FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

William Burns: sankcije koštaju Iran do 60 milijarda dolara

Autor: dhai
WASHINGTON, 1. prosinca 2010.(Hina) - Američki državni podtajnik Willam Burns rekao je u srijedu na saslušanju u Kongresu da je strategija sankcija SAD-a protiv Irana bitno pridonijela izoliranju Teherana te da je iranski režim stajala do 60 milijarda dolara izgubljenih energetskih ulaganja.

"Rezultat svih mjera koje smo se primijenili u zadnjih nekoliko mjeseci je znatan. Po pouzdanim procjenama, Iran je izgubio 50 do 60 milijarda dolara mogućih energetskih ulaganja, zajedno s ključnom tehnologijom i znanjem koji ih prate", rekao je Burns, podtajnik State Departmenta za politička pitanja, svjedočeći u Odboru za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa.

Učinak sankcija Burns i podtajnik ministarstva financija Stuart Levey potkrijepili su 85-postotnim padom uvoza naftnih derivata u Iranu, do 19.000 barela na dan u listopadu te na povećane teškoće za iranske tvrtke pri vođenju poslovanja u dolarima i eurima.

Iako je četvrti najveći izvoznik nafte na svijetu, Iran se zbog zanemarivanja razvoja rafinerija u velikoj mjeri oslanja na uvoz naftnih derivata.

Iran je pod sankcijama UN-a koje bi tu zemlju trebale spriječiti u razvoju nuklearnog oružja. SAD, Europska unija, Japan, Južna Koreja i druge zemlje uvele su i vlastite sankcije protiv Irana.

Američki dužnosnici kažu da su te sankcije vratile Iran za pregovarački stol.

Uoči novog kruga multilateralnih razgovora s Iranom, zakazanih za sljedeći tjedan u Ženevi, Burns je istaknuo da su Iranu "vrata i dalje otvorena" za ozbiljne pregovore.

"Uvijek ima vremena za diplomaciju", rekao je, ali je na pitanje razmatra li administracija i dalje mogućnost vojnog napada, odgovorio da "ni jedna opcija nije skinuta sa stola".

Niz kongresnika izrazilo je zabrinutost da kršenje novog režima sankcija protiv Irana, poglavito od kineskih tvrtaka, može ozbiljno potkopati međunarodne napore.

Burns je kazao da je od sedam tvrtaka koje je State Department istraživao glede kršenja sankcija, pet obećalo da će se povući iz Irana, uključivo Schlumberger Limited, najveću svjetsku tvrtku za servisne usluge u naftnoj industriji, sa sjedištima u Houstonu, Parizu i Den Haagu i 105.000 zaposlenika.

(Hina) xdh yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙