FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAKOM: rokovi mobilnim operatorima za omogućavanje trenutačne identifikacie

Autor: tmis
ZAGREB, 3. prosinca 2010. (Hina) - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) u stručnom je nadzoru utvrdila da niti jedan od tri mobilna operatora u Hrvatskoj nije u potpunosti omogućio trenutačnu identifikaciju korisnika usluga operativno-tehničkom tijelu nadležnom za nadzor elektroničkih komunikacija, pa su im određeni rokovi u kojima to moraju omogućiti, izvijestili su danas iz HAKOM-a.

HAKOM u priopćenju navodi da je po službenoj dužnosti proveo stručni nadzor nad provođenjem odredbi propisanih člankom 108. Zakona o elektroničkim komunikacijama kojim se uz ostalo uređuje obveza trenutačne identifikacije korisnika usluga.

Stručnim nadzorom je utvrđeno da niti jedan od operatora nije u potpunosti omogućio trenutačnu identifikaciju korisnika usluga operativno-tehničkom tijelu nadležnom za nadzor elektroničkih komunikacija, navode iz HAKOM-a.

Stoga je HAKOM donio obvezujuća rješenja za sva tri operatora (HT-ov T-Mobile, Vipnet i Tele2 Hrvatska) kojim im je naređeno uklanjanje utvrđenih nepravilnosti u jedinstveno određenim rokovima.

Za sve nove korisnike operatori moraju omogućiti trenutačnu identifikaciju do 1. ožujka iduće godine, a za postojeće korisnike, za koje u ovom trenutku ne mogu omogućiti trenutačnu identifikaciju, određen je rok 1. rujna 2011.

Navedeni nadzor HAKOM je proveo 9. studenog ove godine u Vipnetu, 10. studenog u HT-ovom T-Mobileu, te 11. studenog u Tele2, a nadzornika je pritom 'zanimalo' rapolaže li operator s identifikacijskim podacima svih korisnika (i prepaid-'bon' i postpaid-pretplatnika) u svojoj mobilnoj mreži, pruža li osim registriranim usluge i drugim korisnicima za koje nema podatke te je zatražio dostavu identifikacijskih podataka (ime i prezime) za broj (...) u roku od tri dana.

(Hina) pp/xtam ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙