FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za petak, 3. prosinca

Autor: dsta
ZAGREB, 3. prosinca 2010. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 3. prosinca.

ZAGREB - Zaklada prof. dr. Marijan Hanžeković dodijelit će nagrade za 2010. Dobitnik nagrade u kategoriji redovitih radova je Davor Kunovac za rad Asimetrične korelacije na tržištu kapitala u Hrvatskoj. Nagradu u kategoriji studentskih radova dobili su Rafael Ravnik i Ivan Žilić za rad Upotreba SVAR analize pri utvrđivanju učinaka fiskalnih šokova u Hrvatskoj. Zaklada prof. dr. Marijan Hanžeković osnovana je 1998., a njen je cilj promicanje financijske znanosti te poticanje znanstvenika i stručnjaka, posebice mladih, da se bave tom znanstvenom disciplinom (13 sati, Hotel Palace, Trg Josipa Jurja Strossmayera 10).

ZAGREB - Proizvodnja u prerađivačkoj industriji u Hrvatskoj je u listopadu ove godine bila manja za 5,4 posto u odnosu na lanjski listopad, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku o industrijskoj proizvodnji prema djelatnostima. Kalendarski prilagođeni podaci prema djelatnostima pokazuju da je na godišnjoj razini najveći pad proizvodnje zabilježen u rudarstvu i vađenju i iznosio je 8,6 posto, dok je istodobno proizvodnja u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom u listopadu ove godine bila za 4,5 posto viša nego u listopadu 2009. Na ukupna kretanja u hrvatskoj industriji najviše utječu kretanja u prerađivačkoj industriji, a podaci DZS-a pokazuju da je proizvodnja u prerađivačkoj industriji u listopadu bila 5,4 posto manja nego u listopadu lani, a u deset je mjeseci ove godine smanjena za 2,3 posto u odnosu na razdoblje siječanj-listopad prošle godine. Nekoliko djelatnosti unutar prerađivačke industrije bilježi visoke stope pada proizvodnje. Tako je u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, pod kojim statistika vodi i brodogradnju, proizvodnja u listopadu bila manja za 28,1 posto, a u deset mjeseci je pala za 22,1 posto.

ZAGREB - Prosječna neto plaća po satu zaposlenih u pravnim osobama u Hrvatskoj isplaćena za rujan iznosila je 30,30 kuna, što je za 0,8 posto niže u odnosu na prosjek za kolovoz, a u odnosu na prosjek za rujan prošle godine više za 1,5 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. U rujnu su bila 173 plaćena radna sata, što je 0,8 posto manje nego u prethodnom mjesecu. Najviša prosječna satnica za rujan isplaćena je zaposlenima u zračnom prijevozu i iznosila je 52,79 kuna. Slijede prosječne neto satnice u promidžbi i istraživanju tržišta u iznosu od 52,39 kuna, u upravljačkoj djelatnosti i savjetovanju u vezi s upravljanjem od 47,99 kune. Najniža neto satnica za rujan bila je u proizvodnji odjeće od 15,90 kuna te u proizvodnji kože i srodnih proizvoda u iznosu od 16,03 kune.

dežurne urednice:

prije podne: Nevenka Brčić

poslije podne: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙