FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijera predstave "Draga Tilla Durieux!" u ZKL-u

Autor: agrb
ZAGREB, 2. prosinca 2010. (Hina) - Predstava "Draga Tilla Durieux!" Slobodana Šnajdera, u režiji Krune Tarle, svojevrsni hommage slavnoj njemačkoj glumici koja nakon dolaska Hitlera u njezin rodni Beč seli u Zagreb gdje se povezuje s ilegalnim otporom, premijerno će biti izvedena 3. prosinca u Zagrebačkom kazalištu lutaka, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Riječ je o koprodukciji Zagrebačkog kazališta lutaka i berlinske Akademije dramske umjetnosti "Ernst Busch", uz pomoć Udruge "Science for Better Life" iz Leverkusena, prvoj takvoj suradnji ZKL-a s inozemnim umjetničkim ustanovama, čija se njemačka inačica, u režiji Eve Kaufmann i Markusa Jossa, već izvodila u ta dva grada.

Šnajderov tekst opisuje fiktivan susret Heinricha Heinea koji luta spaljenom Europom i osamljene glumice koja mu je izrazila lojalnost riskirajući time svoj život. Prati se zagrebačka epizoda iz života Tille Durieux, što je gotovo trećina njezina života o čemu se u Njemačkoj malo zna. U Zagrebu je u vrijeme poraća, kao i većina stanovnika bila doslovno gladna, a preživljavala je šijući lutke u potkrovlju tadašnjeg Pionirskoga lutkarskog kazališta.

Mira Bosanac, koja tumači lik Tille Durieux, smatra kako to nije samo predstava o Tilli, nego i o jednom stavu koji je izuzetno važan za vrijeme u kojemu živimo. Kako bi se odmakla od fašizma ona napušta svoju zemlju i odriče se karijere kako bi u sebi sačuvala čovječnost, što je važna poruka mladima koji danas nemaju sličnih uzora, napomenula je.

Po riječima Slobodana Šnajdera, njezin značaj je u tome što se "odlučila za nas u vrijeme kada se još niti sami nismo odlučili za nas", a predstava je hommage toj umjetnici, koja u Njemačkoj dobiva veću pozornost u medijima nego u nas.

Izrazivši žaljenje što je ostalo jako malo iz ostavštine Tille Durieux (Beč 1880.-Berlin 1971.), koji se dijelom čuva u Muzeju Grada Zagreba, glumica u predstavi Marina Kostelac pozvala je sve one koji možda imaju nešto što se može povezati s Tillom da povećaju tu zbirku.

Redateljica Kruna Tarle rekla je da je tom predstavom željela pomiriti dva kazališna jezika, sofisticiranog i filozofičnog Slobodana Šnajdera, te svog koji ima sasvim drugačiji pristup, kao i "veliko, pravo" kazalište i ono malo lutkarsko, pravog čovjeka-glumca i onom umjetnog.

Ravnatelj ZKL-a Nikola Ćubela ustvrdio je kako će to kazalište i dalje raditi na lutkarskim predstavama za odrasle, jer su dosadašnji slični projekti potvrdili opravdanost takvih nastojanja. Najavio je da će svaki petak u večernjem terminu biti posvećen predstavama za odrasle.

U predstavi glume još Siniša Miletić, Luka Peroš i Matilda Sorić. Za kreaciju lutaka, tehnologiju i njihovu izradu bili su zaduženi Melanie Sowa, Mario Hohmann, Alexander Szallies i Vesna Balabanić.

(Hina) xagrb ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙