FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: u listopadu manja proizvodnja mlijeka

Autor: tper
ZAGREB, 10. prosinca 2010. (Hina) - U Hrvatskoj je u listopadu prikupljeno 48.102 tona kravljeg mlijeka, što je 1,3 posto manje nego u rujnu te 8,8 posto manje nego prošlogodišnjem listopadu, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Istodobno je u listopadu povećana proizvodnja mlijeka za piće za 0,4 posto prema rujnu i 0,5 posto u odnosu na lanjski listopad. Mlijeka za piće proizvedeno je 23.894 tone.

Vrhnja je proizvedeno 1.913 tona, što je 1,7 posto manje nego u rujnu te 11,1 posto manje nego u listopadu prošle godine.

Proizvodnja maslaca na mjesečnoj je razini povećana 22,5 posto, dok je na godišnjoj razini smanjena za 13,9 posto. Maslaca je u listopadu proizvedeno 348 tona.

Proizvodnja fermentiranih proizvoda u listopadu je iznosila 5.593 tone, što je 10,7 posto manje nego u rujnu i 8,6 posto manje nego u listopadu lani.

Proizvodnja kravljeg sira je na mjesečnoj razini smanjena za 2,9 posto, dok je na godišnjoj razini povećana 0,2 posto. Tako je kravljeg sira u listopadu proizvedeno 2.367 tona.

DZS podatke o proizvodnji kravljeg mlijeka preuzima od Hrvatske poljoprivredne agencije-Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka koji obavlja analizu otkupljenog mlijeka od četrdesetak industrijskih i registriranih malih mljekara u Hrvatskoj.

Tu je statistiku DZS uveo od 1. siječnja ove godine u skladu s europskim standardima, čime su hrvatski podaci usporedivi s europskim.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙