FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Sport u 21 sat

Autor: rsal
ZAGREB, 10. prosinca 2010. (Hina) - Pregled sportskih događaja do 21 sat:

ZAGREB

Aktualni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Vlatko Marković (73) predstavio je danas svoj program kojim će 17. prosinca pokušati dobiti četvrti mandat na čelu HNS na koji je došao 1998. godine naslijedivši Branka Mikšu."U sadašnjoj ekonomskoj situaciji, u kojoj nema dovoljno sredstava za gradnju vrtića i škola, bilo bi licemjerno u narednom razdoblju obećavati gradnju velebnih nogometnih stadiona, ali ću se truditi sačuvati dignitet HNS kojeg želim svom nasljedniku i ovim divnim momcima iz stožera reprezentacije ostaviti u dobrom stanju", kazao je Marković i pozvao nazočne da minutom šutnje odaju počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. U svom programu Marković je naveo nekoliko strateških točaka kojima će posvetiti posebnu pozornost, a to su: nogometne reprezentacije, sustav natjecanja, pravilnik o licenciranju, reprezentativni kamp, te briga o mladima i borba protiv rasizma i nedopuštenog klađenja.Što se tiče sustava natjecanja istaknuo je da će od sezone 2012/2013. na snagu stupiti sustav natjecanja koji bi se trebao održati kroz niz godina, a najavio je prilagođavanje sustava licenciranja, odnosno smanjenje financijskih kriterija licenciranja kako bi se zaštitila egzistencije klubova. Glavni tajnkik HNS-a Zorisav Srebrić, koji je sudjelovao u prezentaciji programa, objavio da je HNS pronašao sponzore koji su spremni uložiti 42 milijuna eura u izgradnju regionalnih kampova i reprezentativnog kampa u Tuhelju. Izbornik hrvatske reprezentacije Slaven Bilić kazao je da mu pozicija ne dopušta izjašnjavanje o kandidatima, ali da Markoviću može zahvaliti što njemu i njegovim suradnicima 2004. povjerio mladu reprezentaciju, a 2006. i A selekciju. "Bez ikakvog uplitanja u proces izbora, mogu reći da takav potez može napraviti samo zreo čovjek koji ima viziju, a njemu mogu zahvaliti što se moji suradnici i ja u Kući nogometa osjećamo kao u svojoj kući", rekao je Bilić.

Na prezentaciji programa je prikazan petominutni film o Markoviću kao igraču, treneru i nogometnom djelatniku. Marković se je posebno zahvalio Zagrebačkom nogometnom savezu i njegovom predsjedniku Zdravku Mamiću, koji ga je predložio za kandidata.

Izbor predsjednika HNS-a za razdoblje 2010.-2014. održat će se 17. prosinca, a jedini protukandidat Vlatka Markovića bit će Igor Štimac. Novi predsjednik bit će onaj kandidat koji dobije 26 glasa od 49 članova Skupštine HNS-a, iako iz stožera i jednog i drugog kandidata već danima osporavaju legitimitet i broj delegata koji bi trebali glasovati na Skupštini.

ZAGREB

U Vojarni Croatia u Zagrebu danas je održan konzultativni sastanak predstavnika Ministarstva obrane i 15 vrhunskih hrvatskih sportašica i sportaša koji zadovoljavaju kriterije za zapošljavanje u MORH-u. Petoro sportaša, koji također ispunjavaju te kriterije, hrvač Tonimir Sokol, jedriličari Igor Marenić, Šime Fantela, gimnastičar Filip Ude i skijaš Natko Zrnčić Dim, nisu zbog spriječanosti sportskim obvezama, mogli nazočiti sastanku na kojem su sportaši-kandidati dobili detaljne informacije u svezi njihovih prava i obveza glede zapošljavanja u MORH-u. Svim sportašima dat je rok do utorka, 14. prosinca 2010., do kada će se morati izjasniti o poslu u MORH-u.Naime, u rujnu ove godine je potpisan Sporazumom između Hrvatskog olimpijskog odbora i MORH-a o zapošljavanju vrhunskih sportaša nakon kojega su konzultirani nacionalni sportski savezi onih sportova koji su utvrđeni kao sportovi od posebnog interesa za programe MORH-a među kojima su boks, hrvanje, taekwondo, streljaštvo, jedrenje, judo, padobranstvo i još neki sportovi. Pri tom se vodilo računa da, sukladno Zakonu o službi u oružanim snagama RH, sportaši nemaju više od 27 godina.„Iznimno smo zadovoljni suradnjom s MORH-om i želim zahvaliti ministru obrane RH Branku Vukeliću i djelatnicima MORH-a koji sudjeluju u realizaciji ovog povijesnog sporazuma za hrvatski sport", kazao je glavni tajnik HOO-a Josip Čop.Svi vrhunski sportaši koji će pristupiti postupku zapošljavanja u MORH-u morat će obaviti zdravstveni pregled u zdravstvenoj ustanovi MORH-a te izvršiti prilagođeni program dragovoljnog služenja vojnog roka za vrhunske sportaše u Požegi u razdoblju od 10. do 21. siječnja 2011. godine, a između 20. i 23. prosinca 2010. očekuje se prvo svečano potpisivanje ugovora o službi u Oružanim snagama RH u statusu djelatnog vojnika. Kandidati za zapošljavanje su: Filip Hrgović (boks), Tonimir Sokol (hrvanje), Ivan Kljaković Gašpić, Igor Marenić, Šime Fantela i Tonči Stipanović (jedrenje), Andreja Đaković i Ivana Maranić (judo), Danil Domdjoni karate), Filip Ude (gimnastika), Natko Zrnčić Dim (skijanje), Lucija Zaninović, Filip Grgić, Stipe Jarloni (taekwondo), Bojan Đurković (streljaštvo), Valent Sinković, Martin Sinković, Damir Martin, David Šain (veslanje) te Marko Premužić (padobranstvo).

BARCELONA

Španjolski prvak Barcelona objavila je u petak da je postignut dogovor sa Katarskom zakladom o sponzorskom natpisu na dresu Barce vrijednom 30 milijuna eura po sezoni. Ugovor će vrijediti do kraja sezone 2015-2016., a Barca će na svojim dresovim promovirati katarski turizam i SP 2022. kojemu je Katar domaćin. "Ovim ugovorom potvrđeno da je Barcelona vodeći brand u svijetu nogometa, puno ispred svojih rivala", izjavio je potpredsjednik kluba Javier Faus. Do sada su najvrijednije sponzorske ugovore za dresove imali Manchester United (osiguravajuća tvrtka AON) i Liverpool (banka Standard Chartered) koji su vrijedni 23,6 milijuna eura po sezoni, dok je iza njih bio Real Madrid čiji je ugovor sa internetskom kladionicom BWIN vrijedan 23 milijuna eura po sezoni. Barca je dosad uporno izbjegavala sponzorske logotipe na dresu. Iznimka je bio UNICEF, UN-ova organizacija za zaštitu prava djece, čiji je natpis posljednjih godina bio na dresu Barce, ali od njega Barca nije imala financijske koristi, nego je čak uplaćivala svake godine 1,5 milijuna eura UNICEF-u.

PARIZ

Izbornik njemačke nogometne reprezentacije Joachim Loew izabran je za trenera godine u izboru francuskog sportskog dnevnika L'Equipe.Loew je slavio ispred izbornika francuske rukometne reprezentacije Claudea Oneste, dok je treći bio trener Real Madrida Portugalac Jose Mourinho koji je prošle sezone s Interovom osvojio trostruku krunu."Sretan sam i ponosan zbog ove nagrade. Ona je rezultat truda i rada cijele reprezentacije" kazao je izbornik 'elfa'. Među deset najboljih trenera nalaze se još dva nogometna trenera - španjolski izbornik Vicente del Bosque na šestom, te menadžer Manchester Uniteda Alex Ferguson na devetom mjestu.

ZAGREB

Na šestom izdanju ATP turnira PBZ Zagreb Indoorsa od 31. siječnja do 6. veljače prvi nositelji bit će Marin Čilić i Ivan Ljubičić, u glavnom ždrijebu naći će se Ivo Karlović i Ivan Dodig, a dvije bi pozivnice trebali dobiti Antonio Veić i Franko Škugor.Unatoč iznimno teškoj financijskoj situaciji, a zahvaljujući Gradu Zagrebu i sponzora, uspjeli smo turnir postaviti na noge. najbolje od svega je što će se u Domu sportova opet okupiti svi najbolji hrvatski tenisači, a to znači da će gledatelji uživati, kazao je direktor turnira Branimir Horvat, koji je objavio i vijest da će na turniru nastupiti u igri parova i Goran Ivanišević. "Prva je ideja bila da odigram neku ekshibiciju kako bi popunili program do četvrtka, kad bi trebali zaigrati Marin i Ivan u singlu. Onda smo zaključili da će bolje biti ako odigram parove s Marinom Čilićem. daleko je veljača, samo da se ne ozlijedim", kazao je Ivanišević. .Dvostruki pobjednik Marin Čilić i prvi pobjednik Ivan Ljubičić su s još dva top-nositelja slobodni u prvom kolu. "Pozitivno je što ću se vratiti na pobjedničko mjesto, gdje sam igrao svoj najbolji tenis. Počeo sam s pripremama, radim jače na fizičkoj pripremi kako bih bio spreman za početak sezone. Ove je godine start bio izvanredan, nadam se da ću takve igre i rezultate ponoviti i u 2011. godini", kazao je Čilić. "Mnogi bi glavni europski gradovi, poput Atene ili Helsinkija, voljeli imati ovakav turnir, ali ga ne mogu dobiti jer u kalendaru više nema mjesta. Nadam se da će tradicija PBZ Zagreb Indoorsa trajati još dugo godina. Možemo biti ponosni što ga imamo, a nadam se da ćemo nastaviti i tradiciju hrvatskih pobjednika. I da, nadam se da će Goran igrati u finalu parova", izjavio je Ljubičić. Osim hrvatskih tenisača, najzvučnija imena dosad prijavljenih igrača su dvojica veterana Čeh Radek Štepanek i Francuz Arnaud Clement, a prijave za turnir zaključuju se u utorak, 21. prosinca.

ABU DHABI

Afrički prvak Mazembeja Lubumbashi iz DR Konga igrat će u polufinalu Svjetskog klupskog prvenstva nakon što su u Abu Dhabiju svladali meksičku Pachucu s 1:0. Pobjednički pogodak za momčad Demokratske Republike Kongo postigao je Bedi Mbenza u 21. minuti, a 81. im je isključen Stopile Sunzua. Mazembe će se sljedeći tjedna sučeliti južnoameričkom prvaku Internacionalu iz Porto Alegrea, dok će u subotu u četvrtfinalu igrati azijski prvak Seongnam iz Južne Koreje i prvak UAE Al Wahda.

ATENA

Grčki grad Volos mogao bi izgubiti domaćinstvo Mediteranskih igara 2013. ukoliko ne izgradi dva sela za sportaše i članove delegacija, priopćio je Međunarodni odbor Mediteranskih igara (MOMI). "Grčka je u teškoj krizi i postoje planovi da se Volosu domaćinstvo oduzme. Razumijemo teško financijsko stanje, ali ne prihvaćamo neodgovornost spram preuzetih obveza, te međunarodnih organizacija ", kazao je predsjednik MOMI-a Amar Addadi. Volos i pokrajina u središnjoj Grčkoj su Igre dobili u konkurenciji naše Rijeke, ali se sada suočavaju s teškim financijskim problemima nakon što je grčka vlada povukla sredstva potrebna za izgradnju dvaju mediteranskih sela. Za gradnju nedostaje oko 190 milijuna eura, a grčka vlada, koja je bila na rubu bankrota, taj novac ne može doznačiti, pa je ministar financija Giorgos Papakonstantinou rekao predstavnicima Volosa da moraju iznaći drugo rješenje. Grci već kasne s gotovo svim objektima, novi organizacijski odbor Igara 2013 je profunkcionirao tek u ožujku, a svoj će program izložiti čelnicima MOMI-a koji u nedjelju dolaze u posjet Ateni. Prema grčkim medijima, umjesto gradnje sela, u Volosu razmišljaju o opciji da sportaše i dužnosnike smjeste u sveučilišne kampove, te čak u velike brodove-kruzere, koji bi bili usidreni u vološkoj luci. Agencija Reuters navodi da bi, ukoliko Volos izgubi domaćinstvo, Igre 2013 dobio prošli domaćin iz 2009 - talijanska Pescara.

KOPENHAGEN

Rezultati susreta 3. kola Europskoga prvenstva za rukometašice u Danskoj i Norveškoj:

Skupina C (Larvik):

Švedska - Nizozemska 25:18 (14:6)

19.45 Njemačka - Ukrajina

1. Švedska 3 3 0 0 85:68 6

2. Nizozemska 3 1 0 2 70:68 2

3. Njemačka 2 1 0 1 55:54 2

4. Ukrajina 2 0 0 2 38:58 0

Skupina D (Lillehammer):

Francuska - Slovenija 29:19 (15:9)

20.15 Norveška - Mađarska

1. Norveška 2 2 0 0 65:38 4

2. Mađarska 2 2 0 0 49:37 4

3. Francuska 3 1 0 2 69:73 2

4. Slovenija 3 0 0 3 54:89 0

(Hina) xrš yrš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙