FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 5. prosinca 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati.

ZAGREB - Po informacijama Hrvatskih voda jutros je ukinuto izvanredno stanje na slivnom području Korčula - Neretva na dionicama More - Opuzen i Opuzen - Metković, ali su na snazi redovite mjere obrane od poplava za navedene dionice, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Vodostaj rijeke Novčice i Bogdanice opadaju te su jutros ukinute mjere izvanrednog stanja na zaštitnim vodnim građevinama. Vodostaj rijeke Like u posljednjih nekoliko sati miruje. I dalje su na snazi mjere izvanrednog stanja na zaštitnim vodnim građevinama na slivu rijeke Like. Prometnice na području Ličkog Novog, Bogdanice i Kolakovca su sada prohodne. Radi vode na cestama nije moguć promet na lokalnim prometnicama u Gornjem i Donjem Kosinju, Kosinjskom Bakovcu i Lipovom polju. Za opskrbu stanovništva i njihovo prevoženje na raspolaganju je šest čamaca. Tijekom noći vodostaji rijeke Save nizvodno od Jasenovca bili su u porastu, kao i razina voda u retencijama Mokro i Lonjsko polje. Tijekom dana očekuje se blagi porast vodostaja rijeke Save nizvodno od Jasenovca, a vodostaji rijeke Une bit će u opadanju.

ZAGREB - Po podatcima Državnog zavoda za statistiku u akademskoj godini 2009./2010. na poslijediplomskim specijalističkim studijima upisano je 1518 studenata, od čega oko 83 posto na zagrebačkom Sveučilištu. Najmanje studenata na poslijediplomskim specijalističkim studijima, tek 1 posto, upisano je na Sveučilište u Puli, na osječkom oko 9 posto, na splitskom oko 3,5 posto, a na riječkom oko 3 posto. Od ukupnog broja upisanih studenata najviše je studentica, čak 62,4 posto. Po znanstvenim područjima najviše je zastupljeno područje društvenih znanosti (oko 53 posto) slijedi područje biomedicine i zdravstva (oko 34 posto), tehničkih znanosti (oko 9,5 posto), prirodnih znanosti (oko 2 posto), biotehničkih (oko 1 posto) te interdisciplinarno područje (0,6 posto). Od ukupnog broja studenata 52,6 posto sami plaćaju studij, za oko 43 posto platio je poslodavac, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa snosilo je troškove studija za 2 posto studenata. Njih oko 91 posto je zaposleno, a oko 9 posto je nezaposleno. Najviše je studenata od 25 do 29 godina, oko 39 posto, a oko 98 posto hrvatski su državljani.

ZAGREB - Nakon više od deset mjeseci suđenja zagrebački Županijski sud sutra će odlučiti o krivnji bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegova pomoćnika Ive Bačića optuženih da su krajem 2004. državu oštetili za 10,2 milijuna kuna kupivši izravnom pogodbom skuplje i nekvalitetnije kamione za Hrvatsku vojsku. Rončevića i Bačića USKOK tereti se da su od tvrtke "Eurokamioni" kupili 39 vojnih kamiona Iveco za 34,4 milijuna kuna, što je za 10,2 milijuna kuna više od cijene koju je na poništenom natječaju ponudila tvrtka "MAN Importer". Zato tužiteljstvo, uz zatvorsku kaznu, traži da optuženi državi vrate iznos za koji su je navodno oštetili. Nalazi sudskih vještaka provedeni tijekom suđenja, pak, ukazuju da ni skuplja Ivecova vozila nisu udovoljavala prvom natječaju niti po jednoj od pet točaka, dok su jeftinija MAN-ova u tri točke zadovoljavala tražene uvjete. Osim što je odbacivao krivnju Rončević je tvrdio da je žrtva političkog progona bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića. Tražeći oslobađajuću presudu njegov odvjetnik u završnom je govoru posjetio da je bivši ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio kako je pokretanje istrage protiv Rončevića bio uvjet za otvaranje poglavlja 23. u pregovorima s Europskom unijom.

ZAGREB - Ugovor o etičkom oglašivanju lijekova do danas je s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) potpisalo 60 farmaceutskih tvrtaka, a taj zavod dosad nije primio nijednu prijavu zbog neetična postupanja, što znači da se te tvrtke zasad drže etičkih pravila o oglašivanje i promociji lijekova. Farmaceutske tvrtke, koje žele da im lijek bude uvršten na listu lijekova HZZO-a, ugovorom se obvezuju da će zavodu uplaćivati tri posto godišnjeg prometa, odakle se podmiruju troškovi promocije nekog lijeka. Tim se novcem, pod strogim nadzorom HZZO-a o prirodi i namjeni troška, financiraju predavanja namijenjena zdravstvenim djelatnicima, troškovi boravka na kongresima za liječnike, istraživanja o lijeku i drugi troškovi, a nepotrošeni višak na kraju se godine vraća tvrtki. HZZO je ugovorom ograničio i broj posjeta stručnih suradnika ljekarničkih kuća liječnicima jednom na mjesec u trajanju od 15 minuta. Izvješće o prikupljenu novcu i potrošnji HZZO još obrađuje, a rezultati bi, kako se doznaje, trebali biti poznati do kraja prosinca.

(Hina) xmc ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙