FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor raspravlja o ostvarivanju prava manjina u 2009.

Autor: rkor
ZAGREB, 24. studenog 2010.(Hina) - Hrvatski sabor danas raspravlja o izvješću o provođenju Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, kao i o utrošku sredstava za tu svrhu iz državnog proračuna za 2009. godinu.

Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac kazao je kako izvješće pokazuje daljnji napredak u ostvarivanju prava nacionalnih manjina, a najveći je, kazao je, ostvaren u obrazovanju i ostvarivanju kulturne autonomije kroz rad udruga i ustanova nacionalnih manjina.

Stalno povećanje sredstava za ostvarivanje prava nacionalnih manjina pozitivnim je ocijenila i Europska komisija, istaknuo je Uzelac navodeći da su ona u prošloj godini, sa 157 milijuna kuna, u odnosu na 2008. povećana za jedan posto.

"Dobre norme valja i dalje pretvarati u životnu stvarnost", ustvrdio je potpredsjednik Vlade.

Prošle je godine, vidljivo je iz izvješća, realiziran veliki broj projekata u izdavačkoj, informativnoj, muzejskoj i knjižničnoj djelatnosti, kao i u održavanju kulturne baštine i tradicije nacionalnih manjina. Zadržan je i pozitivan trend u očitovanju vjerskih sloboda, nastavljena je financijska podrška vjerskim zajednicama, kao i obnova vjerskih i drugih objekata koji su kulturna i spomenička baština.

U Izvješću se navodi kako pristup nacionalnih manjina sredstvima javnog priopćavanja i dalje ostaje jedan od problema na čijem rješavanju su postignuti premali pomaci te da se godinama ponavljaju i konstatiraju isti problemi.

Tako se navodi da nije ostvarena dovoljna zastupljenost nacionalnih manjina u programima HRT-a na državnoj razini, kao niti u programima radio i TV postaja na regionalnoj i lokalnoj razini.

U izvješću se navodi i ocjena Savjeta za nacionalne manjine da je u 2009., bez obzira na krizu i probleme s kojima se susreće hrvatsko društvo, postignut daljnji napredak u provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, stoji u izvješću.

O izvješću raspravljaju saborski klubovi.

(Hina) xrkor/xtr yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙