FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 5. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti u 15,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je danas, nakon koncerta mladih glazbenika u Uredu predsjednika, kako je ideja "S predsjednikom na koncert" ideja jačanja kulture u hrvatskom društvu i kulture koja će u Europskoj uniji biti važna poluga u očuvanju hrvatskog nacionalnog identiteta. Izrazivši zadovoljstvo nastupom mladih glazbenika koji su izveli skladbe hrvatskih skladatelja, Josipović je rekao da Hrvatska ima sjajne skladatelje, izvođače i mladu publiku. "To je bio koncert koji nije imao nikakvu drugu svrhu osim druženja i upoznavanja s umjetnošću", rekao je Josipović, podsjetivši da je prvi koncert "S predsjednikom na koncert" održan u Šibeniku na kojem su donatori sudjelovali u nabavi klavira za šibensko kazalište te pomogli u liječenju teško oboljele djevojčice. Najavio je kako će uskoro, u predblagdanske dane, u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" biti održan humanitarni koncert za djecu s rijetkim bolestima.

ZAGREB - Predsjednica hrvatske vlade i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Jadranka Kosor susrela se danas sa štićenicima dječjih domova i stambenih zajednica na tradicionalnom druženju, u povodu blagdana Svetog Nikole, u jednom zagrebačkom restoranu, koje organizira Gradski odbor HDZ-a i Zajednica žena "Katarina Zrinski". To je peti put da se održava takvo druženje u povodu skorašnjih blagdana, na kojemu se okupilo šezdesetero djece iz domova i stambenih zajednica koji skrbe o djeci od 10 godina do kraja srednje škole, a po potrebi i duže, koji nemaju roditelje ili nisu imali odgovarajuću roditeljstku skrb. Djeca su tom prigodom dobila i prigodne darove, ali i priliku da, osim s političarima, porazgovaraju s istaknutim predstavnicima hrvatskog sporta, Ćirom Blaževićem i Slavkom Golužom te glumcima Goranom Grgićem i Adamom Končićem. Kosor je djeci čestitala predstojeće božićne i novogodišnje blagdane, poželjevši im da ostvare svoje snove i da imaju dobar uspjeh u školi.

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor danas je na svečanoj sjednici Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva u zgradi vlade uručila Državne nagrade za volontiranje Miri Krajnović, koja više od dvadeset godina pomaže starima i nemoćnima, te Udruzi mladeži Selce, koja svojim radom potiče mnoge mlade da volontiraju. Mira Krajnović, iz katoličke udruge "Kap dobrote" obilazi starije osobe u njihovim domovima i u domovima za stare i nemoćne, ponajviše pomažući nepokretnima, siromašnima i teško bolesnima, a mnogima od njih je i spasila život. Udruga mladeži Selce osnovana je 1998., a okuplja pedesetak mladih koji pomažu u rješavanju problema mladih, upoznaju ih s hrvatskom tradicijom te pokazuju kako volontiranje može biti spoj učenja, zabave i borbe za opće dobro. Čestitavši dobitnicima premijerka Kosor poželjela im je da budu i dalje ustrajni i hrabri, te da po uzoru na njih još više hrvatskih studenata i učenika počne volontirati. Vaš doprinos daje nam još više snage i elana da budemo još oštriji i beskompromisniji prema onima koji egoistično misle samo na sebe, dodala je.

OSIJEK - Devetnaesta godišnjica pogibije 16 pripadnika 106. brigade Hrvatske vojske, koji su poginuli na današnji dan u obrani Osijeka, protiv znatno nadmoćnijega velikosrpskog agresora, u šumi Rosinjača, obilježena je danas u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata (UHDDR). U spomen na poginule branitelje upaljene su svijeće pred spomen obilježjem, podignutim kod prostorija osječkog ogranka UHDDR-a "Sv. Rok" te služena misa u osječkoj crkvi sv. Roka. Predsjednik temeljenog ogranka UHDDR-a Zlatko Bebek podsjetio je kako je agresor, toga dana, napao na više mjesta duž osječke bojišnice, a branitelji u Rosinjači, našli su se na prvoj crti obrane grada, u borbi sa znatno nadmoćnijim neprijateljem. Tijela 15 branitelja izvukli su suborci, a posmrtni ostaci Mihajla Pelegrina, još se nalazi na tome području, koje je većim dijelom minirano.

METKOVIĆ - Zbog smanjenih potreba obrane od poplava na području Matkovića i Opuzena snage Županijske vatrogasne zajednice i Hrvatske gorske službe spašavanja smanjuju broj ljudi i opreme, ali nastavljaju s aktivnostima saniranja i pomoći ugroženom stanovništvu, opskrbom namirnicama, pitkom vodom te dezinfekcijskim sredstvima, rečeno je na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije i grada Metkovića. Hrvatske vode donijele su jutros rješenje o prestanku izvanrednih mjera obrane od poplava na području Neretve, a na snazi su ostale redovite mjere obrane od poplava. Vodostaj Neretve u Metkoviću u 12 sati iznosio je 312 centimetara, a u Opuzenu 208. Neretva je poplavila 1000 objekata kod Metkovića, 200 objekata na području Komina te pet objekata na području Kule Norinske.

ZAGREB - Dvojica mladića teško su ozlijeđeni rano jutros pri slijetanju osobnog automobila s ceste u odvodni kanal Sava-Odra u mjestu Lukavec na području Velike Gorice. Nesreća se dogodila u 3,40 sati, kad je 22-godišnji T. P. pod utjecajem 1,21 alkohola u krvi izgubio nadzor nad automobilom "renault megane" u Traninskoj ulici u Lukavcu. Mladi vozač je u desnom zavoju sletio s ceste, a zatim je udario u zemljani nasip, prevrnuo se na krov te sletio u kanal Sava-Odra, gdje se zaustavio s kotačima u vodi. Uz vozača, u nesreći je teže ozlijeđen 28-godišnji suvozač B. B.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙