FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Malčić: Hrvatska nije učinila dovoljno u zaštiti ljudskih prava

Autor: tmar
ZAGREB, 10. prosinca 2010. (Hina) - Unatoč tome što se može čuti kako je Hrvatska učinila veliki napredak u zaštiti ljudskih prava te da je u tome na samom vrhu, nije učinjeno dovoljno jer smo prije pet godina upozoravali na iste stvari koje su sada na dnevnom redu u pregovorima s EU, ocijenio je na konferenciji za novinare u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava pučki pravobranitelj Jurica Malčić.

Vrijeme je, dodaje, da se upozori kako nije učinjeno dovoljno pogotovo u upravi i pravosuđu, što dovodi do sve veće diskriminacije i nejednakosti pred zakonom ponajprije manjinskih društvenih skupina, ali i sve većeg broja ljudi osiromašenih u krizi koji ne mogu ostvariti svoja prava.

Konferenciju za novinare po prvi su puta zajedno organizirali Ured pučkog pravobranitelja, Centar za ljudska prava i Kuća ljudskih prava želeći se zajedno osvrnuti na stanje ljudskih prava i apelirati na potrebu jačanja institucije pučkog pravobranitelja kao ključnog neovisnog tijela za zaštitu ljudskih prava.

Malčič ističe kako je u hrvatskom pravosuđu učinjen veliki pomak u zakonodavstvu ali je zato u praksi učinjeno malo jer postupci još uvijek traju predugo a sudovi su neažurni, što najteže pogađa slabe i siromašne. Smatra da je za približavanje europskim standardima nužno provesti depolitizaciju upravnih službi, a naročito rukovodećih funkcija budući da 190 najviših službenika imenuje Vlada. Politizacija je pogubna jer je na svim razinama izvor klijentelizma i korupcije, kaže Malčić.

U Centru za ljudska prava ocjenjuju kako je rastuća ekonomska kriza dodatno ugrozila ekonomska i socijalna prava, a očiti primjeri su radnice Kamenskog koje nisu dobile plaće te im dvije godine nisu uplaćivani doprinosi, kao i najavljeno ukidanje dijela subvencija za vrtiće u Zagrebu.

Pripadnici etničkih i nacionalnih, ali i drugih manjinskih skupina izloženi su raznim oblicima verbalnog, te rjeđe fizičkog nasilja a zabilježen je i značajan broj slučajeva diskriminatornog postupanja i govora mržnje, no samo je mali dio procesuiran, stoji u izvješću Centra za ljudska prava.

Posebno su ugrožene romska manjina zbog lošeg društveno-ekonomskog položaja, srpska manjina na područjima od posebne državne skrbi zbog neriješenih stambenih pitanja i nezaposlenosti te neintegriranosti, kao i seksualne manjine, koje su sve češće izložene nasilju.

Sanja Sarnavka iz Kuće ljudskih prava, upozorila je na kompliciranu proceduru i restriktivne uvjete za ostvarivanje besplatne pravne pomoći koja zbog toga velikoj većini siromašnih građana ostaje nedostupna, a u isto vrijeme raste broj građana koje se za takvu pomoć obraćaju višestruko nadilazi broj zaprimljenih zakona.

Sarnavka smatra da trebamo biti zabrinuti i zbog jučerašnjih događanja oko bijega Ive Sanadera kada je predsjednik države i veliki broj zastupnika tražio od ministra unutarnjih poslova da prekrši zakon, jer nije spriječio Sanaderov odlazak prije nego mu je skinut zastupnički imunitet.

(Hina) xmt ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙