FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američka vlada planira prodati dionice AIG-a

Autor: mpuk
NEW YORK/WASHINGTON, 9. prosinca 2010. (Hina/dpa) - Američka vlada namjerava prodati dionice American International Groupa (AIG) u vrijednosti najmanje 15 milijardi, koje je stekla spašavanjem tog osiguravajućeg društva.

AIG, nekada najveća osiguravajuća kompanija u svijetu, našao se na rubu bankrota 2008. a spašen je sa 182 milijarde dolara pomoći američkih poreznih obveznika.

Vlada je zauzvrat postala vlasnik 92,1 posto udjela u kompaniji.

"Nadamo se da će na proljeće dionice AIG-a biti ponuđene na tržištu, a da bi se to ostvarilo, čeka nas još posla“, kazao je u priopćenju Mark Herr, glasnogovornik osiguravatelja sa sjedištem u New Yorku.

„Predano radimo kako bismo to postigli što je prije moguće, ovisno o tržišnim uvjetima“, dodao je.

AIG se našao na rubu propasti nakon špekulacija s kompliciranim financijskim derivatima, povezanim između ostalog i s prenapuhanim tržištem nekretnina.

Sjedinjene Države još se uvijek oporavljaju od recesije koja je uslijedila nakon financijske krize.

AIG je bio jedini osiguravatelj koji je dobio vladinu financijsku pomoć. Ostali su paketi odobreni financijskoj i automobilskoj industriji.

Trenutna je tržišna vrijednost AIG-a 29 milijardi dolara. Tvrtka je prodajom nekih podružnica već vratila dio sredstava.

U ponedjeljak je američko ministarstvo financija osiguralo povrat još jednog paketa pomoći, prodavši preostale dionice u Citigroupu. Ukupno je Washington na pomoći u visini 45 milijardi dolara ostvario povrat od 12 milijardi dolara.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙