FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: S&P indeks zadržan iznad ključne razine, uz mršav promet

Autor: neba
NEW YORK, 11. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu je u petak S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu od kolapsa Lehman Brothersa u rujnu 2008. godine, a njegovo zadržavanje iznad ključne tehničke razine drugi dan zaredom najavljuje daljnji rast cijena dionica.

Dow Jones indeks ojačao je 40 bodova, ili 0,35 posto, na 11.410 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,60 posto, na 1.240 bodova, a Nasdaq indeks 0,80 posto, na 2.637 bodova, najvišu razinu od prosinca 2007. godine.

Pozitivno su na tržište utjecali novi makroekonomski podaci koji ukazuju na poboljšanja u američkom gospodarstvu.

Raspoloženje potrošača poraslo je na početku prosinca više nego što se očekivalo, pokazuje indeks Reutersa i Sveučilišta u Michiganu, dok su uvozne cijene u studenome skočile po najvišoj stopi u ovoj godini.

Pozitivno je i to što je američki trgovinski deficit u listopadu smanjen više nego što se očekivalo.

Zahvaljujući tome, industrijski je sektor jučer bio najveći dobitnik. S&P indeks tog sektora ojačao je 1,03 posto, a najviše je, 3,4 posto, skočila cijena dionice General Electrica, jer je taj konglomerat po drugi puta ove godine povećao dividendu.

Nakon što se u četvrtak probio iznad 1.228 bodova, jučer se S&P 500 indeks uspio zadržati iznad te ključne tehničke razine otpora i disegnuti najvišu razinu od vrhunca financijske krize u rujnu 2008. godine.

„Na toj je razini indeks naišao na snažan otpor u nekoliko navrata ove godine, pa je zadržavanje S&P-a iznad te razine drugi dan zaredom vrlo dobar signal“, kaže Art Hogan, analitičar u tvrtki Jefferies & Co.

Dva pokušaja, u travnju i studenome, da se S&P 500 indeks probije i zadrži iznad 1.228 bodova završila su neuspješno. U oba navrata samo dan nakon proboja te razine cijene su dionica oštro pale.

Obujam trgovanja ponovno je jučer bio mršav, što je uobičajeno za ovo razdoblje godine. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je zamijenilo samo 7,4 milijarde dionica, dok je u dosadašnjem dijelu godine prosječan dnevni promet iznosio 8,62 milijarde.

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su dobile i onih koje su izgubile na vrijednosti iznosio gotovo 2 naprema 1.

U cijelom prošlom tjednu Dow Jones indeks ojačao je 0,2 posto, dok je S&P 500 porastao 1,3, a Nasdaq indeks 1,8 posto.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,09 posto, na 5.812 bodova, a frankfurtski DAX 0,60 posto, na 7.006 bodova. No, pariški CAC oslabio je 0,02 posto, na 3.857 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙