FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: SDP predstavio program za ozdravljenje hrvatske brodogradnje

Autor: pgas
SPLIT, 29. studenog 2010. (Hina) - Na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare vodstava splitskoga gradskoga i županijskog odbora SDP-a predstavljen je program stranke za ozdravljenje hrvatske brodogradnje u kojem se predlaže žurno zaustavljanje „privatizacije“ brodogradilišta i dogovoranje o preustroju s EU-om.

„Privatizaciju brodogradilišta treba hitno zaustaviti i s EU-om se dogovoriti o suvislim modelima njihova restrukturiranja, uz sudjelovanje vrhunskih domaćih stručnjaka“, naglašava SDP-ov Savjet za brodogradnju u danas objavljenu programu ozdravljenja brodogradnje. Ističe se kako je brodogradnja u „najtežem položaju u povijesti“ te je potrebno žurno izraditi program njezina preustroja i konsolidiranja na temelju kojeg treba „od Europske komisije ishoditi dodatno vrijeme od tri do pet godina za njegovu provedbu“.

Savjet također zahtijeva da se brodogradilištima žurno omogući „ugovaranje novih poslova“, a brodograđevne institucije poziva da svoje stručne radove „agresivnije“ nude nadležnim ministarstvima.

Predsjednik SDP-ova Savjeta za ozdravljenje brodogradnje Zdravko Mulić je, komentirajući ponudu samoborskog DIV-a za kupnju splitskog brodogradilišta, rekao kako ta tvrtka predstavlja nekoga tko bi umjesto vlade u izbornoj godini trebao provesti program „stečaja i likvidacije“ Brodosplita.

„Stečaj ne mora biti loš ako je s preustrojem, ali za to treba mnogo više novca nego je ponudio DIV", kazao je Mulić.

Član savjeta prof. Roko Markovina odbacio je informacije da su domaća brodogradilišta „na državnim jaslama“, odnosno da opterećuju proračun. Rekao je kako brodogradilišta na godinu uplate u državni proračun milijardu i 900 milijuna kuna, a država subvencijama može vratiti brodogradilištima milijardu i 600 miljuna kuna. „To znači da u državnom proračunu ostaje 300 milijuna kuna iz brodogradilišta“, dodao je i predložio utemeljenje "pokreta otpora" uništavanju brodogradnje, kao što je u 2. svjetskom ratu u Francuskoj organiziran pokret otpora protiv okupacije.

Predsjednik županijskog odbora SDP-a Ozren Bauk je istaknuo kako je stanje u brodogradnji posljedica „šest godina štetna rada pod pokrovitelstvom vlade predvođene najprije Ivom Sanaderom, a zatim Jadrankom Kosor, kad su brodogradilišta služila za izvlačenje novca“.

Predsjednik splitskog SDP-a Marin Jurjević je rekao kako je nad brodogradilištima počinjena politička represija jer su se uprave birale „po političkoj podobnosti“, a ne stručnosti. Dodao je kako se to nije dogodilo jedino u pulskom „Uljaniku“ te je stanje u njemu povoljnije nego u drugim brodogradilištima.

(Hina) xpgas yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙