FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: u listopadu industrijska proizvodnja ponovno u padu

Autor: dduk
ZAGREB, 23. studenog 2010. (Hina) - Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u listopadu pala je u odnosu na rujan za 3,7 posto, a kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini pokazuju pad industrijske proizvodnje u listopadu ove u odnosu na listopad prošle godine za 4,4 posto.

Pad industrijske proizvodnje na mjesečnoj i godišnjoj razini uslijedio je nakon što je u rujnu prema kolovozu ostvaren rast od 3,3 posto, a prema lanjskom rujnu za 3,1 posto.

Prije toga, rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini zadnji je put ostvaren u veljači, kada je u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec povećana za 0,2 posto. U mjesecima nakon velječe pa sve do rujna, industrijska proizvodnja na godišnjoj razini je padala u rasponu od 0,6 do 6,6 posto.

Kumulativni podaci za prvih deset mjeseci ove godine pokazuju pad industrijske proizvodnje za 1,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Mjesečna usporedba prema glavnim industrijskim grupacijama, izračunata na temelju desezoniranih indeksa, pokazuje da je u listopadu u odnosu na rujan proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju bila veća za 1,1 posto, a energije za 0,4 posto. Istovremeno, pala je proizvodnja kapitalnih proizvoda, za 5,8 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 7 posto i intermedijarnih proizvoda za 2,4 posto.

Kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini pokazuju da je u listopadu ove u odnosu na listopad prošle godine proizvodnja energije porasla za 2,1 posto.

Nasuprot tome, proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala je za 3,7 posto, a proizvodnja kapitalnih proizvoda smanjena je za 5,8 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 7,8 posto i intermdijarnih proizvoda za 7,5 posto.

U prvih deset mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, proizvodnja energije povećana je za 1,7 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,5 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,7 posto.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda istovremeno je smanjena za 2,2 posto, a intermedijarnih proizvoda za 6,8 posto.

(Hina) xduk yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙