FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: promet dionicom Ine 185,4 milijuna kuna

Autor: dsta
ZAGREB, 14. prosinca 2010. (Hina) - Promet dionicom Ine na Zagrebačkoj burzi, koji je danas nastavljen nakon suspenzije trogovanja tom dionicom koju je Hanfa naložila 3. prosinca, dostigao je čak 185,4 milijuna kuna, a protrgovano je 65.532 dionice po cijeni od 2.830 kuna za dionicu, što je za čak 65,4 posto veća cijena od one postignute 2. prosinca, prije suspenzije.

Promet dionicom Ine iznosio je gotovo 80 posto ukupnog današnjeg prometa Burze od 233,9 milijuna kuna koji je u cijelosti ostvaren u redovnom trgovanju i najveći je od 20. studenoga 2007. godine.

Trgovanje dionicom Ine i njen izrazito visok rast cijene odrazio se na visok skok dioničkog indeksa Crobexa, za 8,94 posto na 2.062,63 boda, što je razina na kojoj je Crobex zadnji put bio sredinom svibnja ove godine.

Još je veći rast zabilježio specijalizirani Crobex10, za čak 12,27 posto na 1.124,32 boda, što je također najviša njegova razina od svibnja ove godine, a postotni rast do sada je najveći od uvođenja tog indeksa.

Današnji promet dionicom Ine znatno je veći od njenog ukupnog prometa ostvarenog u prvih jedanaest mjeseci ove godine koji je iznosio nešto više od 159,2 milijuna kuna.

Taj promet dionicom Ine pokazuje da su se pojedini sudionici trgovanja odlučili kupovati dionice Ine po cijeni većoj od MOL-ove ponude od 2.800 kuna za dionicu.

Dionicom Ine nije se trgovalo na Zagrebačkoj burzi, po nalogu Hanfe, od 3. prosinca, nakon što je mađarski MOL najavio ponudu za kupnju dionica Ine od malih i institucionalnih ulagača po cijeni od 2.800 kuna, a Hanfa je jučer donijela rješenje kojim se od danas, 14. prosinca, dopušta daljnje trgovanje dionicom Ine na Zagrebačkoj burzi.

Visok promet dionicom Ine postignut je nakon što je MOL najavio ponudu za kupnju dionica Ine od malih i institucionalnih ulagača po cijeni od 2.800 kuna, a ta se ponuda odnosi na nešto više od 8 posto ili ukupno 800.910 dionica Ine koje drža institucionalni i privatni dioničari.

Inače, cijelo vrijeme suspenzije na Zagrebačkoj burzi, Ininim se GDR-ovima (globalne potvrde depozitara) trgovalo na Londonskoj burzi, a cijena GDR-a Ine danas je iznosila 450 dolara (oko 2.520 kuna). Po toj se cijeni trgovalo i u petak, jedino je jučer u jednom trenutku prošla jedna transakcija po cijeni od 318 dolara, doznaje se od nekih domaćih brokera koji nemaju točne podatke o obujmu trgovanja, ali napominju kako dulje vrijeme nije bilo prometa GDR-ovima Ine na Londonskoj burzi.

Na Zagrebačkoj burzi danas je milijunske promete ostvarilo još 11 dionica.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙