FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bez dogovora proizvođača i prerađivača oko cijene mlijeka

Autor: tper
ZAGREB, 9. prosinca 2010. (Hina) - Na sastanku proizvođača i prerađivača mlijeka, održanom danas poslije podne u Ministarstvu poljoprivrede, nije postignut nikakav dogovor vezan uz povećanje otkupne cijenu mlijeka koje traže proizvođači.

Predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) Igor Rešetar nakon sastanka je kazao kako nije postignut nikakav dogovor te kako prerađivači nisu dali nikakvo mišljenje ni na koji prijedlog proizvođača.

Stoga će HSUPM poduzeti mjere vezane uz najavljenu obustavu mlijeka prema prerađivačima, no daju im rok do idućeg tjedna za novi sastanak, a ukoliko se ne postigne dogovor prestat će sa isporukom mlijeka, najavio je Rešetar.

Proizvođači mlijeka su tražili povećanje zaštitne otkupne cijene s aktualnih 2,40 kuna po litri na 3,00 kune po litri, no prerađivači smatraju kako za to nema prostora.

Predstavnici Gospodarsko-interesnog udruženja Croatiastočar na konferenciji za novinare, održanoj danas prije podne, naglasili su kako nema prostora za dodatno povećanje otkupne cijene mlijeka te kako sama cijena neće stabilizirati sektor već je potrebno uvesti niz poticajnih mjera za povećanje proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj.

Dodatno povećanje otkupne cijene mlijeka, koja kontinuirano raste, neodrživo je s aspekta konkurentnosti domaće mliječne industrije s obzirom na aktualni pad potrošnje mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva, smatraju u Croatiastočaru.

Iznijeli su podatke da su cijene tijekom 2010. bilježile trend rasta, u studenom i prosincu za 20 posto su veća nego u istom razdoblju lani, a otkupne cijene mlijeka u Hrvatskoj veće su pet posto u odnosu na europske.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙