FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 3. prosinca 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svieta do 12,30 sati.

SARAJEVO - Poplave i u petak stvaraju brojne probleme u Bosni i Hercegovini a najkritičnije stanje u prijepodnevnim satima bilo je u Semberiji na sjeveroistoku države gdje je evakuirano više od tisuću kuća, izvjestile su službe civilne zaštite BiH. Almir Karabdić iz Uprave Civilne zaštite Federacije BiH potvrdio je kako je Neretva u Mostaru na nešto nižoj razini nego što je to bilo u prethodna 24 sata pa je sada tamo razina vode manja za nekih 120 centimetara. Pada vodostaja ipak još uvijek nema na području Čapljine gdje je stanje bilo najkritičnije. Vodostaj blago raste i na području Popovog polja a podzemne vode stvorile su velike poteškoće i u drugim dijelovima istočne Hercegovine, posebice na području Trebinja. Poplave su zabilježene i na području Sarajeva u naseljima uz slivove rijeka Bosne i Željeznice no tamo se protekle noći voda počela povlačiti. Na pomoći civilnom stanovništvu i dalje su angažirani i pripadnici oružanih snaga BiH.

WASHINGTON - WikiLeaksov pružatelj domene objavio je u petak da je povukao uslugu za ime wikileaks.org, nedugo nakon što je ta "zviždačka" internetska stranica postala nedostupna korisnicima. EveryDNS je objavio da je povukao uslugu WikiLeaksu u četvrtak navečer, nakon što je postao "metom višestrukih napada distribuiranog uskraćivanja usluge". Kod tog se elektroničkog, tzv. DDOS napada, web stranica blokira tako da se preplavi sa zahtjevima za podatke. EveryDNS, američki pružatelj usluge domene, kazao je u priopćenju da su napadi prijetili stabilnosti njegove infrastrukture. WikiLeaks je prošle nedjelje počeo objavljivati 250 tisuća povjerljivih dokumenata američkog State Departmenta, koje je u kolovozu dao na uvid The New York Timesu i redakcijama četiri vodeća europska lista.

LJUBLJANA - Slovenci su izrazito neskloni produljenju radnog vijeka te se gotovo dvije trećine njih protivi novom zakonskom rješenju po kojemu bi za odlazak u mirovinu morali raditi tri godine duže nego sada, pokazuju rezultati ispitivanja objavljeni u petak. Nešto više od 60 posto ispitanika je protiv toga da se u redovitu mirovinu ide u dobi od 65 godina, kako to predviđa novo zakonsko rješenje koje je u proceduri, a 22 posto njih spremno je prihvatiti rješenje koje vlada nudi kako bi mirovinski sustav bio održiv na dulje vrijeme, pokazala je anketa 700 slučajno odabranih ispitanika agencije RM plus čije je rezultate u petak objavio mariborski dnevni list "Večer". Novi zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju parlament je u četvrtak prihvatio u drugom čitanju, ali je oporba bila protiv, a odbijaju ga i zastupnici stranke umirovljenika (DESUS), koja je dio koalicije premijera Boruta Pahora. O zakonu će se glasovati do kraja godine, a očekuje se da će on biti prihvaćen.

MOSKVA - Rusija je u petak predala Poljskoj nove dokumente o masakru poljskih časnika i civila u Katinu tijekom Drugog svjetskog rata, nekoliko dana prije posjeta ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva Varšavi, navodi Kremlj. Ruski dužnosnici su predali dokumente poljskim predstavnicima u ruskom državnom tužiteljstvu, naveo je Kremlj u priopćenju ne preciziravši broj dokumenata. Dmitrij Medvedev će u ponedjeljak doći u dvodnevni posjet Poljskoj. Predviđa se da će s poljskim kolegom Bronislawom Komoroskim među ostalim razgovarati i o masakru u Katinu, dodaje se u priopćenju. Nakon invazije SSSR-a u rujnu 1939. na istoka Poljske, 22.000 poljskih časnika i civila Crvena armija pobila je Katinskoj šumi. Desetljećima je Sovjetski Savez optuživao naciste za te zločine. Tek u travnju 1990. sovjetski čelnik Mihail Gorbačev je priznao odgovornost svoje zemlje za taj masakr.

SEUL - Južna Koreja je u petak priopćila da će bombardirati Sjevernu Koreju ukoliko ponovi prošlotjedni napad, javljaju mediji u Seulu. Umirovljeni general Kim Kwan potvrđen je pred parlamentarnim odborom kao novi ministar obrane samo dan nakon što je američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila da Sjeverna Koreja predstavlja prijetnju regiji i svijetu. "Ukoliko dođe do novih provokacija, definitivno ćemo upotrijebiti naše zrakoplove za bombardiranje Sjeverne Koreje", odgovorio je Kim na pitanje kako će odgovoriti na drugi napad nakon što je Sjeverna Koreja prošli tjedan bombardirala otok u blizini sporne pomorske granice. U tom su napadu poginula dvojica južnokorejskih marinaca i dvoje civila.

TEHERAN - Iranci su pozvali sve zemlje koje sudjeluju u raspravama oko pogledu nuklearnog programa te zemlje da otvore "novo poglavlje" u pregovorima koji će se idućeg tjedna održati u Ženevi, izvijestila je u petak novinska agencija Irna. "Iskustva iz prošlog desetljeća dokaz su da su ultimatumi i sankcije protiv Irana neprestano propadali", rekao je za Irnu iranski izaslanik pri IAEA (Međunarodna agencije za nuklearnu energiju), veleposlanik Ali Ašgar Sultanija. "Smatramo da bi svjetske sile trebale otvoriti novo poglavlje, s ciljem međusobnog povećanja povjerenja i suradnje, putem uzajamnog poštovanja i jednakih prava", rekao je Sultanija. Iranci tvrde da je njihov nuklearni program namijenjen u mirotvorne svrhe, no međunarodna zajednica skreće pozornost na potencijalne vojne ciljeve i od Teherana traži da privremeno prekine proces obogaćenja uranija. Britanija, Kina, Francuska, Rusija, SAD i Njemačka u ponedjeljak bi trebale razgovarati s iranskim izaslanstvom u Ženevi, gdje bi trebali biti nastavljeni pregovori nakon 13-mjesečnog prekida.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙