FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: macu
ZAGREB, 3. prosinca 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati.

ZAGREB - Saborski klubovi jučer poslijepodne podržali su prijedlog novog Zakona o HRT-u. HDZ je čestitao Ministarstvu kulture na obavljenom velikom poslu, a oporbeni klubovi istaknuli su da je, u odnosu na prvo čitanje, spriječena etatizacija HRT-a. Sunčana Glavak (HDZ) uputila je javnu čestitku Ministarstvu kulture na obavljenom "velikom poslu" oko novog prijedloga Zakona o HRT-u. Podsjetila je da se o tome raspravlja još od kraja 2009. i da je put do novog zakona bio prilično turbulentan. "I prije nego što je nacrt zakona bio raspravljen na radnoj skupini već je plasirana vijest kako Vlada tobože želi preuzeti televiziju i pretvoriti je iz javne u državnu", kazala je Glavak, ustvrdivši da za takve tvrdnje nije bilo argumenata što najbolje dokazuje novi prijedlog zakona. Klub SDP-a pak ističe kako su podrškom ključnim amandmanima Odbora za medije ispunjeni glavni oporbeni uvjeti za prihvaćanje novog zakona o HRT-u. Nenad Stazić (SDP) pojasnio je da se u odnosu na prvo čitanje, odustalo od etatizacije HRT-a, da se omogućava transparentan izbor članova Programskog vijeća, te prihvaća da jedan član Nadzornog odbora HRT-a bude iz redova manjine.

OPATIJA - "Reforma posebnog dijela Kaznenog zakona - dvojbe i iskoraci" tema je 23. savjetovanja Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu (HUKZP) koje je jučer otvoreno u Opatiji. Skup je otvorio predsjednik HUKZP-a Davor Derenčinović, a nazočne je, uz predstavnike visokih hrvatskih pravosudnih institucija, pozdravio ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, koji je rekao da je u pripremi nacrt novoga kaznenog zakona, a taj će skup pomoći da se s tim u vezi razriješe neke dvojbe. U novoj strategiji reforme pravosuđa od 2011. do 2015. godine, koja će se predstaviti sutra na vladinoj sjednici, možda najvažniji dio zauzima reforma kaznenog zakonodavstva, istaknuo je ministar Bošnjaković. Neke od novosti koje proistječu iz reforme posebnog dijela Kaznenog zakona predstavila je voditeljica radne skupine za izradu novoga zakona Ksenija Turković. Pokrovitelj skupa je predsjednik Republike Ivo Josipović, koji po programu danas treba govoriti o ustavnopravnim odrednicama zastare. Skup završava 4. prosinca.

ZAGREB - Hrvatsko kulturno vijeće (HKV) sinoć je priredilo tribinu o suđenju bosanskohercegovačkim Hrvatima na Haaškom sudu za ratne zločine na kojoj su govorili predsjednik HKV-a Hrvoje Hitrec, odvjetnik Željko Olujić, književnik Stjepan Šešelj te publicisti Miroslav Međimorec i Mate Kovačević. Napomenuvši kako se stvara umjetna podjela između Hrvata u Hrvatskoj i u BiH, Šešelj je ocijenio kako se ta podvojenost potiče i prešućivanjem dokaza i činjenica obrane na Haaškom sudu u procesu koji se vodi protiv šestorice Hrvata iz BiH. "Nije dopustivo ne govoriti o generalima Slobodanu Praljku i Milivoju Petkoviću te Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Valentinu Stojiću i Berislavu Pušiću", ustvrdio je Šešelj. Po riječima Hrvoja Hitreca hercegbosanski Hrvati izloženi su danas "zulumu" unutar BiH, ali i unutar općega hrvatskog korpusa. Olujić smatra kako je haaško sudište politički sud, a politika Haaškoga suda postala je dijelom unutarnje sudbene vlasti u Hrvatskoj. Upitavši zašto šutimo o suđenju Hrvatima iz BiH, Međimorec je odgovorio kako se sve čini da Hrvati ne doznaju činjenice o ratu što ih je prikupio general Praljak. Podsjetio je kako je Praljak prikupio više od 500 000 dokumenta koje je objavio u 17 knjiga o ratu u BiH. "Praljak je pokazao kako se logikom i razumom mogu poraziti političke konstrukcije", istaknuo je Međimorec, dodavši kako su bosanskohercegovački Hrvati moralni pobjednici u Haagu bez obzira na pravorijek tog suda.

ZAGREB - "Zeleni lug - tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine" naziv je sinoć predstavljene druge knjige akademika Radoslava Katičića, iz predviđene trilogije, u kojoj autor na temelju rekonstrukcije pretkršćanskih slavenskih tekstova pokazuje u kojim se okvirima i pojmovima kretala pretkršćanska slavenska obrednost. Dok se prva knjiga "Božanski boj", objavljena prije dvije godine, bavila velikim i često suprotstavljenim bogovima Perunom i Velesom, "Zeleni lug" bavi se božanskim osobama druge generacije - Jarilom i Moranom ili Jurom i Marom. Katičić u knjizi otkriva tko su Jura i Mara o kojima govore slavenske (i hrvatske) obredne pjesme, osobito one koje se pjevaju oko blagdana Svetog Jurja. Njezina je vrijednost u filološkoj metodi koja svoje zaključke temelji na mnogim slavenskim i indoeuropskim paralelama i tumačenjima. Akademik Mislav Ježić drži da je "Zeleni lug" veliko filološko otkriće te hrvatsko i slavensko kulturno dobro.

METKOVIĆ - Vodostaj rijeke Neretve u Metkoviću sinoć u 22 sata iznosio je 407 centimetra, priopćeno je sa sastanka Stožera zaštite i spašavanja Grada Metkovića i Dubrovačko-neretvanske županije. S obzirom da je nekoliko sati ranije vodostaj iznosio 413 centimetara, zabilježen je trend laganog pada vodostaja, a daljnje promjene će ovisiti o hidrometeorološkim prilikama na slivnom području. Uz pad vodostaja Neretve dodatnoj stabilnosti situacije doprinosi i značajan pad razine mora, koja je u 22 sata iznosila 86 centimetara. Situacija s poplavom je pod nadzorom, ali su zbog visokog vodostaja svi pripadnici Županijske vatrogasne zajednice, koji s 200 ljudi predstavljaju većinu angažiranih na obrani od poplave, Hrvatske gorske službe spašavanja i pripadnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje i dalje u stanju pune pripravnosti.

KARLOVAC - Nepoznati muškarac sinoć je počinio razbojstvo u prodavaonici Dione u karlovačkome naselju Drežniku i pritom nasrnuo na prodavačicu i ozlijedio je. Prodavačici s ozljedama lica pružena je pomoć na Odjelu za uho, grlo i nos karlovačke Opće bolnice, a liječnik kaže da zbog obrade koja traje ne može reći hoće li ozljede biti okarakterizirane kao lake ili teške. Kako se doznaje od očevidaca, jedan kupac iz susjedstva, koji je naišao tijekom razbojstva, spriječio je razbojnika da teže ozlijedi prodavačicu koja je zapomagala. Na trenutak je i uhvatio počinitelja, mlađeg muškarca, ali mu se istrgnuo iz ruku i pobjegao prema željezničkom kolodvoru.

(Hina) xmc ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙