FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 11. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

SALZBURG/ZAGREB - Bivši predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader ne će se protiviti izručenju u Hrvatskoj, izjavio je večeras za RTL televiziju Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan. Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader se na saslušanju pred sucem u Salzburgu nije usprotivio izručenju Hrvatskoj, rekao je odvjetnik Suppan i dodao kako je "gospodin Sanader dobro". Podsjetio je kako je Sanader bio na putu prema Zagrebu, a njegovi zagrebački odvjetnici u kontaktu s hrvatskim vlastima. "Sutra će čuti sve što hrvatske vlasti imaju protiv njega", rekao je odvjetnik Suppan, naglasivši kako Sanader želi čim prije doći u Zagreb kako bi razjasnio sva pitanja jer se ne osjeća krivim. Bivšem hrvatskom premijeru dežurni je sudac saveznog suda u Salzburgu danas odredio zadržavanje u ekstradicijskom pritvoru u trajanju od najmanje 14 dana, objavili su popodne austrijski mediji, pozivajući se na izjavu državne odvjetnice Barbare Fichtinger.

ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa dosad nije dobilo nikakav službeni zahtjev da dostavi bilo kakvu dokumentaciju o slučaju Ive Sanadera austrijskom ministarstvu pravosuđa, izjavio je danas ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. U izjavi za Hrvatski radio Bošnjaković je rekao da se bivši premijer Sanader tek treba izjasniti pred austrijskim nadležnim sudom prihvaća li postupak izručenja. Ako ga prihvati tada će se primijeniti tzv. pojednostavljeni postupak izručenja za koji, navodi ministar, nije potrebno slanje nikakve dokumentacije jer izručenje ide relativno brzo. "Ako bi se usprotivio izručenju, austrijsko ministarstvo pravosuđa zatražilo bi od Hrvatske da dostavi spis i tada se u posebnom sudskom postupku odlučuje o izručenju", rekao je Bošnjaković. U slučaju da Sanader zatraži azil u Austriji ili ne pristane na izručenje, za svaku od tih mogućnosti, ističe ministar, postoje zakoni koji propisuju određenu proceduru koju je potrebno poštivati, ali je teško reći koliko bi ona mogla trajati. Upitan misli li da je policija mogla spriječiti Sanaderov bijeg, kako to navode neki mediji, ministar pravosuđa je odgovorio da je policija poduzela sve potrebne mjere i brzo reagirala. "Promptno smo reagirali, naša su tijela zatražila izdavanje međunarodne tjeralice, ona je odmah raspisana i čini mi se da su sva tijela postupila dobro", ocijenio je Bošnjaković.

ZAGREB - Iz otključanog prtljažnika automobila odvjetnika Mate Matića, koji je proteklih dana u javnosti istupao kao mogući odvjetnik odbjeglog Ive Sanadera, jučer je ukradena torba s novcem i dokumentima ispred hotela Sheraton. Zagrebačka policija izvijestila je da je nepoznati počinitelj otuđio torbu iz prtljažnika mercedesa zagrebačkih registracija u kojoj je bilo oko 10.000 kuna, osobni dokumenti i drugi predmeti u vlasništvu tog 54-godišnjeg odvjetnika. Ukupna šteta procijenjena je na nekoliko desetaka tisuća kuna.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović uputio je poruku sućuti obitelji Krste Cviića u kojoj navodi da njegov odlazak za Hrvatsku, za njega osobno i za hrvatsku zajednicu u Velikoj Britaniji, predstavlja nenadoknadiv gubitak. "Krsto Cviić je bio glas razuma i mudrosti, u domovini i za domovinu. Kao takav, dao je nemjerljiv doprinos razvoju demokracije u Hrvatskoj i u razumijevanju naših tranzicijskih procesa u međunarodnoj zajednici, posebno u Europi. Nedostajat će mi njegovi savjeti kao člana Savjeta za vanjsku politiku", stoji u poruci sućuti predsjednika Josipovića obitelji Cviić.

ZAGREB - Hrvatsko žrtvoslovno društvo danas je, u povodu Dana ljudskih prava, u Zagrebu održalo svečanu akademiju na kojoj je, zajedno s srodnim udrugama, prihvatilo Apel koji će uputiti vlastima da se u Hrvatskoj primjene europske norme o pravima i zaštiti žrtava totalitarnih sustava 20. stoljeća. U Apelu, koji ostaje otvoren za potpisivanje i svim drugim udrugama za ljudska prava, od Vlade, Sabora i predsjednika RH traži se neodložna uspostava pravnih i ostalih potrebnih uvjeta koji će omogućiti primjenu europskih normi o pravima i zaštiti žrtava totalitarnih sustava u Hrvatskoj. Navodi se kako se Apel upućuje u povodu Dana ljudskih prava, a uvažavajući činjenicu da su Hrvatska i hrvatski narod veličinom i tragičnošću stradanja od posljedica vladavine totalitarnih sustava 20. stoljeća na samom europskom vrhu. U Apelu se od hrvatskih vlasti ponovno traži i uvođenje 23. kolovoza - Dana žrtava totalitarizma u Hrvatskoj, a u skladu s Deklaracijom Europskog parlamenta o proglašenju tog dana Europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma. Sudionici akademije potpisali su božićne i novogodišnje čestitke koje će zajedno s prigodnim pismom uputiti hrvatskim generalima u Haag sa željom da se čim prije nađu na slobodi. Predsjednik Hrvatskog žrtvoslonog društva dr. Zvonimir Šeparović istaknuo je kako nisu sretni sa stanjem ljudskih prava u Hrvatskoj jer ono nije dobro. Osvrnuo se i na "sramotnu" odluku Haaškog suda koji je smanjio kaznu, kako je rekao, "zločincu, mesaru, ubojici Vukovara - Veselinu Šljivančaninu tako da će za par mjeseci izaći na slobodu". "Imamo razloga da kažemo tom sudu da ne radi čestito, da nije pravedno to što presuđuje, da je Vukovar nadublja hrvatska rana...", istaknuo je dr. Šeparović.

RIJEKA - Ovogodišnja glazbena i muzikološka manifestacija "Zajčevi dani" u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta "Ivana pl. Zajca" završena je danas nastupom brass kvinteta orkestra Opere ove kuće s programom nazvanim "Od Zajca do Gershwina". Koncert je održan u sklopu ciklusa "Subotnje matineje u foyeru". Članovi brass kvinteta su Valentin Skljarenko i Ivica Lukanec na trubljama, trombonist Marijan Orešković, hornist Vinko Rožić iz orkestra riječke Opere, a kao gost tubist je nastupio Romano Hantih. Na programu koncerta „Od Zajca do Gershwina“ su bila djela autora iz različitih povijesnih razdoblja poput uvertire operi "H.M.S. Pinafore“ Gilberta&Sullivana, "Réouverture“ Jeana-Françoisa Taillarda, "U Arboretumu“ Miljenka Prohaske, "Golliwogg's Cakewalk“ Claudea Debussyja, "For hits for five“ Georgea Gershwina, "Plesa sa sabljama“ Arama Hačaturjana i potpuri melodija Ivana pl. Zajca. Manifestacija "Zajčevi dani" održana je 18. godinu za redom, a cilj joj je populariziranje i predstavljanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva. Ove godine su na programu bili opera Alfija Kabilja "Casanova u Istri", opera za djecu "Pčelica Maja" Brune Bjelinskog te koncert Riječke filharmonije posvećen 100. obljetnici rođenja Josipa Kaplana i 200. obljetnici rođenja Roberta Schumanna.

DUBROVNIK - Dubrovački muzeji nabavili su nove izložbene vitrine vrijedne preko 170 tisuća kuna. O značaju te investicije najbolje svjedoči podatak da su posljednje vitrine u dubrovačke muzeje stigle još 80-tih godina prošloga stoljeća, kada je obnovljen Knežev dvor i izrađen njegov novi postav. Riječ je o šest samostojećih izložbenih vitrina koje je po uzoru na one u njujorškom Metropolitanu izradila vodeća hrvatska tvrtka u opremanju muzeja Primat RD. Vitrine će biti montirane u žitnici Rupe za potrebe izložbe "Jelka Miš - život posvećen baštini". Kako je kazala ravnateljica dubrovačkog muzeja Pavica Vilač nove vitrine koristit će se za povremene izložbe dubrovačkih muzeja i samo su prvi dio opreme koje su muzeji odlučili nabaviti. Naime, već postoje nacrti za manje vitrine koje bi služile za prezentaciju sitnih muzejskih predmeta poput stakla, srebra ili keramike, kazala je ravnateljica Vilač.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙