FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 21. studenog 2010. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

LONDON - Princ William i njegova zaručnica Kate Middleton poželjniji su za sljedećeg britanskog kralja i kraljicu, umjesto prijestolonasljednika princa Charlesa i njegove supruge Camille, Vojvotkinje od Cornwalla, pokazale su dvije ankete objavljene u subotu. ICM-ova anketa objavljena u listu britanskom listu News of the World, pokazala je da bi 64 posto Britanaca željelo Williama i njegovu buduću mladenku vidjeti kao sljedeće u nizu za prijestolje, a istraživanje YouGov u Sunday Timesu nalazi da većina Britanaca smatra da bi William bio bolji kralj od oca Charlesa. Charles, 62 godine, trenutno je sljedeći u nizu za prijestolje na kojem sada sjedi njegova majka, 84-godišnja kraljica Elizabetha. Naravno da britanska javnost ne odlučuje tko bi trebao biti sljedeći britanski kralj ili kraljica, koji uglavnom imaju simboličnu ulogu u zemlji koja se vodi kao parlamentarna demokracija. ICM-ovo istraživanje također je pokazalo da bi tek manje od jednog između pet ispitanika odabralo da krune prijeđe na Charlesa i Camillu. YouGovova anketa je pokazala da ih 44 posto misli kako bi Charles trebao pronaći način da sina učini sljedećim kraljem, nasuprot 37 posto ispitanika koliko ih misli da ne bi trebao. William i Middleton, oboje 28-godišnjaci, objavili su svoje zaruke ovoga tjedna, a slike fotogeničnog para objavio je veliki broj medija. Charles nekima izgleda previše star kako bi u monarhiju uveo vitalnost, u čemu je nekad uspjela njegova majka. Charlesova sadašnja supruga Camilla daleko je od popularnosti prve supruge princeze Diane, koja je 1997. poginula nakon razvoda u prometnoj nesreći.

RIM - Više desetaka siromaha kušalo je u subotu u Caritasovoj pučkoj kuhinji u Rimu jelo s bijelim tartufom vrijednim sto tisuća eura, dar pape Benedikta XVI., objavio je ravnatelj Caritasa. "Tartuf je doista golem, bit će ga za sve. Znamo da je na jednoj dobrotvornoj dražbi za njega plaćeno 100.000 eura", rekao je msgr. Enrico Feroci, ravnatelj Caritasa za rimsku biskupiju, a prenijela je talijanska novinska agencija Ansa. Bijeli tartuf težak oko kilograma kupio je poduzetnik s talijanskog sjevera, Antonio Bertolotto koji ga je darovao papi Benediktu XVI. koji ga je pak dao rimskom Caritasu, na veliko zadovoljstvo rimskih siromaha. Riža s tartufom poslužena je u podne u Caritasovoj kuhinji, a ostatak za večeru u jednoj drugoj Caritasovoj kuhinji.

ROCHEFORT - Francuskom peradaru izrečena je jednomjesečna uvjetna zatvorska kazna i novčana kazna od 500 eura jer je svoje patke hranio kanabisom, koji se, kako je rekao, pokazao sjajnim sredstvom za čišćenje peradi od crijevnih nametnika. Peradar iz sela Gripperie-Saint-Symphoriena na atlantskoj obali Francuske priznao je da "nešto marihuane i popušio", ali je na sudu uporno tvrdio da je većinu svojih zasada indijske konoplje davao patkama iz medicinskih razloga. "Nema boljeg sredstva protiv crijevnih nametnika za njih, stručnjak me je savjetovao da to činim", rekao je peradar Michel Rouyer. "To je stvarno tako, nijedna patka nema gliste i sve su odličnog zdravlja", rekao je njegov odvjetnik u nastojanju da uvjeri sud. Policija je Royera uhitila kada je otkrila 12 stabiljki kanabisa i oko pet kilograma te droge u vrećama za obilaska njegove kuće nakon provale. "Prvi sam put čuo takvo obrazloženje", rekao je jedan policajac.

ORLANDO - Američki savezni okružni sudac naredio je glumcu Wesleyju Snipesu da se preda vlastima kako bi mogao početi služiti svoju trogodišnju zatvorsku kaznu zbog izbjegavanja plaćanja poreza, prenose američki mediji. Sudac saveznog suda na Floridi William Terrell Hodges odbio je u petak zahtjev Snipesovog odvjetnika da ponovno razmotri presudu i odobri novo suđenje. Snipes je, čekajući odluku o prizivu, posljednje dvije godine bio slobodi uz jamčevinu. "Tuženi Wesley Snipes imao je pošteno suđenje, imao je potpuno i pošteno preispitivanje njegove presude i kazne... Došlo je vrijeme da se presuda provede", rekao je sudac u svojoj odluci obrazloženoj na 16 stranica. Snipes (48) osuđen je 2008. godine po tri točke optužbe zbog namjernog izbjegavanja prijavljivanja povrata poreza. Snipesov odvjetnik Daniel Meachum je rekao da planira uložiti priziv američkom vrhovnom sudu. Meachum je rekao da još ne zna u koji se zatvor i kada mora javiti Snipes. Kažnjenici se obično upućuju na služenje kazne u zatvore u krugu od 750 kilometara od njihova prebivališta. Snipes se trenutačno nalazi u Atlanti gdje priprema snimanje filma "Master Daddy".

LOS ANGELES - Prvi dio "Darova smrti", dvodjelnog završnog filma planetarno popularnog serijala o Harryju Potteru, zaradio je u jednom danu oko 24 milijuna dolara u Sjedinjenim Državama, od premijere u četvrtak u ponoć u 3.700 kinodvorana, što nagoviješta milijunske zarade mladog čarobnjaka tijekom vikenda. Prvi dio "Darova smrti" donio je veću zaradu od šestog filma u seriji - "Harry Potter i Princ miješane krvi" - koji je 2009. skupio 22,2 milijuna dolara prvog dana prikazivanja. Peti film "Harry Potter i red Feniksa" je 2007. zaradio 12 milijuna dolara, a "Harry Potter i plameni pehar" 6,3 milijuna 2005. godine, prema podacima specijalizirane tvrtke Mojo Boy Office. Od četvrtka navečer pred kinodvoranama su fanovi stajali u dugim redovima, a neki su bili maskirani u Harryja Pottera u nadi da će uspjeti kupiti ulaznicu za premijeru. Posljednji film o malom čarobnjaku ipak nije nadmašio 30 milijuna dolara koliko je prvog dana prikazivanja zaradio treći film fantastične sage Sumrak. Sedam knjiga sage o Harryju Potteru prema kojima su snimljeni filmovi prodano je u više od 400 milijuna primjeraka i prevedeno na 69 jezika. Šest prvih dugometražnih filmova zaradilo je oko 5,4 milijardi dolara (3,9 milijardi eura).

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙