FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vijeće sigurnosti UN-a produljilo sankcije DR Kongu

Autor: vrad
NEW YORK, 29. studenog 2010. (Hina/AFP) - Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda produljilo je na godinu dana sankcije čelnicima Demokratske Republike Konga i embargo na uvoz oružja u tu zemlju, izrazivši zabrinutost zbog novih napada na sela.

Vijeće je odobrilo da se provjerava ide li novac koji se pojedincima i tvrtkama isplaćuje za rudaču i drago kamenje uvezene iz DR Konga, naoružanim skupinama, što otežava sukob u toj zemlji. Rezolucija 1952 koju je izradila Francuska, produljuje sankcije na godinu dana, do 30. studenoga 2011.

Sankcije obuhvaćaju embargo na oružje uveden 2003., ograničenja u zračnom prometu i financijske sankcije domaćim čelnicima, ruandskim milicijama i pobunjeničkim skupinama koji djeluju u DRK-u.

U rezoluciji se priznaje postojanje "stalnog i nedopuštena pritjecanja oružja" u zemlju, osobito na istoku, gdje haraju sukobi. U njoj se usto izražava "velika zabrinutost" zbog ubojstava i progona civila, vojačenja djece, skupnih silovanja žena u istočnim pokrajinama u srpnju i u kolovozu.

Vijeće sigurnosti izražava potporu novim propisima koji zahtijevaju od korisnika rudača iz Konga da provjere podrijetlo uvezene robe. Američka veleposlanica u UN-u Susan Rice istaknula je da će ti propisi "znatno ograničiti nedopuštenu trgovinu rudnim bogatstvom koja već godinama potiče sukobe" u DRK-u.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙