FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 14. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Pod predsjedanjem predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i predsjednice Vlade Jadranke Kosor održana je danas sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost u Uredu predsjednika. Na sjednici je donesen zaključak kojim je prihvaćen Nacrt strategije nacionalne sigurnosti koji će se uputiti u javnu raspravu u trajanju od 30 dana. Nakon javne rasprave Vlada će organizirati i okrugli stol o Nacrtu prije nego što bude upućen u Hrvatski sabor, navodi se u priopćenju Ureda predsjednika. Prihvaćene su godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2011. Također, prihvaćeno je izvješće o aktivnostima Državnog odvjetništva, Ministarstva unutarnjih poslova i sigurnosno-obavještajnih agencija u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije te istaknuta važnost intenziviranja daljnje borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije koje predstavljaju ugrozu za nacionalnu sigurnost RH, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

ZAGREB - I u nastavku rasprave o prijedlogu izmjena zakona koji regulira parlamentarne izbore, saborski klubovi oporbe usprotivili su se njegovu donošenju po hitnom postupku, upozoravajući da se favorizira SDSS kao jedinog političkog predstavnika srpske manjine, dok su vladajući ustrajali da se taj Vladin zakonski prijedlog hitno raspravi i izglasa. Goran Beus Richembergh (HNS/HSU) ocijenio je da predložene odredbe koje, kako smatra, isključivo SDSS-u osiguravaju zastupničke mandate za srpsku nacionalnu manjinu, vraća unatrag pozitivni proces utemeljen na uvođenju dopunskog prava glasa za predstavnike manjina. "Nema govora da se ovdje radi o ucjeni HDZ-a, jer se interesi HDZ-a i SDSS-a podudaraju u mogućim učincima zakona", rekao je Richembergh, uvjeren da će zakon učvrstiti poziciju obje navedene stranke i povećati broj mandata SDSS-a, a u izbornom uspjehu onemogućiti ostale srpske stranke. "Doći će do neravnoteže koja može prouzročiti teške posljedice. Što će reći Ustavni sud na činjenicu da netko s 12.500 glasova može osvojiti tri mandata, a netko s osvjenih 12.499 glasova ni jedan mandat", upitao je. I Damir Kajin (IDS) tvrdi kako je vraćanjem dopunskog prava glasa tzv. malih manjinama, onima ispod 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, ispravljena nepravda, ali i ocjenjuje kako se nova nepravda uvodi zbog dogovora između SDSS-a i HDZ-a oko izbora zastupnika srpske manjine. I za Dinka Burića (HDSSB) predložene zakonske izmjene rezultat su "kapitulantske politike stranke na vlasti". "HDZ je, da bi ostao na vlasti, pristao na sve ucjene, pa i ovu", rekao je. Neprihvatljivo mu je da se novim zakonskim rješenjem ograničava biračko pravo Hrvata izvan domovine, a istodobno daju veća biračka prava "onima koji su razarali Hrvatsku". Suprotno oporbi, vladajući klubovi podržali su zakonske izmjene i prijedlog vlade da ih se raspravi i izglasa po hitnom postupku.

ZAGREB - Klub zastupnika HNS/HSU-a u saborsku je proceduru uputio prijedlog izmjena Zakona o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, kojim, kako su rekli na današnjoj konferenciji za novinare, kane ispraviti nepravde prema umirovljenicama koje su odlukom da mirovine ostvaruju iz II. mirovinskog stupa izgubile između 500 i 1500 kuna. Silvano Hrelja je u ime tog saborskog kluba izvijestio kako su prva rješenja i mirovini korisnika II. stupa pokazala drastično manje mirovine u odnosu na mirovine ostvarene samo iz I. stupa, odnosno da se razlike kreću od 500 do 1500 kuna. Iznio je podatke po kojima su 1. prosinca ove godine ovakve mirovine primale 602 umirovljenice, čija prosječna mirovina iz njihove štednje od 5 posto iznosi 106,8 kuna, a da se u idućoj godini očekuje kako će ih biti oko tisuću. Riječ je, ističe Hrelja, o bivšim radnicama koje su mimo svoje volje upućene u prijevremenu starosnu mirovinu, uglavnom kao višak, zbog stečaja njihova poduzeća ili tržišnih poremećaja uzrokovanih krizom.

ZAGREB - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti organiziralo je u suradnji s Udrugom hrvatskih veterana dragovoljaca Domovinskog rata, okrugli stol o temi "Branitelji i oružje" a na kojem je istaknuto kako je potreban individualni pristup za hrvatske branitelje koji posjeduju vatreno oružje, posebice one s dijagnozom Posttrumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Na okruglom stolu sudjelovali su mnogi branitelji, psiholozi, stručnjaci za vatreno oružje te sportski i lovački djelatnici koji su govorili o pitanju posjedovanja vatrenog oružja. Nakana skupa je upoznavanje cjelokupnog društva sa zakonskim, sociološkim, medicinskim i sportskim aspektima odnosa prema oružju, kao i senzibiliziranje šire javnosti o toj temi kako bi se sprječila zlouporaba oružja, te predstavili primjeri hrvatskih branitelja koji oružje koriste isključivo za postizanje uspjeha u profesionalnom sportu i terapeutski učinak u liječenju od Posttraumatskog stresnog poremećaja, rekao je ministar Tomislav Ivić. Prof. Slaven Letica rekao je kako je uobičajeno da postoji posebna "emocionalna veza" ratnika i oružja, koji, naglasio je, boluje od "sindroma ranjenih i izgubljenih duša". Kao primjer ublažavanja tog sindroma naveo je američki pristup ratnim veteranima, a koji je sažeo u "4 R-razvojačenje, razoružanje, rehabilitacija i reintergracija". Psihijatar Goran Dodig naglasio je da je u kontekstu PTSP-a važan individualni pristup jer svaka osoba individualno doživljava PTSP. Usprotivio se generaliziranju tog poremećaja u medijima i društvu. S njim se složio psihijatar Herman Vukušić koji je kao zanimljiv primjer naveo slučaj jednog svog pacijenta, inače branitelja koji je kao branitelj bolovao od PTSP-a i prije nekoliko godina prijetio samoubojstvom, a sada je natjecatelj u disciplini gađanja iz trofejnog oružja. Dodig je istaknuo kako je streljački sport jedan od oblika rehabilitacije hrvatskih branitelja.

ZAGREB - Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu danas su identificirani posmrtni ostatci osmero hrvatskih branitelja i civila, preuzetih iz Republike Srbije te Bosne i Hercegovine, kao i ekshumiranih iz masovnih i pojedinačnih grobnica na području Vukovarsko-srijemske, Ličko-senjske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije. Na identifikaciji, koju je organizirala Uprave za zatočene i nestale Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, danas je trebala biti obavljena i identifikacija posmrtnih ostataka još dviju osoba, ali se jedna obitelj nije odazvala, a druga obitelj nije prihvatila identifikaciju. Obje osobe preliminarno su identificirane metodom DNA analize. Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić izjavio je novinarima kako Vlada RH i Ministarstvo čine sve da bi rasvijetlili sudbinu i došli do istine o svima onima koji se nalaze na popisu nestalih i zatočenih. Nakon današnje identifikacije taj je popis manji i Republika Hrvatska od danas traga za još 1015 osoba, nestalih u razdoblju 1991./1992. te za još 831 osobom nestalom 1995., što znači da se još uvijek traga za ukupno 1846 osoba, dodao je. Pomoćnik ministra u Upravi za zatočene i nestale Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pukovnik Ivan Grujić rekao je kako je proces eksumacije iz masovnih i pojedinačnih grobišta počeo 1996., od kada je eksumirano posmrtnih ostataka 4.589 osoba, od kojih je do danas identificirano 3.699 osoba.

ZAGREB - Hrvatski sabor popodne je raspravio konačni prijedlog Zakona o upravljanju državnom imovinom, kojim, po riječima ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvitka Petra Čobankovića, konačno završava razdoblje pretvorbe i privatizacije. Čobanković je najavio da će po donošenju zakona u povijest otići zakoni o pretvorbi i privatizaciji kao i Hrvatski fond za privatizaciju i Središnji državni ured za upravljanje imovinom, čije će poslove preuzeti Agencija za upravljanje državnom imovinom. Agencijom bi upravljao ravnatelj i upravno vijeće od sedam članova, koje imenuje vlada iz reda ministara. Čobanković je napomenuo kako se vlada na promjenu prvotne odredbe po kojem bi članove upravnog vijeća Agencije imenovao Sabor odlučila zbog činjenice da je ovlast nad državnom imovinom, sukladno Zakonu o vlasništvu, u nadležnosti vlade. Agencija bi jednom godišnje izvještavala vladu o planu upravljanja državnom imovinom, a vlada potom i Sabor. Naglasio je kako su zakonom stvoreni osnovni preduvjeti za vlasnički strukturirano načelo upravljanja državnom imovinom, na način da se državnom imovinom smatraju svi udjeli i dionice te nekretnine i gotovo svo zemljište čiji je vlasnik Republika Hrvatska. Čobanković je naglasio i kako je zakon osnovna pretpostavka za formiranje registra državne imovine u koji bi, konačno, bila popisana cjelokupna državna imovina. Kao zakonsku novinu spomenuo je i odredbu po kojoj bi Agencija bila uključena u proces sanacije i restrukturiranja tvrtki u pretežito državnom vlasništvu koje su se našle u problemima.

ZAGREB - Potpisivanjem sporazuma između Republike Hrvatske i EU o sudjelovanju Hrvatske u radu Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama, priznata nam je razvijenost nacionalnoga informacijskog sustava za praćenje droga u skladu s najvišim europskim standardima, izjavio je danas predstojnik Vladinog Ureda za suzbijanje zloporabe droga Dubravko Klarić. Ratifikacijom sporazuma u Hrvatskom saboru formalizirat će se dugogodišnja suradnja s navedenom agencijom EU, kojoj Vladin Ured već četvrtu godinu za redom dostavlja podatke o stanju problematike droga u Hrvatskoj. Klarić je istaknuo kako će Vladin Ured radi ispunjavanja obveza iz sporazuma 2011. provesti prvo nacionalno istraživanje o uporabi droga i ostalih sredstava ovisnosti u općoj populaciji, a koje će biti usporedivo s drugim sličnim istraživanjima provedenim u EU. "Provest ćemo istraživanje tržišta droga, odnosno uporabu, dostupnost i njihove cijene", a istraživanjem će se ispitati i pojava novih psihoaktivnih tvari, njihova dostupnost, cijene i razlozi uzimanja, najavio je. Klarić je najavio i kako je u tijeku izradba projekta za ustrojavanje Regionalnog središta za obuku vodiča i dresuru službenih pasa u sklopu Policijske akademije MUP-a te uspostava regionalnog ureda u Hrvatskoj kao mehanizma za razmjenu znanja, informacija i primjene dobre prakse. Podsjetivši kako Hrvatski zavod za javno zdravstvo više od 30 godina vodi registar osoba pod utjecajem opojnih droga, Klarić je procijenio da u Hrvatskoj danas ima između 50 i 60 tisuća osoba koje manipuliraju opojnim drogama. Načelnik odjela za kriminalitet droga MUP-a Zoran Babić podsjetio je kako je hrvatska policija tijekom zadnjih 11 mjeseci zaplijenila 98 kg heroina, 368 kg marihuane, 12 kg kokaina, 5 kg amfitamina i 152 tisuće tableta ekstasija.

ZAGREB - Vjekoslav Šutej bio je veliki talent, glazbenik, skladatelj, ali i moj veliki prijatelj, rekao je proslavljeni talijanski i svjetski bariton Leo Nucci, uoči večerašnjeg koncerta u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, koji se održava u sklopu humanitarne akcije "Korak u život" i u sjećanje na pokojnog maestra Šuteja. Nucci, koji nastupa besplatno u spomen na svog prijatelja, na današnjoj konferenciji za novinare govorio je o svom druženju sa Šutejem, s kojime je surađivao na mnogim operama i projektima, među kojima je prva bila "Rigoletto", u kojoj je ostvario jednu od svojih najvažnijih uloga u karijeri. Često smo se i obiteljski družili, a meni je i prvome javio kad se razbolio, rekao je Nucci. Kako slavni bariton nerijetko sudjeluje u različitim humanitarnim projektima i koncert u "Lisinskom" smatra izuzetno značajnim. To je moj san, nastupati ovdje večeras za mene je nešto osobito, kad u životu imate priliku pjevati i raditi dobro, vidjeti kako ljudi plaču od ganuća, to je najbolje što se čovjeku može dogoditi, napomenuo je Nucci. Izrazio je nadu da će gledalište Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog biti puno kao i 1990., kad je prvi put u njoj nastupao. Dobrotvorna akcija "Korak u život" započela je 2008. na inicijativu Rotary kluba Zagreb Kaptol u svrhu stipendiranja mladih koji nakon izlaska iz domova i udomiteljskih obitelji žele studirati. Kroz taj projekt dosad je osigurana 61 stipendija. Akciju prati Facebook kampanja kroz grupu "Korak u život", a osim kupnjom ulaznica za koncert, sredstva se prikupljaju izravnim donacijama sponzora i pozivima na broj telefona 060 9009.

ZAGREB - Monografija o doajenu hrvatskoga glumišta Tonku Lonzi urednice i priređivačice Lade Čale-Feldman predstavljena je danas u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu. Nakladnik luksuzne monografije su Dubrovačke ljetne igre, a uz fotografije Tonka Lonze iz mnogih predstava, monografija donosi dvadeset priloga različitih autora koji su analitički precizno pristupili ulogama i glumčevoj višedesetljetnoj karijeri. Među autorima su Nikola Batušić, Marko Grčić, Mani Gotovac, Marija Grgičević, Pero Kvrgić, Alma Prica, Boris Svrtan, Suzana Nikolić i drugi. "Knjiga je dar glumcu, uzvrat za sve što nam je pružio zadnjih desetljeća", rekla je urednica Lada Čale-Feldman, ističući kako je Tonko Lonza i njegovo glumačko umijeće mjera ispod koje hrvatsko glumište ne bi smjelo ići. Govoreći o njegovoj karijeri, rekla je da je Dubrovačkim ljetnim igrama podario dobar dio radnoga vijeka ističući se kao nositelj dubrovačkog repertoara - Držića i Vojnovića. Vješta u stihu i dikciji, smjestili su ga u zahtjevan tip klasičnog junaka, podsjetila je Lada Čale-Feldman. Tonko Lonza (Zaton kraj Dubrovnika, 1930.) hrvatskoj je kazališnoj i filmskoj glumačkoj kulturi dao poseban pečat s odigranih oko 120 uloga, pretežito dramskoga i tragičnog repertoara, bilo klasičnog ili modernog. Kao profesor odgojio je mnoge glumačke naraštaje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te je postavio najviše standarde glumačke dikcije i dramske pedagogije. Za glumački je rad dobio 14 uglednih nagrada.

ZAGREB - U napadu zagrebačkih huligana kamenjem i bakljama na autobus s navijačima grčkoga nogometnog kluba PAOK-a ozlijeđena su četvorica grčkih navijača, a više je huligana uhićeno, doznaje se u policiji. Trojica PAOK-ovih prevezena su u Kliniku za traumatologiju i oni su lakše ozlijeđeni. Jednom navijaču pomoć je pružena u KBC Zagreb, gdje se za sada nije moglo saznati o kakvim ozljedama je riječ. Sedmorica grčkih navijača navodno su na mjestu napada odbila liječničku pomoć. Autobus je prevozio 40-ak grčkih navijača iz zagrebačke zračne luke kad ga je u 13,10 sati kod raskrižja Avenije Dubrovnik i Avenije SR Njemačke kamenjem zasulo 30-ak mladića koji su kroz razbijeni prozor ubacili baklju koja je zapalila autobus. Požar su ubrzo ugasili vatrogasci, a kako se doznaje, četvorica su Grka ozlijeđena u tučnjavi, a ne u požaru. Na mjesto napada ubrzo je došla i hitna pomoć, a policija je uhvatila nekoliko napadača. Grčki navijači doputovali su u Zagreb na nogometnu utakmicu s Dinamom koja se igra sutra u Maksimiru.

RIJEKA - Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca dodijelilo je danas nagrade za najviše umjetničke domete ansambala te kuće, a najboljim ostvarenjima u cjelini proglašeni su drama "Opća bolnica", opera "Adriana Lecouvreur" i balet "Romeo i Julija". Nagrade za ostvarenja u dramskom dijelu programa članovima Hrvatske i Talijanske drame riječkoga HNK dodjeljuju se svake godine, za operna ostvarenja svake druge godine, a za balet svake treće godine. Ove su godine dodijeljene nagrade u sve tri umjetničke grane. Nagradom za najbolju dramsku predstavu u cjelini "Dr. Đuro Rošić" nagrađena je predstava "Opća bolnica" Hriste Bojčeva, u režiji Matjaža Latina. Nagradu za najbolju glumicu "Zlata Nikolić" dobila je Elvia Nacinovich za više uloga u predstavi "Tutto sulle donne" (Sve o ženama) Mire Gavrana. Nagradu za najboljega glumca "Raniero Brumini" dobio je Zdenko Botić za ulogu Dede u predstavi "Opća bolnica". Najbolja opera, dobitnica nagrade "Boris Papandopulo", jest "Adriana Lecoeuvreur" Francesca Cilee u režiji Ozrena Prohića i pod ravnanjem Nade Matošević. Nagrada "Štefanija Lenković" za najbolju ostvarenu žensku opernu ulogu pripala je Vedrani Šimić za ulogu Adriane Lecouvreur u istoimenoj operi, a nagrada "Milan Pihler" za najbolju mušku opernu ulogu Robertu Kolaru za ulogu Michonneta u toj operi. Najboljim baletom u prošle tri kazališne sezone ocijenjen je balet "Romeo i Julija" Sergeja Sergejeviča Prokofjeva u koreografiji i režiji Staše Zurovca i pod ravnanjem Nade Matošević te je dobitnik nagrade "Boris Papandopulo". Cristina Lukanec za ulogu Djevojke u baletu "Čudesni Mandarin", gospođice Buerstner u "Procesu", Nimfe Syrinx u "Daphnis i Chloe" i za uloge u alternaciji u "Romeu i Juliji" i "Ani Karenjinoj", te Andrei Koeteles za uloge Romea u "Romeu i Juliji", Vronskoga u "Ani Karenjinoj" i Jozefa K. u "Procesu" dobili su nagrade "Olga Orlova" za najbolju žensku i mušku baletnu ulogu.

VUKOVAR - U sklopu projekta jačanja kapaciteta institucije pučkoga pravobranitelja, koji se provodi uz potporu UN-ove agencije za razvoj (UNDP), danas i sutra u Vukovaru borave predstavnici Ureda pučkog pravobranitelja koji u susretima s predstavnicima lokalne samouprave, nacionalnih manjina te nevladnih udruga nastoje ojačati funkcije tog ureda u vezi sa Zakonom o suzbijanju diskriminacije.

Zamjenik pučkog pravobranitelja Dejan Palić rekao je da su nakon posjeta Kninu i Vukovaru te nakon višegodišnjeg praćenja te problematike temeljni problemi područja od posebne državne skrbi zajednički - "zamrznuta gospodarska aktivnost, tj. teško gospodarsko stanje, lošija obrazovna razina te nepovoljna dobna struktura stanovništva". Ta tri ključna problema u područjima od posebne državne skrbi čine položaj svih stanovnika teškim, izjavio je zamjenik pučkog pravobranitelja Palić nakon sastanka s predstavnicima Uprave za područja od posebne državne skrbi - Regionalnog ureda Vukovar, Županijske koordinacije za ljudska prava, Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Odbora za skrb o osobama treće životne dobi te Koordinacije nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije. Palić je naglasio da se i iz pritužaba koje stižu u Ured pučkog pravobranitelja te iz dosadašnjih razgovora može zaključiti da su "potencijalno najviše izloženi diskriminaciji pripadnici nacionalnih manjina i socijalno ugroženih slojeva kojima nije dostupno sve ono što je dostupno onima s financijskom moći".

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙