjedio ubojstva i protuzakonita pritvaranja.

SARAJEVO - Financijska potpora hrvatskim gospodarstvenicima u Bosni i Hercegovini, a posebice malom i srednjem poduzetništvu, znatno bi pridonijela opstanku Hrvata u toj zemlji, ali i poboljšanju općeg stanja u njoj, jedan je od zaključaka gospodarskog foruma što ga je u utorak u Sarajevu četvrti put priredio Caritas Biskupske konferencije BiH. U nazočnosti brojnih predstavnika Crkve u BiH gospodarstvenici i političari iz dviju država razgovarali su o ukupnu stanju u BiH, posebice mogućnostima potpore Hrvatima koji u njoj žive i čiji je položaj još jednom ocijenjen teškim. Banjolučki biskup i predsjednik BK BiH Franjo Komarica istaknuo je da zajedničkim promišljanjem treba doći do konkretnih rezultata za opće dobro i sigurniju budućnost hrvatskog naroda u BiH.

KOTOR - Projekt "Dubrovnik i Kotor – Gradovi i knjige" kotorske Gradske knjižnice i čitaonice i Dubrovačke knjižnice, koji će financirati Europska unija, predstavljen je u utorak u Kotoru. Cilj tog projekta je podizanje razine bibliotečne, kulturne i edukativne razmjene između građana i ustanova u pograničju između Hrvatske i Crne Gore. Osnovni ciljevi projekta su izrada dvaju web portala kotorske knjižnice i Matice hrvatske te unaprjeđenje portala Dubrovačkih knjižnica, nabava knjiga crnogorskih izdavača za dubrovačke knjižnice i knjiga hrvatskih nakladnika za kotorsku knjižnicu i čitaonicu, zajednička predavanja za knjižničare, promocije i radionice o kazališnom stvaralaštvu, tiskanje publikacija i distribucija knjiga te promocije knjiga u Dubrovniku i Kotoru koje će nastati u tijeku provedbe projekta.

SARAJEVO - Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Josip Lucić boravio je u utorak u Bileći i Trebinju u istočnoj Hercegovini, gdje se sastao s generalom Miladinom Milojčićem, načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz sjedišta ministarstva obrane BiH u Sarajevu. Kako se navodi u kratku priopćenju, tijekom radnog posjeta Bileći generali Lucić i Milojčić te članovi izaslanstava oružanih snaga dviju država razgovarali su o bilateralnoj vojnoj suradnji u području školovanja i izobrazbe.Bilo je riječi i o procesu preustroja oružanih snaga dviju zemalja te sudjelovanju pripadnika njihovih oružanih snaga u NATO-ovoj misiji u Afganistanu (ISAF).

MOSTAR - Vlada Federacije BiH (FBiH) proglasila je u utorak izvanredno stanje zbog štrajka strojovođa te upravi Željeznica FBiH naložila da poduzme mjere kako bi se ponovno uspostavio promet vlakovima, priopćeno je iz federalne vlade. Na vladinoj sjednici u Mostaru istaknuto je da su obustavom rada strojovođa nastale izvanredne okolnosti te je naloženo upravi Željeznica FBiH da poduzme mjere kako bi se prevladala obustava te uspostavio i normalizirao željeznički promet. Odobrili su nadzornom odboru da poduzme i druge mjere ako se "nastave izvanredne okolnosti i ozbiljniji poremećaji u poslovanju". Željeznički promet u Federaciji Bosne i Hercegovine prekinut je u ponedjeljak ujutro pošto su strojovođe odbile voziti vlakove kojima bi upravljao samo jedan član posade.

BRUXELLES - Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton imenovala je u utorak slovačkog diplomata Miroslava Lajčaka za direktora regionalnih odjela u europskoj diplomatskoj službi za područje zapadnog Balkana, istočno susjedstvo i Rusiju. Istodobno je za područje američkog kontinenta imenovan je Šveđanin Christian Leffler. Lajčak je bivši slovački ministar vanjskih poslova i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Šveđanin Christian Leffler je trenutačno zamjenik direktora u Općoj upravi Europske komisije za razvoj, a prije toga je bio šef kabineta bivše švedske povjerenice u Komisiji Margot Wallstroem.

BRUXELLES - Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije složili su u utorak u Bruxellesu da se Crnoj Gori dodijeli kandidatski status, a formalnu odluku o tome donijet će šefovi država ili vlada EU-a na svom summitu krajem ovoga tjedna. Europska komisija je preporučila početkom studenoga da se Crnoj Gori dodijeli kandidatski status, ali ne i datum za početak pregovora. Komisija je Crnoj Gori kao uvjet za preporuku za početak pregovora postavila nekoliko prioriteta u području vladavine prava, reforme pravosuđa, reforme izbornog sustava, ulozi parlamenti, reformi javne uprave, slobode medija, suradnje s civilnim društvom, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala. Prema zaključcima Vijeća EU-a, datum početka pregovora s Crnom Gorom mogao biti razmatran tek krajem sljedeće godine, nakon što Komisija objavi izvješće o napretku u studenom 2011.

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Boris Tadić u utorak je odbacio nedavne najave u srbijanskim medijima o opozivu ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, kazavši kako su mediji zaslužni za nastanak te priče u javnosti. U srbijanskoj vladajućoj koaliciji koju predvodi Demokratska stranka, koje je Tadić predsjednik, a Jeremić istaknuti član, nije se, po Tadićevim riječima, razgovaralo o Jeremićevu opozivu. Srbijanski predsjednik dodao je kako bi razgovori o mogućoj rekonstrukciji vlade mogli početi nakon novogodišnjih blagdana te da će se vidjeti postoje li kapaciteti za to, uzimajući u obzir političke odnose u vladajućoj koaliciji. Mediji u Beogradu prošli su vikend prenosili kako bi neslaganja u vrhu srbijanske vlasti zbog sudjelovanja srbijanskog predstavnika na svečanoj dodjeli Nobelove nagrade za mir u Oslu kineskom disidentu Liuu Xiaobou mogla rezultirati opozivom Jeremića. On je bio donio odluku da Srbija ne sudjeluje na dodjeli koja je poslije povučena.

SARAJEVO - Predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković, koji je u utorak boravio u Banjoj Luci, izjavio je kako će vlasti u Beogradu nastaviti podupirati Republiku Srpsku i njezino političko vodstvo. Nakon razgovora s predsjednikom RS-a Dodikom Cvetković je istaknuo kako Srbija kao jamac Daytonskog sporazuma podupire teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine, a da je pripravna prihvatiti svako rješenje za tu zemlju o kojem se dogovore tri naroda koji u njoj žive. Odgovarajući na novinarska pitanja, Cvetković je potvrdio kako su moguće promjene u njegovoj vladi, no dodao je kako odluke o tome neće biti prije siječnja iduće godine.

LJUBLJANA - Slovenski parlament u utorak je prihvatio novi zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju, glavna odredba kojeg je produženje životnog vijeka za odlazak u mirovinu. Za zakon koji predviđa da će i muškarci i žene za odlazak u redovitu mirovinu bez odbitaka odlaziti s navršenih 65 godina glasovalo je 49 zastupnika, a 35 ih je bilo protiv. Mirovinsku reformu, koja je cijele godine izazivala jaka protivljenja, vlada je obrazložila potrebom stabiliziranja sadašnjega "neodrživog" mirovinskog sustava u koji je svake godine potrebno sve više izdvajati iz proračuna. Primjena zakona s početkom iduće godine, kako zahtijeva vlada, još je upitna zbog proceduralnih mogućnosti koje kane iskoristiti njegovi protivnici, umirovljeničke udruge i vodeći sindikati.

LONDON - Londonski sud oslobodio je u utorak uz jamčevinu osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, koji je u pritvoru čekao odluku o izručenju Švedskoj zbog sumnji u silovanje, javljaju agencije. Assange je oslobođen uz jamčevinu od 200.000 funti koju su platili brojni aktivisti za ljudska prava i slavne ličnosti iz cijelog svijeta, uključujući novinare i filmske redatelje. Taj 39-godišnji Australac priveden je prije tjedan dana na temelju europskog uhidbenog naloga upućenog iz Švedske. Tužiteljstvo te zemlje traži njegovo izručenje kako bi ga ispitalo o optužbama za silovanje, seksualno zlostavljanje i nezakonito prisiljavanje. Sudac Howard Riddle odobrio je Assangeovo puštanje iz zatvora do sljedećeg saslušanja koje se treba održati 11. siječnja, prenosi Reuters.

LONDON - Švedska je u utorak uložila žalbu na odluku britanskog suda da uz jamčevinu pusti osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, čime je onemogućen njegov izlazak iz pritvora, potvrdio je Assangeov odvjetnik. "Ovo se zaista pretvara u montirani proces", kazao je odvjetnik Mark Stephens nakon primitka potvrde o švedskoj tužbi o kojoj će se raspraviti u roku od 48 sati na Visokom sudu u Londonu. Assangeovi pristaše tvrde da je sve više vidljivo da u švedskom zahtjevu za izručenjem postoji "politički element".

RIM - Četrdesetak osoba, među kojima i policajci, ozlijeđeno je u žestoku sukobu prosvjednika koji su bacali dimne bombe i kamenje na policajce koji su uzvratili suzavcem u utorak u Rimu nakon glasovanja u parlamentu o povjerenju vladi Silvija Berlusconija. Desetci tisuća mladih - sto tisuća po organizatorima - počeli su mirno prosvjedovati, noseći transparente protiv vladine politike u prosvjeti i tražeći ulaganja u kulturi i školstvu.U prosvjednoj povorci uz studente su bili i nezaposleni te stanovnici L'Aquile, grada u pokrajini Abruzzu, koji je opustošen u potresu u travnju 2009. (308 osoba poginulo). Prosvjedni skupovi održani su i u Milanu, u Palermu, u Catani, ali i u Bariju, Cagliariju, Genovi, Napulju i Torinu. Oko 17 sati, kad se smračilo, mir se pomalo vratio u prijestolnicu.

RAMALA - Palestinski dužnosnici su u utorak američkom izaslaniku za Bliski istok rekli da je obustava gradnje židovskih naselja preduvjet za "bilo kakve" pregovore s Izraelom. "Svaki pregovori ili razgovori zahtijevaju prekid naseljavanja", rekao je novinarima glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat pošto se izaslanik George Mitchell sastao s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Ramali. Mitchell, koji se prije navečer sastao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, rekao je da će SAD, unatoč tomu što Netanyahu nije na 90 dana produžio obustavu gradnje, "ustrajati" u naporima da vidi neovisnu i samoodrživu palestinsku državu koja živi pored sigurnog Izraela.

BRATISLAVA - Slovački mediji optužili su mađarskog premijera Viktora Orbana da želi zaoštriti etničke napetosti u Slovačkoj u utorak, u vrijeme dok se on priprema za posjet Bratislavi. Orban navodno planira više razgovora s nacionalističkom strankom koja predstavlja mađarsku manjinu u Slovačkoj - Strankom mađarske koalicije (SMK), nego sa svojim službenim domaćinom slovačkom premijerkom Ivetom Radičovom. Orban je također navodno odbio sastanak s umjerenijom strankom mađarske manjine Most-Hidom, iako ona sudjeluje u slovačkom parlamentu i vladi, za razliku od SMK.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙