FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U osječkom HNK praizvedena Krležina "Leda"

Autor: vsik
OSIJEK,26. studenoga, 2010.(Hina) - U Hrvatskome narodnom kazalištu u Osijeku večeras je premijerno izvedena drama "Leda" Miroslava Krleže u režiji Ivana Lea Leme, kojom je počeo dramski dio 104. kazališne sezone te nacionalne kazališne kuće.

U osječkoj "Ledi" viteza Olivera Urbana glumio je Aleksandar Bogdanović, a u ostalim glavnim ulogama nastupili su Velimir Čokljat, Nela Kocsis i Tatjana Bertok-Zupković te Davor Panić, Jasna Odorčić, Ivana Soldo i drugi.

Redatelj Ivan Leo Lemo, veliki zaljubljenik u Krležino književno stvaralaštvo, kazao je kako je predstavu radio s posebnim emocijama , jer je u "Ledu" zaljubljen još od srednjoškolskih dana. Dodao je kako je riječ o "najkompleksnijoj predstavi i najdelikatnijem tekstu". Iz poštovanja prema Krleži i "magiji njegovih riječi" djelo nismo osuvremenili, rekao je Lemo, dodavši kako su ga "naprotiv mitologizirali, vrativši ga 3000 godina u prošlost".

Posebno je istaknuo zadovoljstvo radom s osječkim glumačkim ansamblom te "svojim dobrim prijateljicama" scenografkinjom Vesnom Režić i kostimografkinjom Mirjanom Zagorec. Istaknuo je kako su se "tražeći inspiraciju, bavili požudom, pohlepom i ljudskim manama". Upravo negativni ljudski potencijali su i epidemija današnjeg društva, ali i popratna pošast svih vremena, kazao je redatelj.

Osječka publika "Ledu" je odlično primila, a većina se osim mitologiziranom predstavom oduševila i scenom te kostimima koji su izrađeni u radionicama HNK.

Redatelj je u svojoj verziji "Lede" zadržao snažno mitološko obilježje, u kojoj je Leda spartanska kraljica koju je Zeus oplodio te je rodila polubožansku djecu, među kojima i prelijepu Helenu zbog koje izbijaju ratovi. To mu je poslužilo kao ilustrativan primjer požude i ostalih negativnosti koje obuzimaju likove u jednom staleškom salonu na početku 20. stoljeća.

Na daskama osječkog kazališta Krležina "Leda" premijerno je izvedena 30. travnja 1930. u režiji slavnoga Branka Gavelle, 4. prosinca 1953. u režiji Branka Mešega i 28. ožujka 1990. u režiji Petra Šarčevića.

(Hina) xvsik ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙