FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 7. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor nije danas htjela konkretno govoriti o tome kakvo će biti očitovanje Vlade vezana uz ponudu mađarskog MOL-a malim dioničarima Ine, naglasivši da će odgovor dati do kraja tjedna te da će Vlada sasvim sigurno donijeti najbolju odluku za Hrvatsku. "Vlada priprema reakciju i odgovor, kao što sam najavila i u petak kad sam saznala za tu vijest, i očitovat ćemo se do kraja tjedna", kazala je Kosor u emisiji Hrvatskog radija (HR) "Kako Vlada vlada". Nije htjela komentirati ni ponuđenu cijenu (2800 kuna za dionicu, što je oko 60 posto više no što sada vrijede na burzi), a upitana razmišlja li Vlada da sama ponudi otkup tih dionica, kazala je kako se u javnosti svašta spekulira, te ponovila da će se Vlada očitovati do kraja tjedna. Odbacila je i povezivanje ponude MOL-a s predstojećim mađarskim predsjedanjem Unijom, kazavši kako je sigurna u to da će Mađarska učiniti sve da Hrvatska pregovore završi tijekom njenog predsjedanja. "To je nekoliko puta snažno poručio i mađarski premijer Viktor Orban. Tako da ne bih ni na koji način povezivala hrvatske pregovore i mađarsku potporu s ponudom MOL-a", kazala je Kosor.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović odlikovao je Ružu Tomašić, Dušana Miljuša i Igora Rađenovića Redom Stjepana Radića za osobit doprinos u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, priopćeno je večeras iz Ureda predsjednika Republike. Bivša saborska zastupnica Ruža Tomašić, novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš i bivši direktor Zagrebačkih cesta Igor Rađenović su nakon otkrivanja korupcije i organiziranog kriminala u svojim sredinama kao i u državnim institucijama upozorili nadležna tijela o svojim saznanjima, a kasnije s njima upoznali i javnost, te time doveli svoje živote u opasnost. Kao što je poznato, Dušan Miljuš i Igor Rađenović pretrpjeli su teške fizičke napade, a do danas nisu otkriveni počinitelji tih kaznenih djela, dok je Ruža Tomašić godinama bila izložena prijetnjama.

ZAGREB - Saborski Odbor za pravosuđe podupro je danas Konačni prijedlog zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, koji bi trebao omogućiti jednostavnije i brže oduzimanje imovine, poput vikendica i jahta, koju su kriminalci protuzakonito stekli. Taj je zakon važna mjera koja izražava temeljno načelo da nitko ne smije zadržati imovinsku korist koju je ostvario kaznenim djelom i prekršajem, rekao je Državni tajnik Ministarstva pravosuđa Damir Kontrec. Zakonom, dodao je, uređuju se postupak utvrđivanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, postupanje s oduzetom imovinom, nadležnosti i ovlasti tijela za njezino upravljanje te, uz ostalo, i ostvarenje prava oštećnih osoba. Riječ je o zakonu čije donošenje znači ispunjavanje mjerila za zatvaranje poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava).

OSIJEK - HDSSB je na današnjoj konferenciji za novinare u Osijeku zatražio od pravosudnih tijela da utvrde gdje je "ukradeni novac u silnim aferama i tko je nalogodavac", a kako je s tim u vezi ocijenio predsjednik stranke i župan Vladimir Šišljagić, "Mladen Bajić, koji već osam godina obnaša dužnost državnog odvjetnika, dosad nije ništa poduzeo, a zna gdje je završio sav ukradeni novac". Upitavši "zašto su mu trebale tolike godine da uopće pokrene postupke, Šišljagić je ustvrdio kako je to učinio "isključivo po nalogu međunarodne zajednice, ali i hrvatske javnosti". Najnoviji slučaj nepravomoćne presude Berislavu Rončeviću od četiri godine zatvora nije dovoljan jer se treba utvrditi gdje je završilo ukradenih 10 milijuna kuna, rekao je.

ZAGREB - Hrvatski Crveni križ priopćio je da od 8. do 15. prosinca obilježava Tjedan solidarnosti kao zajedničku akciju svih 130 društava Hrvatskog Crvenog križa. Tijekom akcije podijelit će 18.500 paketa pomoći socijalno najugroženijim osobama putem općinskih i gradskih društava Crvenog križa i njihovih volontera. Ukupna količina humanitarne pomoći iznosi oko 213 tona, među kojima 166 tona hrane, dok su 46 tona higijenski proizvodi.

OSIJEK - Više od 2700 osječkih umirovljenika s najnižim mirovinama do 1500 kuna primit će od grada božićnice od 200 kuna, a 724 socijalno ugrožene obitelji dobit će za Božić 300 kuna, rekao je osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo na današnjoj konferenciji za novinare. Bubalo je rekao da 724 osječke socijalno ugrožene obitelji imaju 1872 člana te kako vjeruje da će im "barem malo uljepšati božićne blagdane".

ZAGREB - Zbog jučerašnjega neemitiranja emisije "Latinica" Izvršni odbor ogranka Hrvatskog novinarskog društva (HND) na HRT-u uputio je danas apel javnosti, u kojem, kako ističu, šalju "očajnički apel za pomoć i spas posljednih ostataka Hrvatske radiotelevizije kao javnoga servisa i javnog medija". IO ogranka HND na HRT-u smatra kako je neemitiranje Latinice i objavljivanje, kako navode, prijetećega pisma upravi i uredništvu HTV-a odvjetničkoga društva Miljević i partneri, zbog kojeg Latinica nije emitirana, događaj nezabilježen u povijesti HRT-a te ocjenjuju kako je time, po njihovim riječima, započeo proces zabijanja prvih čavala u lijes, koji je pomno pripremljen izglasavanjem novog Zakona o HRT-u.  "Bez obzira na eventualne (ali potpuno nejasne i nedokazane) profesionalne razloge ili dileme o možebitnim propustima u pripremi Latinice, izvan svake je zdrave pameti i logike da se emitiranje emisije obustavlja zbog prijetnji ili procjena bilo koga izvan HRT-a", navodi se u priopćenju te, uz ostalo, ocjenjuju kako je ispisivanje teksta službene korespondencije odvjetničkoga ureda način gušenja slobode javne riječi.

KOPRIVNICA - Suđenje bivšim "Podravkinim" čelnicima Zdravku Šestaku, Darku Marincu i bivšem predsjedniku koprivničke tvornice obuće "Sloge" Darku Šketu, odgođeno 20. listopada zbog bolesti sutkinje, počelo je danas na koprivničkom Općinskom sudu. Optuženi su za poticanje na zloporabu položaja i ovlasti i nesavjesno gospodarsko poslovanje zbog zajma od pet milijuna kuna koje je "Podravka" isplatila "Slozi" znajući da je tvornica pred stečajem. Oni su sklopili sporazum o osiguranju novčane tražbine zasnivanjem založnog prava na "Slogine" nekretnine. Optuženici su više sati iznosili svoju obranu. Marinčev i Šketov odvjetnik,izjavio je kako se njegovi branjenici ne smatraju krivim. Šestak se odlučio braniti sam, a iznio je, uz ostalo, kako bi "Sloga" propala da joj "Podravka" nije pomogla, a to je ocijenio kao brigu za lokalnu zajednicu. Suđenje se nastavlja sutra iznošenjem obrana.

SPLIT - Na večerašnjoj svečanosti Dana Sveučilišta u Splitu i 36. obljetnice te visokoškolske ustanove dodijeljen je naslov počasnog sveučilišnog doktora dr. Henryju Leeju (1938.), profesoru emeritusu na američkom sveučilištu u New Havenu za njegov „izvanredan doprinos razvoju forenzičke misli i prakse u Hrvatskoj“. Zahvalivši na priznanju, prof. Lee je podsjetio da je za dolazaka u Hrvatsku pomagao u identifikaciji žrtava Domovinskog rata. Ustvrdio je kako je nužno povezati forenzičku struku jer se „u globaliziranu svijetu globalizira i kriminal“. „U svijetu je 85 posto kriminala povezano te je bitan razvoj i povezivanje forenzičke struke kao što to čine sveučilišta u New Hawenu i Splitu“, kazao je Lee.

ZAGREB - Jedinstveno djelo "Englesko-hrvatski rječnik prava i međunarodnih i poslovnih odnosa" lingvistice Milice Gačić, nastalo dugogodišnjim prikupljanjem građe i upotrebnih termina, predstavili su danas u Zagrebu recenzenti akademik Vladimir Ibler, Tamara Ćapeta i Lelija Sočanac te autorica. Akademik Ibler ocijenio je u recenziji kako mu nije poznato da postoji englesko-hrvatski rječnik s tom materijom koji bi, svojom obuhvatnošću, sustavnošću, pouzdanošću i preciznošću, makar donekle bio usporediv s djelom autorice. Rječnik sadržava više od 161.300 leksičkih jedinica s više od 1.012.000 riječi. Urednica je Anuška Nakić, a izdavač Školska knjiga.

ZAGREB - U povodu 80 godina života i 60 godina rada Dragutina Rosandića, istaknutog profesora i utemeljitelja znanstvene metodike, danas je u Vijećnici zagrebačkog Filozofskog fakulteta predstavljena njegova knjiga "Učitelj učitelja" u nakladi Profil Internationala. Rosandićeva nova knjiga svojevrstna je sinteza djelovanja zagrebačke metodičke škole, a donosi i interdisciplinarne prosudbe književnosti i jezika, istaknuto je na predstavljanju. Knjiga je namijenjena učiteljima koji će iz nje "učiti i poučavati druge", rekao je autor i dodao da je to njegova intimna, stručna i pedagogijska biografija, te kruna njegove dugogodišnje karijere.

GOSPIĆ - Dvije su osobe poginule u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 16,30 sati na državnoj cesti Gospić-Gračac, dva kilometra prije naselja Medka. Kako se doznaje u ličko-senjskoj Policijskoj upravi, u nesreći su sudjelovali osobni automobil i dostavni kombi, koji su se kretali u smjeru Gospića i Gračaca. Po prvim informacijama, još su tri osobe teško ozlijeđene.

ZAGREB - Vatrogasci su sanirali požar, koji je oko 18,12 sati večeras buknuo kod benzinske postaje Zovko u Sesvetama i za sada nemamo informacija da je bilo ozlijeđenih te da se netko nalazio u prostoru gdje je požar izbio, izjavila je glasnogovornica zagrebačke policije Jelena Bikić. Požar je buknuo u garažnom prostoru koji koristi benzinska postaja i u tom su trenutku u garaži bile dvije prazne cisterne i autobus, kazala je Bikić na mjestu događaja. Jedna je cisterna potpuno, a druga djelomično izgorjela. Uzrok požara za sad ne znamo, a više informacija znat će se nakon očevida, rekla je glasnogovornica PUZ-a.

SPLIT - Istražni sudac Županijskoga suda u Splitu odredio je jednomjesečni pritvor A.D. (38) iz Sinja, osumnjičenom da je ubio V.V. (67) u njegovu stanu u Washingtonovoj ulici u Splitu. Protiv njega podnesena je kaznena prijava zbog sumnje za ubojstvo koje je, kako je priznao policiji, počinio tako što je udario V.V. bejzbolskom palicom po glavi. Šesdesetsedmogodišnjak je u nedjelju pronađen mrtav u svojemu stanu pošto je njegov nećak pozvao policiju jer mu se danima nije javljao na telefon. Neslužbeno se doznaje da je ubojica došao u stan V.V. kao kupac nekih numizmatičkih predmeta te da su se prije ubojstva posvađali.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙