FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: macu
ZAGREB, 2. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat.

ZAGREB - Saborski klubovi poslijepodne su podržali prijedlog novog Zakona o HRT-u, HDZ je čestitao Ministarstvu kulture na obavljenom velikom poslu, a oporbeni klubovi istaknuli su da je, u odnosu na prvo čitanje, spriječena etatizacija HRT-a. Sunčana Glavak (HDZ) uputila je javnu čestitku Ministarstvu kulture na obavljenom "velikom poslu" oko novog prijedloga Zakona o HRT-u. Podsjetila je da se o tome raspravlja još od kraja 2009. i da je put do novog zakona bio prilično turbulentan. Klub SDP-a pak ističe kako su podrškom ključnim amandmanima Odbora za medije ispunjeni glavni oporbeni uvjeti za prihvaćanje novog zakona o HRT-u. Nenad Stazić (SDP) pojasnio je da se u odnosu na prvo čitanje, odustalo od etatizacije HRT-a, da se omogućava transparentan izbor članova Programskog vijeća, te prihvaća da jedan član Nadzornog odbora HRT-a bude iz redova manjine. Sličnog je stajališta i Klub HNS-HSU, u čije ime je Goran Beus Richenbergh ustvrdio kako su upravo amandmani značajno popravili zakonski prijedlog.

OPATIJA - "Reforma posebnog dijela Kaznenog zakona - dvojbe i iskoraci" tema je 23. savjetovanja Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu (HUKZP) koje je danas otvoreno u Opatiji. Skup je otvorio predsjednik HUKZP-a Davor Derenčinović, a nazočne je, uz predstavnike visokih hrvatskih pravosudnih institucija, pozdravio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji je rekao da je u pripremi nacrt novoga kaznenog zakona, a taj će skup pomoći da se s tim u vezi razriješe neke dvojbe. U novoj strategiji reforme pravosuđa od 2011. do 2015. godine, koja će se predstaviti sutra na vladinoj sjednici, možda najvažniji dio zauzima reforma kaznenog zakonodavstva, istaknuo je ministar Bošnjaković. Neke od novosti koje proistječu iz reforme posebnog dijela Kaznenog zakona predstavila je voditeljica radne skupine za izradu novoga zakona Ksenija Turković. Skup završava 4. prosinca.

METKOVIĆ - Vodostaj Neretve večeras je 413 centimetara i zasad se ne očekuje da će rasti, a zaobalne vode i dalje postupno rastu, priopćio je Stožer zaštite i spašavanja Dubrovačko-neretvanske županije i Stožer zaštite i spašavanja grada Metkovića. U priopćenju dva stožera mole građane za strpljenje i razumijevanje unatoč teškom stanju u kojem se nalaze. Također poručuju kako imaju dovoljne količne pijeska i vreća te se bilježe svi pojedinačni zahtjevi, a u skladu s potrebama i stvarnim mogućnostima nastoje ih što brže rješavati. Stožeri će večeras analizirati stanje te utvrditi daljnje mjere kako bi se ublažile posljedice poplava.

SPLIT - Zapovjedni brod 6. flote američke ratne mornarice "USS Mount Whitney" uplovio je danas u splitsku Sjevernu luku i ondje će se zadržati do 5. prosinca. Zapovjednik 6. flote američke ratne mornarice viceadmiral Harry B. Harris sastao se sa zamjenikom zapovjednika Hrvatske ratne mornarice (HRM) Tihomirom Ercegom, a nakon sastanka su obojica ocijenila dobrom suradnju HRM-a i 6. flote koja će se nastaviti i ubuduće. "Pomoć 6. flote i općenito američke mornarice bila je dragocjena u pripremama Hrvatske za pristup NATO-u", rekao je Erceg. Viceadmiral Harris izjavio je kako je svrha posjeta "pojačati suradnju i odnose" američke i hrvatske ratne mornarice u održavanju pomorske sigurnosti. "Zajedno ćemo se nastaviti suprotstavljati prijetnjama pomorskoj sigurnosti", rekao je Harris, koji se sastao i sa splitsko-dalmatinskim županom Antom Sanaderom. Zapovjedni brod 6. flote američke ratne mornarice "USS Mount Whitney" dug je 195 metara i nosivosti 18.000 tona.

ZAGREB - Društvo hrvatskih književnika (DKH) i njegov slavonsko-baranjsko-srijemski ogranak priredili su danas u Zagrebu susret u povodu 80. rođendana Bogdana Mesingera, pjesnika i pripovjedača, likovnog kritičara, književnog znanstvenika, jezikoslovca i dugogodišnjeg člana DKH. Potpredsjednik DKH Božidar Petrač kazao je da je Mesinger jedan od istaknutih članova toga društva, pripadnik naraštaja iz 1930. iz kojeg su stasali književnici i pjesnici čije se obljetnice ove godine proslavljaju. Mirko Ćurić je rekao da je Mesinger na poseban način oblikovao kulturni prostor Slavonije, Baranje i Srijema, kao sveučilišni profesor, književnik i likovni kritičar koji je u likovnoj kritici dao poseban doprinos pišući o medaljerstvu u našoj umjetnosti.

ZAGREB - Najnoviji nosač zvuka ansambla Lado s božićnim pjesmama "Božićni koncert - uživo iz studija Bajsić HRT" predstavljen je danas u foajeu zagrebačkog HNK. Predstavili su ga ravnateljica Lada Ivana Lušić, dirigenti Joško Ćaleta i Dražen Kurilovčan te glazbeni producent Boris Ciglenečki. Album je rezultat dugogodišnje suradnje Ansambla narodnih pjesama i plesova Lado i Glazbenog programa Hrvatskoga radija, a na njemu je snimljen prošlogodišnji koncert održan 18. prosinca u studiju Bajsić HRT. Album obuhvaća tridesetak božićnih pjesama jubilarnog 20. božićnog koncerta, te je izbor iz božićnih djela mnogih autora koji su surađivali s Ladom.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙