FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: pad proizvodnje u prerađivačkoj industriji 5,4 posto

Autor: tper
ZAGREB, 3. prosinca 2010. (Hina) - Proizvodnja u prerađivačkoj industriji u Hrvatskoj je u listopadu bila manja za 5,4 posto u odnosu na lanjski listopad, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) o industrijskoj proizvodnji prema djelatnostima.

Kalendarski prilagođeni podaci prema djelatnostima pokazuju da je na godišnjoj razini najveći pad proizvodnje zabilježen u rudarstvu i vađenju i iznosio je 8,6 posto, dok je istodobno proizvodnja u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom u listopadu ove godine bila za 4,5 posto viša nego u listopadu 2009.

Državni zavod za statistiku još je ranije objavio da je ukupna industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u listopadu ove u odnosu na listopad prošle godine pala za 4,4 posto, a u prvih deset mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine pala je za 1,8 posto.

Na ukupna kretanja u hrvatskoj industriji najviše utječu kretanja u prerađivačkoj industriji, a podaci DZS-a pokazuju da je proizvodnja u prerađivačkoj industriji u listopadu bila 5,4 posto manja nego u listopadu lani, a u deset je mjeseci ove godine smanjena za 2,3 posto u odnosu na razdoblje siječanj-listopad prošle godine.

Nekoliko djelatnosti unutar prerađivačke industrije bilježi visoke stope pada proizvodnje.

Tako je u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, pod kojim statistika vodi i brodogradnju, proizvodnja u listopadu bila manja za 28,1 posto, a u deset mjeseci je pala za 22,1 posto.

Još je nekoliko djelatnosti koje u odnosu na listopad prošle godine bilježe dvoznamenkaste stope pada proizvodnje, primjerice proizvodnja osnovnih nemetalnih mineralnih proizvoda (28,6 posto), proizvodnja pića (27,6 posto), prerada drva i proizvoda od drva, osim namještaja (21,6 posto), proizvodnja gotovih nemetalnih proizvoda, osim strojeva i opreme (21,2 posto), duhanskih proizvoda (11,6 posto), itd.

Nasuprot tim djelatnostima visoke stope rasta industrijske proizvodnje zabilježene su u proizvodnji električne opreme (38,8 posto), proizvodnji strojeva i uređaja (27,4 posto), proizvodnji kože i srodnih proizvoda (24,2 posto) itd.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙