FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran se ne bi smio miješati u poslove arapskih zemalja

Autor: mtro
DOHA, 26. studenog 2010. (Hina/AFP) - Egipatski ministar vanjskih poslova Ahmed Abul Geit rekao je da se Iran ne bi smio miješati u unutrašnje poslove arapskih zaljevskih zemalja, ni u odnose Iraka i Libanona.

"Intervencije Irana u unutrašnje poslove zaljevskih zemalja ne smiju biti dopuštene", rekao je Abul Geit u razgovoru objavljenom u petak u jednom katarskom dnevnom listu.

"Govorimo našoj iranskoj braći da moraju na miru ostaviti Irak, kao i Libanon", rekao je i dodao da se Teheran ne bi trebao miješati u afere Bahreina.

"Sigurnost zemalja Zaljeva je prioritet", precizirao je Abu Geit, koji prati egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka u posjetu Dohi koji je završio u četvrtak.

Abul Geit je također pozvao na diplomatsko rješenje krize u vezi sa spornim iranskim nuklearnim programom.

U rujnu je predsjednik Mubarak rekao da u regiji Zaljeva vrebaju nove opasnosti koje prijete stabilnosti, aludirajući na Iran.

Zapadne zemlje i Izrael sumnjiče Iran da pokušava nabaviti nuklearno oružje, pod krinkom civilnog nuklearnog programa, što Teheran opovrgava.

Druge arapske zemlje sa sunitskom većinom, poput Saudijske Arabije, brinu se zbog iranske podrške libanonskom Hezbolahu i iranske podrške palestinskom Hamasu.

Iran je 1980. prekinuo diplomatske odnose s Egiptom nakon islamske revolucije prosvjedujući protiv egipatskog priznanja Izraela godinu dana ranije.

(Hina) xtm ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙