FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dioničari British Airwaysa i Iberije glasali za udruživanje

Autor: mkuz
LONDON, 29. studenog 2010. (Hina/Reuters) - Dioničari British Airwaysa OLC i Iberije SA dali su zeleno svjetlo za 5,7 milijardi funti (8,9 milijardi dolara) vrijedno spajanje dvije kompanije, kojim će nastati treći po veličini avioprijevoznik u svijetu.

Više od 99 posto dioničara dviju kompanija u ponedjeljak je glasalo za udruživanje, objavljeno je nakon dioničarskih skupština održanih u Londonu i Madridu.

Dvije su aviokompanije početkom godine najavile udruživanje, nastojeći opstati u uvjetima smanjene potražnje kako u poslovnim tako i u privatnim putovanjima u razdoblju nakon kreditne krize.

Glasnogovornik British Airwaysa (BA) Martin Broughton ulagačima je na londonskom sastanku rekao da postoje snažni "strateški i financijski" razlozi za udruživanje, koje će po njegovim riječima donijeti koristi djelatnicima, putnicima i dioničarima.

Na londonskoj je skupštini sudjelovalo svega 30-tak dioničara British Airwaysa, zbog štrajka londonske podzemne željeznice i hladne ciklone koja je donijela snijeg u Britaniju, no opunomoćena glasovanja nisu ostavila mjesta dvojbi u pogledu ishoda.

Izvršni direktor British Airwaysa Willie Walsh izjavio je da će udruživanje u kompaniju u kojem će dioničari BA imati 56 posto udjela a Iberijini ostatak stvoriti uvjete za uspješno natjecanje s niskobudžetnim kompanijama.

Britanska i španjolska kompanija očekuju da će pet godina nakon udruživanja efektom sinergije ostvarivati godišnje uštede od oko 400 milijuna eura.

U Madridu je Iberijin glasnogovornik Antonio Vazquez sporazum nazvao "povijesnim, koji će stvoriti svjetsku grupu predvodnicu konsolidacijskih trendova u zrakoplovnoj industriji".

Nova grupa bit će po prihodima treća u svijetu, iza njemačke Lufthanse i francuskog KLM-a.

Novi će se holding zvati International Airlines Group te će, prema Walshu, potaknuti druge kompanije da u svoje vrijeme krenu njegovim stopama.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙