FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Croatiastočar: povećanje otkupne cijene mlijeka neprihvatljivo

Autor: tper
ZAGREB, 14. prosinca 2010. (Hina) - Iz Gospodarsko-interesnog udruženja Croatiastočar danas su priopćili kako im je povećanje otkupne cijene mlijeka neprihvatljivo te kako će svaka mljekara sa svojim kooperantima dogovarati uvjete suradnje i donijeti akcijski plan za povećanje proizvodnje mlijeka na vlastitom otkupnom području.

Time iz Croatiastočara u ime hrvatskih mljekara odgovaraju na zahtjeve za povećanje zaštitne cijene mlijeka s aktualnih 2,40 kuna na 3,00 kune po litri koje su istaknule udruga proizvođača mlijeka, koje prijete prestankom isporuka mlijeka ukoliko ne dođe do tog povećanja.

Iz Croatiastočara ističu kako je za domaće mljekarstvo u ovom trenutku ključno podizanje proizvodnje mlijeka. Pritom naglašavaju da rast otkupnih cijena mlijeka nije mjera koja to može učiniti, te upozoravaju da bi netržišno povećanje otkupnih cijena mlijeka imalo negativan efekt na proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj.

Traženo povećanje osnovne cijene mlijeka za 10 posto te izmjena parametara za formiranje cijene mlijeka s 4,2 posto mliječne masti i 3,4 posto bjelančevina na 3,7 posto mliječne masti i 3,2 posto bjelančevina podrazumijeva povećanje otkupne cijene mlijeka za 20,5 posto, a ne za 10 posto kako to navode proizvođači, ističu u Croatiastočaru.

Ponavljaju kako mljekare nisu u mogućnosti prihvatiti povećanje otkupne cijene mlijeka iz više razloga. Naime, otkupne cijene mlijeka su tijekom 2010. bilježile trend rasta, u studenom i prosincu za 20 posto su veća nego u istom razdoblju lani, a otkupne cijene mlijeka u Hrvatskoj veće su pet posto u odnosu na europske.

Ističu i kako je već sada izvjesno da će cijena rasti i u prvih šest mjeseci iduće godine te da će biti viša najmanje deset posto u odnosu na prvo polugodište ove godine, potrošnja mlijeka i mliječnih proizvoda bilježi pad itd.

Svako dodatno povećanje otkupnih cijena mlijeka koje nije uvjetovano tržišnim mehanizmima značilo bi dodatno neopravdano povećanje cijena gotovih proizvoda, novi udarac na budžete potrošača, dodatan pad potrošnje konzumnog mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva, dodatan rast uvoza značajno jeftinijeg konzumnog mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva, dodatan pad izvoza hrvatskih mljekara te u konačnici novo smanjenje otkupa i proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj, ističu u Croatiastočaru.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙