FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: u industriji manje zaposlenih

Autor: tper
ZAGREB, 1. prosinca 2010. (Hina) - Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u listopadu je bio 0,5 posto manji nego u rujnu, a u odnosu na listopad prošle godine smanjen je za 6,2 posto, pokazuju prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Istodobno je proizvodnost rada u industriji u prvih deset mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje lani porasla za 6 posto.

U usporedbi s prosječnim mjesečnim brojem zaposlenih u 2009. godini broj zaposlenih osoba u industriji u listopadu ove godine bio je manji za 7,9 posto.

Statistika prema područjima djelatnosti pokazuje da je broj zaposlenih u listopadu ove prema istom mjesecu prošle godine najviše smanjen u rudarstvu i vađenju, za 7,8 posto.

U prerađivačkoj industriji u listopadu je 6,5 posto manje zaposlenih nego u istom mjesecu lani, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1,6 posto manje.

Među djelatnostima prerađivačke industrije broj zaposlenih u listopadu ove u odnosu na listopad prošle godine najviše je pao u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka, za 23,6 posto, te u proizvodnji tekstila, za 17,5 posto.

Izrazitiji se pad broja zaposlenih na godišnjoj razini bilježi i u proizvodnji metala (11,6 posto), popravcima i instaliranju strojeva i opreme (15 posto), proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (10,9 posto), proizvodnji duhanskih proizvoda (9 posto) itd.

U samo dvije djelatnosti unutar prerađivačke industrije broj zaposlenih u listopadu povećan je na godišnjoj razini i to u proizvodnji naftnih derivata za 0,7 posto te u proizvodnji kože i srodnih proizvoda za 2,1 posto.

Podaci o proizvodnosti rada u industriji, izračunati kao odnos indeksa fizičkog obujma industrijske proizvodnje i indeksa broja zaposlenih, pokazuju da je proizvodnost u rudarstvu i vađenju u prvih deset mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine bila manja za 3,1 posto, dok je u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji porasla za 7,2 posto, a u prerađivačkoj je industriji povećana za 6,1 posto.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙