FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: brad
ZAGREB, 10. prosinca 2010. (Hina) - Donosimo pregled najvažnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati

LJUBLJANA

Slovenski mediji u četvrtak navečer iznijeli su više kontradiktornih nagađanja o tome je li bivši hrvatski premijer Ivo Sanader još u Sloveniji ili ne. Prema komercijalnoj televizijskoj postaji POP-TV, slovenska policija ne vjeruje da je Sanader, koji je ujutro oko 11 sati ušao u Sloveniju preko graničnog prijelaza Bregana, još na području Slovenije, no nacionalna televizija kasno navečer u svojoj je informativnoj emisiji "Odmevi" navela da je po nekim mišljenjima on još na slovenskom teritoriju, pa i da je "viđen u Ljubljani", ali da o tome "nema sigurnih informacija". Voditeljica emisije Roswita Pesek navela je da postoje informacije kako je Sanader navečer kontaktirao neke hrvatske odvjetnike, zajamčio da nije u bijegu i da će se u roku tri dana vratiti u Hrvatsku i "braniti od svih optužaba". Saborska zastupnica Vesna Pusić u izravnom je razgovoru video-linkom iz Zagreba za Slovensku televiziju na to rekla da je Sanader "po njenom mišljenju u bijegu". Dodala je da po njenom mišljenju policija nije imala osnove za uhićenje Sanadera prije nego što mu je Hrvatski sabor danas ukinuo zastupnički imunitet, ali da je njegov bijeg mogao biti spriječen da je mandatno-imunitetno povjerenstvo o tome odlučivalo ujutro, a ne tek u popodnevnim satima.

Skidanje imuniteta Sanaderu ona smatra početkom raščišćavanja korupcijskih afera vezanih uz slučaj Fini-medije i drugih i pozitivno ocjenjuje što je vlada premijerke Kosor otvorila prostor državnom odvjetništvu za djelovanje i u "tako osjetljivom slučaju" kao ovom bivšeg premijera, no Pusić ocjenjuje da "HDZ ne može pobjeći od činjenice" da su u korupcijske afere upleteni njegovi članovi. Hrvatski pravosudni sustav ona smatra "dovoljno jakim" da procesuira bivšeg premijera.

WASHINGTON

Američki State Department u četvrtak je odbio komentirati napuštanja Hrvatske bivšeg premijera Ive Sanadera, koji je prema nekim nagađanjima na putu u SAD. "Nemamo komentara", rekao je za Hinu dužnosnik State Departmentova ureda za europske poslove, na traženje komentara o Sanaderovu odlasku iz Hrvatske na dan kada mu je ukinut zastupnički imunitet i izdan nalog za uhićenje zbog istrage o korupciji. Kevin Hallinan, izvršni direktor Centra za istočnu i središnju Europu pri Harriman institutu, Sveučilišta Columbia u New Yorku, gdje je Sanader znanstveni suradnik, također je odbio komentirati odlazak iz Hrvatske bivšeg premijera optuženog za korupciju. Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić prihvatio je u četvrtak navečer USKOK-ov zahtjev i odredio jednomjesečni istražni pritvor bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Pritvor za bivšeg premijera i saborskog zastupnika, kojemu je danas oduzet imunitet, određen je zbog opasnosti od bijega i zbog utjecaja na svjedoke, rekao je Hini Devčić koji je o zahtjevu USKOK-a odlučivao na posebnom ročištu. Time su se stekli uvjeti za raspisivanje međunarodne tjeralice protiv bivšeg hrvatskog premijera.

ZAGREB

Japansko veleposlanstvo u Zagrebu svečano je u četvrtak navečer obilježilo nacionalni praznik Japana povodom rođendana cara Akihita, a među brojnim uzvanicima su bili hrvatski predsjednik Ivo Josipović i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. Japanski veleposlanik Yoshiom Tamura kazao je da njegova zemlja Hrvatsku smatra važnim partnerom s kojim njeguje prijateljske odnose, uz nadu da će se pozitivnim trendovima u bilateralnim odnosima "snažnije pridružiti gospodarstvo". Predsjednik Josipović je poručio da u današnje vrijeme i "daleki narodi imaju mogućnost ostvariti blisku suradnju i zadovoljiti svoje međusobne interese", posebice na području gospodarstva, obrazovanja, kulture i turizma. Izrazio je uvjerenje da će ulaskom u EU Hrvatska imati priliku izgraditi nove mostove prijateljstva s Japanom. Čestitavši caru Akihitu 77. rođendan, Bebić je izrazio želju za snažnijom suradnjom s Japanom, "zemljom, velikih postignuća". Bebić je prije nekoliko mjeseci sa saborskim izaslanstvom boravio u službenom posjetu Japana.

BEOGRAD

Srbijanski ombudsman Saša Janković predstavljat će Srbiju na dodjeli Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu u petak u Oslu,javljaju u četvrtak navečer elektronički mediji u Beogradu, navodeći da je tako odlučio srbijanski premijer Mirko Cvetković. Odlukom Cvetkovića Srbija će, navodi se, tako ipak imati svog izaslanika na dodjeli Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liu Xiaobou, što je u proteklih nekoliko dana u srbijanskoj političkoj, stručnoj i široj javnosti bilo predmet sporenja, nakon što je najavljeno da Srbija neće nazočiti svečanosti kako bi se solidarizirala s Kinom. Srbijanski predsjednik Boris Tadić ranije je tijekom dana izjavio kako će se o odsustvu Srbije sa svečanosti uručenja Nobelove nagrade izjasniti tek pošto vlada priopći svoje stajalište o tom pitanju, dodavši kako je odluku o tome donio ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, sukladno svojim nadležnostima i srbijanskim zakonima. Mediji u Beogradu u srijedu su prenosili kako su iz Pekinga i kineskog veleposlanstva u Norveškoj upućena pisma brojnim ministarstvima vanjskih poslova i veleposlanstvima sa zahtjevom da bojkotiraju svečanost. Dobitnik Nobelove nagrade Liu Xiaobo u kineskom je zatvoru, na odsluženju 11-godišnje kazne zbog traženja političkih reformi u toj komunističkoj zemlji. Peking se ljuti na odluku Nobelova odbora i ne dopušta Liuu ni članovima njegove obitelji da odu na svečanost u Oslo. Njegova je supruga završila u kućnom pritvoru.

REYKJAVIK

Island je u četvrtak postigao bitno povoljniji dogovor s Nizozemskom i Velikom Britanijom za rješenje financijskog spora internetske banke Icesave, ali ga još moraju potvrditi vlada, parlament i predsjednik, zakleti neprijatelj prethodnog rješenja. Reykjavik se prema dogovoru kojeg su postigli islandski pregovarači obvezuje da će Londonu i Den Haagu vratiti ukupan iznos od oko 3,9 milijardi za odštetu građana zakinutih stečajem islandske banke Icesave. Vulkanski otok s 320.000 stanovnika, koji je zapao u krizu nakon propasti svojih banaka krajem 2008., rasporediti će isplate između srpnja 2016. i 2046. uz početne kamate od 3 posto za 1,3 milijarde eura koje duguje Den Haagu i od 3,3 posto za ostatak koji duguje Londonu, prema tom dogovoru. Prema prethodnom vrlo nepopularnom dogovoru kojeg su Islanđani masovno odbacili u ožujku, predviđa se povrat novca između 2016. i 2024. s kamatama od 5,5 posto. Island će platiti i kamate na iznose do 2016. precizirao je odbor. Nizozemski ministar financija Jan Cees de Jager, koji je prvi najavio postizanje dogovora konstatirao je da "saga Icesave još nije završila". Dogovor između triju strana još mora dobiti zeleno svjetlo vlade, parlamenta i izbjeći novi veto predsjednika Olafura Ragnara Grimssona, koji je početkom godine donio odluku o sazivanju referenduma o prethodnom dogovoru.

BERLIN

Oslobođena je Iranka Sakineh Mohamadi Aštiani, osuđena na smrt kamenovanjem, za čije se oslobađanje mobilizirala međunarodna zajednica, a oslobođeni su i njezin sin i njezin odvjetnik, potvrdilo je u četvrtak navečer Vijeće za ljudska prava čije je sjedište u Njemačkoj. "Od Irana smo dobili informaciju da su oni slobodni", rekla je glasnogovornica Vijeća Mina Ahadi i dodala da čekaju potvrdu. Teheran za sada nije komentirao slučaj. U Italiji je ministar vanjskih poslova Franco Frattini odmah izrazio zadovoljstvo tim oslobođenjima i rekao da je "to lijep dan za ljudska prava". U Berlinu je njemačko ministrstvo vanjskih poslova navelo da nije upoznato s tim oslobođenjima, te da ne mogu potvrditi informaciju, rekao je jedan glasnogovornik. Sakineh Mohamadi-Aštiani, 43-godišnja majka, osuđena je na smrt 2006. na dva različita suda i dva odvojena suđenja.

LONDON

Automobil koji je prevozio princa Charlesa i njegovu suprugu Camillu bio je u četvrtak navečer metom napada tijekom prosvjeda u Londonu na kojima su prosvjednici izražavali svoje protivljenje najavljenom povećanju školarine na sveučilištima, no prinčevski par "nije ozlijeđen", doznaje se iz više izvora. "Možemo potvrditi da su automobil njihovih visočanstava" zaposjeli prosvjednici, u trenutku dok su se princ Charles, prvi u redu nasljednika krune, i njegova supruga vozili u kazalište, objavila je glasnogovornica prinčevskoga para dodajući da par tom prigodom nije ozlijeđen. Policija je također potvrdila incident. U četvrtak je u Londonu došlo do žestokog sukoba studenata i policije u vrijeme dok se u britanskom parlamentu raspravljalo o prijedlogu zakonu kojim bi se povisile postojeće školarine u visokom školstvu.

PARIZ

Nakon jednog dana i noći kaosa izazvanog snijegom i ledom, pariški vozači bjesnili su u četvrtak na vlasti koje pokušavaju minimalizirati djelovanje nevremena, ali najavljuju razmatranje metoda susjednih zemalja. U pariškoj regiji cestovni promet se krajem poslijepodneva uglavnom normalizirao. Oko 2.500 kamiona koji su bili blokirani od srijede, u četvrtak su se ponovno uključili u promet. U najjačim snježnim padalinama od 1987. u regiji s 11 milijuna stanovnika blokirano je bilo nekoliko tisuća vozača. Snijeg je prestao padati u srijedu navečer, ali je led ceste pretvorio u klizališta. Nakon privremene obustave zračnog prometa u srijedu, tisuće putnika su ostale u zračnoj luci Roissy-Charles de Gaulle. Iz Air Francea su rekli da zbog leda postoje mogućnost da neki letovi budu otkazani ili će kasniti. Osim nekoliko autobusa pariški gradski prijevoz se normalizirao krajem poslijepodneva. Brzi vlakovi su prometovali normalno.

(Hina) xbr ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙